Vanaf de kant op snoek! (deel 15)


Vanaf de kant op snoek! (Deel 15)

Door Sjak Kroet

Vandaag, 23 oktober, ga ik op de Molenbeek snoekvissen. Deze is al honderden jaren oud en de oorsprong van deze beek ligt ergens in Noord Limburg! In het archief heb ik dingetjes teruggevonden vanuit het jaar 1847, toen mouters en graanboeren in deze regio de overhand hadden en optimaal gebruik maakte van de Molenbeek. In die tijd werd de snoek nog met de strik gevangen, later met de levende aasvis.

De hengeldrukte om vanaf de kant een snoek te vangen was op deze beek enorm te noemen, echter vandaag de dag zie je er geen roofvisser meer. Op zich jammer, want de snoek huist er nog steeds en het viswater is nog altijd geweldig in die prachtige omgeving daar. Als de Maas buiten haar oevers treedt en een groot deel van de beek inneemt, is de overstap van de rivier naar de beek voor de snoeken een koud kunstje! Dit is een belangrijk gegeven, wetende dat de snoek in dit soort watertypen eenvoudig kan afpaaien. De ondiepe stukken in de beek waar het hele jaar door waterplanten staan, zijn ideaal voor de paaitijd.

Omdat ik niet met een strik vis of een levende aasvis, maar met kunstaas (shads), is de trefkans groot, omdat je met kunstaas velen meters water gericht kunt uitvissen. De shads zijn vandaag knaloranje, 9cm lang, wat goed overeenkomt met de grootte van de witvis in dit water waar de snoek op jaagt. Ben al een paar uur aan het struinen. Mijn eerste aanbeet van een goed uurtje geleden heb ik gemist. Het is bijna 11 uur een bruggetje nadert. Net achter het bruggetje in de versmalling van de beek is het weer raak. Een korte stevige dril volgt, een mooi jagertje van 60cm wordt niet veel later door mij teruggezet.


Bruggetje nadert…

De snoeken hier in deze beek zijn echt bijzonder mooi getekend. Tijdens de dril zie je een schim oplichten, goudgeel, wat mooi weerkaatst in het donkere water. Dan nog geen 10 minuten later aan het einde van de versmalling, is het opnieuw raak. Een tweede snoek nog geen 20 meter verderop meldt zich. Met een aantal prachtige sprongen maakt deze snoek de dril nog spectaculairder dan dat het al is, geweldig die kromme hengel. Ook deze kan ik nog goed in de nek pakken, 66 cm. Wat een plaatje, zo mooi getekend, kan ook meteen weer terug.

Struinend vervolg ik mijn route. Ik kom hier alltijd ogen te kort, de natuur is hier nog zo klassiek te noemen. Als ik via een zijslootje door het hoge gras loop en vanonder de stuw aanschouw, is daar even een moment van echt genieten.Vanuit drie passages onder de stuw komt het water naar beneden gestroomt, met daarboven het huisje waar een enorm waterrad zijn rondes draait! Wat een snoekstek is dit, hier moet toch wel een rover huizen?! Voordat ik de stek grondig ga uitkammen neem ik eerst ruimschoots de tijd voor een pauze. De koffie en de boterhammen die mijn vrouw vanochtend in mijn tas heeft gestopt smaken verrukkelijk met dit uitzicht, zelfs even niet vissen is tof.


Wat een snoekstek is dit…

De stroming is hier echt gigantisch. De stukken achter de muur van de stuw zijn de stekken waar ik de snoek verwacht. Het water breekt daar, een prima hinderlaag. De eerste worpen is het nog stil, geen teken van leven. Het geluid van de stuw overheerst, maar wanneer ik de shad vol in de stroming laat ploffen wordt deze ineens keihard meegenomen. Ik weet dat je nu niet meteen de haak mag zetten in die stroming, dus ik rem de vislijn af, zoek contact met de shad en zet dan pas de haak. Beet! Is zeker geen zestiger… Voor het eerst zie ik een schim oplichten voor het muurtje van de stuw. In die stroming is de snoek heer en meester, geen kruid tegen gewassen!

Ik kom handen te kort, afstoppen lukt nog niet en opnieuw schiet de snoek de stroming in. Deze dril is alles of niets. Dan zie ik de snoek voor het eerst een meter uit de kant, de rem zit erop, die krijgt geen meter meer. Nog een paar flinke kopstoten, de strijd is beslecht. Het kieuwdeksel is gevonden. Net geen tachtig centimeter, slank, strak, atletisch en zeer mooi getekend!Foto mag niet ontbreken, het plaatje zegt genoeg.


Het plaatje zegt genoeg!

Met de zelfde power zwemt de snoek kort daarna weg, om vervolgens haar positie weer in te nemen. Ook ik verlaat de waterkant, want vanavond staan er als vader nog ander activiteiten op het programma. Volgende week ga ik slepen met ingevroren sardines onder de dobber. De shadhengel gaat even de kast in en zal de komende tijd ruimte moeten maken voor de doodaashengel! We zullen zien of die dobbers de komende tijd regelmatig onderploffen…


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kantsnoek 143
Willem Moorman -
image description
Kantsnoek 142
Willem Moorman -
image description
Kantsnoek 141
Willem Moorman -