Vanaf de kant op snoek! (Deel 11)



Vanaf de kant op snoek! (Deel 11)

Door Sjak Kroet

Zondag 25 september 2011 - Ben er al vroeg uit, die prachtige nazomer dwingt mij tot het uiterste! Je moet ze nu echt in de vroege ochtenduren vangen, na de middagklok overheerst het zonlicht gigantisch en maak je als roofvisser zo goed als geen kans.

Het haventje in Boxmeer is vrij klein en waar ik vanaf de kant mooi met shads kan vissen. De snoek kan hier overal staan: langs het riet aan de oeverzijde, onder de overhangende takken tegen de waterkant en natuurlijk onder de bootjes die aan wal liggen. Langzaam loop ik de trailerhelling af. Het haventje ligt er rustig bij!


Het haventje ligt er rustig bij!

De wind is er zo goed als uit en een aantal meerkoeten duikt op en neer, wroetend aan al het lekkers dat aan de bodem zit vastgeplakt. Gelukkig zijn er nog geen witvissers waardoor het vissen met kunstaas geen probleem is en je niet al meteen hoeft te verkassen. Het water is hier echt kraakhelder dus vis ik vandaag met donkerbruine shads van 7cm die ik kan dropshotten, verticalen en diagonalen vanaf de kant.

Bij de eerste inzet zie ik een fuut boven komen die mij ‘vertelt’ dat de aasvisjes er ook zijn. Langzaam tik ik de shad binnen en probeer telkens bij de volgende inzet een gedeelte van de vorige worp te overlappen. Op deze manier kam ik het haventje zo nauwkeurig mogelijk uit. De concentratie moet optimaal zijn.

Als ik de aanlegsteiger opstap en voor het eerst een auto het haventje zie binnenrijden, valt mijn oog op een flinke kolk die net voor de boot van de Scouting Boxmeer uit elkaar spat! Aasvisjes reageren uit angst en springen alle kanten op, een eerste havensnoek verraadt zijn aanwezigheid.


De boot van de Scouting Boxmeer….

Voorzichtig gooi ik het shadje naar het bootje van de scouting, de shad zakt weg en heel even laat ik de shad hangen om de boel op scherp te zetten. Ik weet dat die snoek daar ergens zit, maar heeft de snoek ook oog voor mijn shadje? Na verschillende pogingen om de snoek tot een aanbeet te verleiden, begin ik te twijfelen aan de kleur van de shad!

Op het moment dat ik de donkerbruine shad van de speld wil halen, zie ik tot mijn verbazing opnieuw de snoek jagen. Is toch echt actief, maar heeft dus alleen maar zin in die snoepvisjes! Een witte, kleine shad van 4 cm gaat aan de speld. Misschien dat dit meer oplevert en komt het uiterlijk van dit shadje een beetje overeen met dat van de snoepvisjes.

Bij de eerste inzet is het meteen raak! De snoek schept het shadje van het water en duikt onder de boot. Ik zet de haak en een eerste aanbeet is een feit. Meteen moet ik reageren op een eerste sprint van de snoek die door de slip van het molentje wordt opgevangen. Een zestiger die vol gas meerdere malen uit het water springt, geeft prima sport. Dan klapt ze vol tegen de aanlegsteiger aan, net onder mijn voeten en lost het shadje.

Had haar vrijheid toch weer gekregen, de dril was fantastisch, alleen een havensnoekfoto ontbreekt! Ik vervolg mijn route door het haventje en probeer opnieuw een aanbeet uit te lokken. Ik laat het shadje in alle standen door het water gaan: verticaal, diagonaal en ga zelfs dropshottend vissen vanaf de kant richting de Maas.

Ik ben nu al een heel eindje van het haventje weggestruind, het middaguur nadert en de roofvissen houden de kaken stijf op elkaar. Nee, met deze zomerse perikelen moet je gewoon je verlies nemen, sterker nog, je vangt er geen snoek meer door, dwingen helpt echt niet! Als ik de kant oploop kijken vier grote koeienogen mij goedkeurend aan. Zelfs deze dieren springen nog niet op. Het is goed zo.


Vier grote koeienogen…
 
Volgende week zondag ga ik op een klein riviertje ‘de Aa’ vissen, wederom vanaf de kant op snoek. Het is in de omgeving van Gemert, waar ik in mijn jeugdjaren ben opgegroeid en 30 jaar geleden mijn eerste snoekje stond te drillen. Ben benieuwd of de snoek er nog huist…


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kantsnoek 143
Willem Moorman -
image description
Kantsnoek 142
Willem Moorman -
image description
Kantsnoek 141
Willem Moorman -