Vanaf de kant op snoek! (deel 21)


Vanaf de kant op snoek!
(deel 21)

Door Sjak Kroet

Het is zondag 4 december en met het Sint-Nicolaasfeest voor de deur, hangt er misschien wel een mooie surprice in de lucht! Op de hoogte van het dorpje Westerbeek, waar aangrenzende zijsloten kruizen, gaat het slepen met dood aas vandaag verder. In de verte zijn de geluiden van de jacht goed te horen; jankende jachthonden en klapperende jachtgeweren vormen samen met het donkere weerbeeld een klassiek decor.

De sardine die aan een enkele dreg ronddobbert, nadert een duiker die kort voor een stuwtje ligt. De nul van de laatste weken spookt nog behoorlijk door mijn hoofd, maar gelukkig zijn die gedachten zo verdwenen als de dobber net voor de duiker wegzakt en een eerste snoek kort daarna mijn hengel doet doorbuigen… Eindelijk beet!

Een lekker ronde snoek van 63cm is zo verlost van de enkele dreg die prima voorin het bekje hangt. De sardine, die goed beschadigd is, fungeert als een cadeautje voor de snoek wat wel past bij deze tijd van geschenken. Een nieuwe sardine uit de koeltas wordt aan de dreg geprikt en peutert langzaam de stek voor de stuw uit. Achter de stuw wordt het een echt slootje, een stuk smaller. Als je van verspringen houdt, dan moet dit een makkie zijn!


Achter de stuw wordt het een echt slootje.

Meestal stop ik met slepen hier voor de stuw, maar vandaag besluit ik door te struinen in dat smalle slootje wat nog kilometers doorloopt richting Oploo. De kant is hier behoorlijk hoog, glad en stijl, maar met de lange hengel is dat geen probleem. Het is hier kniediep. Het stroomt zachtjes en een eerste visvanger komt kort onder de kant omhoog. Het is een jonge fuut die een behoorlijke voorn in de bek heeft en zich snel een weg baant tussen de begroeiing onderaan de kant. Na een goed uur slepen in dit smalle slootje en het uurwerk 14:05 uur aangeeft, is de koffietijd verdiend.

Even gaat de hengel op de kant. De dampende koffie en de boterhammen smaken geweldig in de buitenlucht. Misschien is het wel waanzin om op dit smalle slootje naar snoek te zoeken, waarom doe ik dit eigenlijk? Niet denken, gewoon doorvissen en wie weet wat er dan nog gebeurt. De dobber staat weer. Langzaam gaat het slepen verder. Geen tijd te verliezen, het is zo weer avond. In de verte zie ik twee aanliggende slootjes deze sloot binnenkomen, een plek om nauwkeurig uit te kammen een meter of 80 voor een brug.

Heel langzaam kruipt mijn dobber richting de plek waar het water in beweging is. Ik trek de aasvis iets terug. Duidelijk is de sardine te zien die oplicht net onder het wateroppervlak. Dan ineens is daar een enorme grote kolk en mijn dobber ramt werkelijk onder. De dobber loopt tegen de stroming in en bovenop de steile kant controleer ik de situatie! Heel langzaam zoek ik contact met de aasvis, ik wijs de hengeltop naar beneden en haal stevig door… Hangen!

Goedemorgen… wat een gewicht aan de andere kant van de lijn. Het lijkt wel of dat de gehele bodem meekomt! De eerste minuten is de vis heer en meester en zijn het vooral enorme kolken in het smalle slootje die te zien zijn. Dan komt de snoek voor het eerst in beeld… Tjonge… wat een reus! Die gaat naar de meter. Omdat ik de vis niet wil verspelen glijd ik langs de steile kant naar beneden en loop daarbij natte laarzen op. Beetje bij beetje komt ze dichterbij en sta ik oog in oog met de reus van het kleine water. De kieuwdeksel is gevonden. Man, man… wat een kalf!


Man, man, wat een kalf!

De grote kop en brede rug zijn indrukwekkend. De vis verkeerd in een topconditie en na het nemen van een aantal foto’s is het terugzetten van deze meterplus fantastisch. Nog een knipoog van de grote groene rover en weg is ze. Wat een moment… Top!


Nog een knipoog…

De tijd is voorbijgevlogen en de weg terug naar de auto is nog kilometers stroomopwaarts. Met de visspullen onder de arm begint een wandeling van bijna 40 minuten… Maar goed dat het met mijn conditie ook goed zit. Als ik via een aantal boerenweggetjes de weg naar huis terugvind, was de surprise net voor Sint-Nicolaas toch geweldig, wat een kantvis. Het plan voor aankomende week is duidelijk: slepen in het kleine water…


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kantsnoek 143
Willem Moorman -
image description
Kantsnoek 142
Willem Moorman -
image description
Kantsnoek 141
Willem Moorman -