image description

Van zout naar zoet

Door: Glen Willems

We schrijven ergens begin juli, het is warm, droog en de vangstdrang is groot.

Het lijkt mij leuker vertroeven aan zee dan hier in deze droge, hete regio, dus zo gezegd zo gedaan en na even wat zagers besteld te hebben bij Hooked Store te Assenede (zeker een bezoekje waard voor iedereen die een compleet hengelassortiment wil bekijken/kopen) ging ik op weg.

Vanuit Assenede werd er koers gezet richting de Belgische kust, een 92 kilometer verder zou ik mijn bestemming bereiken en hier een tweetal uren voor laagwater aankomen, ideaal dus. Eenmaal aangekomen een snelle blik op het zilte nat geworpen, zo werd duidelijk dat hier wél wat wind stond, namelijk zelfs een goede 4 bft. Nou, dit zou het er niet gemakkelijker op maken maar kom, wie weet wel wat jagende zeebaarzen in de branding opleveren.Snel werden twee hengels opgetuigd met beiden voorzien van een zelfgemaakte tweehaaks dwarrelonderlijn en zagers, die hun weg vonden in de volle branding; het wachten kon beginnen. Na af en toe de hengel opgepakt te hebben en de lijn tussen duim en wijsvinger geklemd te houden voor een subtiele beetregistratie, nam ik duidelijk een tik waar ondanks de hoge golven en de felle stroming, vis dus! Na de hengel te hebben binnengedraaid bleek een baarsje van net 15 cm het resultaat; zo we zijn al van de nul af, dus snel opnieuw de haken beazen en terug richting branding.

Na een half uur zonder enig teken van leven te hebben gehad en nadat het water zijn laagste punt had bereikt, plots een slappe lijn, waarna deze zich weer op spanning bracht en er stevige bonken op de top kwamen. Snel handelen en voorzichtig draaien met als resultaat een hard vechtende baars van 40 cm, zo dat was een mooie vangst! Vol goede moed doorgevist tot half hoogtij maar geen enkele aanbeet meer kunnen waarnemen. Al bij al toch wat gevangen onder de toch moeilijke omstandigheden, niet geheel ontevreden reed ik huiswaarts.

Enkele dagen nadien was het plan om eens naar het kanaal te trekken om te gaan feedervissen. De dag voordien werd alles in gereedheid gebracht voor deze sessie. Omstreeks 6.00 uur in de ochtend was ik aanwezig, werden enkele met voer gevulde korfjes naar het midden van het kanaal gebracht en het wachten kon beginnen. Na een kleine tien minuten kon ik de eerste aanbeet verzilveren met als resultaat een mooie blankvoorn.Ik dacht dat dit het begin was van een reeks aanbeten, helaas bleven die uit, maar door constant voer op de stek te brengen kwamen na geruime tijd toch weer de aanbeten terug, waarbij blankvoorns van redelijk formaat. Dan een hevige aanbeet en ik voelde duidelijk een grotere vis in het diepe water, die ik met wat moeite mijn kant op wist te doen zwemmen. Eenmaal in de kant gekomen bleek het om een toch wel super blankvoorn te gaan van om en nabij de 40 cm! Wat een vis!

Vol goede moed werd verder gevist en na nog wat doorsnee blankvoorns, een pos en enkele baarsjes werd het tijd om op te ruimen, alles buiten de hengel werd al inpakklaar gemaakt op de kar, tot ik de hengeltop van mijn hengel langzaam maar zeker zag doorbuigen, snel de hengel opgepakt en het bleek wederom om een goede vis te gaan. Aangezien ik hem niet echt veel dichterbij kreeg werd er met uiterste precisie gedrild, dit werd beloond met een sterke kanaalbrasem! Uiteraard zeer tevreden met dit resultaat konden deze twee grote vissen voor eventjes op de foto en mochten ze daarna het stromende kanaalwater weer opzoeken.Kort na deze sessie ging de temperatuur nog meer de hoogte in en dat zorgde voor een saunagevoel binnen in de huiskamer! Niet het meest aangename weer om de vissen achter de schubben te zitten, zo voorzag ik enkele uurtjes vroeg voor het werk en enkele uurtjes na het werk in de avond om mijn kans te wagen op karper.Ik wist namelijk nog een relatief onbevist watertje te liggen, hier werd een stekje of twee voorzien van wat voer en kon het vissen beginnen, na anderhalf uur volgde er al actie in de vorm van een mooi beschubd spiegeltje. Blij met het resultaat viste ik nog wat door, helaas kwam er niets meer op de kant. Daarna was het tijd voor nog wat anders, ik had namelijk een tijd geleden een bellyboot aangeschaft en deze had het water nog niet gezien, hoog tijd dus om deze eens te water te laten.

Op een warme namiddag werd waterwaarts gereden voor een verkenningsrondje op het 25 hectare grote water, eenmaal het peddelen wat onder de knie ging alles vrij vlot en gesmeerd waarmee  het vissen echt kon beginnen. Secuur begon ik wat taludjes af te vissen met het nieuwe Fox shadje, een goede keus blijkbaar want een knappe baars zag er wel een lekker hapje in, een foto later mocht hij het warme water al terug opzoeken, leuk was dit en ik besloot om dit de komende weken nog meermaals te gaan doen.

Groeten,

Glen Willems

ANDEREN LAZEN OOK