Vanaf de kant op snoek! (deel 24)


Vanaf de kant op snoek!
(deel 24)

Door Sjak Kroet

Zaterdag 24 december, de brug bij Horssen is een snoekstek kenmerkend voor deze regio die ook wel het “Land van Maas en Waal” wordt genoemd. De oude-wetering die hier stroomt, heeft door de vele aanliggende zijsloten contact met de beide grote rivieren.

Voor de snoeken betekent dit dat ze tussen de beide rivieren kunnen pendelen en de witvissen achtervolgen in de wintertijd. Juist op de stekken bij bruggen waar de hinderlagen voor de snoek ideaal zijn, moet de snoekvisser vanaf de kant in de winter zorgvuldig en rustig de tijd nemen om de snoek aan de schubben te komen. Het langzaam slepen met dood aas kan dan een mooie riviersnoek opleveren.

Door de eeuwen heen is dit waterrijke gebied belangrijk geweest voor zowel de mens als dier. Het grote verschil met 20 jaar geleden is dat de brug hier bij Horssen aan een rustige ventweg lag. Nu ligt de brug bij Horssen midden in een web van autowegen en snelwegen waardoor het natuurlijke evenwicht en de nostalgie van weleer er niet of nauwelijks meer is! Als een eerste sardine net voor de brug te water gaat en auto’s achter mij over de brug heen zoeven, is het snoekvissen net voor de klok van negen uur gestart.


Net voor de klok van negen uur gestart.

De omstandigheden aan het viswater zijn fantastisch: het zonnetje schijnt volop, het is 8 graden buiten en dus heerlijk visweer. Het water is hier wel troebel en de bodem is hier niet van zand maar van klei. De snoeken zullen hierdoor niet diep getekend zijn maar een fletse, matte kleur hebben. De eerste uren gebeurt er bar weinig en het middaguur nadert snel wat de tijd om het vangen van een kerstsnoek langzaam in gevaar brengt.

Het vertrouwen is er volop, want dit is een stek met meerdere mogelijkheden. Langs de oude-wetering stroomt ook nog een boerensloot die links van de brug via een duiker in de wetering terechtkomt. Ook tal van zijslootjes eindigen hierbij de brug waardoor de voedingstoffen in het water optimaal zijn voor de witvissen die hierin de winter opgestapeld liggen. Na de koffie besluit ik om aan de andere kant van de brug te gaan struinen en ook het boerenslootje wordt zorgvuldig uitgevist.


Ook het boerenslootje wordt zorgvuldig uitgevist.

De oude-wetering is hier een stuk breder en door de regenval van de laatste weken staat het water hoger dan normaal. Langzaam volg ik mijn dobber en zo af en toe staar ik naar de autoweg die hier kort langs de wetering loopt. Een moment van onoplettendheid, want plots is mijn dobber vertrokken en even schrik ik op! De controle is bliksemsnel terug, want ik zie de dobber naar het midden van de wetering zakken, de sardine is gepakt… 21, 22 en bij 23 zet ik de haak, hangen!

De hengel buigt meteen goed door en een eerste sprint doet vermoeden dat het om een prima kantvis gaat. Een geweldige dril vindt plaats in de winterzon en twee enorme kolken achter elkaar net voor de kant, zetten de heleboel op scherp. Dan komt ze voor het eerst boven, een meter of 3 uit de kant. “Whooo… dat is een dikke vis!”

Met de molen in de vrije stand probeer ik de snoek achter het kieuwdeksel te pakken. Het handvat is gevonden. Het dregje wat mooi voorin de bek zit, is meteen gelost. Even het meetlint eronder: 93 cm, prachtige riviersnoek die zo in alle zonneschijn mooi in het plaatje past! Op de zelfontspanner is het niet altijd even simpel fotograferen, maar de ambitie en het enthousiasme maken de passie voor deze hobby een prima geheel. De snoekvisser met zijn vangst net voor kerst mag zeker niet ontbreken, ook niet door de overbelichting van de winterzon die vandaag goed aanwezig was.


Prachtige riviersnoek!

Met een dikke sardine in de bek mag kort daarna ook deze roofvis terug naar haar territorium om de winter door te komen. Als een uur later de zon bijna ondergaat en een mooie kerstsnoek de komende dagen heeft ingeluid, heb ik er vrede mee en besluit naar huis te gaan.

Het plan voor aankomende zondag is duidelijk, een eerste snoek vangen van 2012! Waar, dat is nog niet gepland, ook al heb ik wel iets in gedachten, maar dat het slepend met dood aas zal zijn, dat is helder.

Vanaf de kant wens ik jullie een gezond Nieuwjaar 2012 toe en hopelijk met leuke sportvis-momenten daarin. Misschien wel meteen op 1 januari, maar dat is voor later!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kantsnoek 143
Willem Moorman -
image description
Kantsnoek 142
Willem Moorman -
image description
Kantsnoek 141
Willem Moorman -