Unieke Poolse karperwedstrijd

Unieke Poolse karperwedstrijd

Door Rolf Bouman

In het weekend van 7 tot en met 9 september jl. vond er op het Watergoor te Nijkerk een unieke karperwedstrijd plaats. 24 Poolse karpervissers deden hun best de grootste karper te vangen en dat geheel volgens de in Nederland geldende normen. Dus met visveilige systemen, grote onthaakmatten en uiteraard werd er Catch & Release gevist.

Een korte geschiedenis. Vissende Oostblokkers zijn niet bepaald populair in Nederland en met name de Polen lijken het te moeten ontgelden. ‘Ze eten alles op’, ‘ze stoken open vuurtjes’, ‘ze zitten dronken langs de waterkant’, ‘ze laten troep achter’. We hebben het allemaal wel eens gehoord of gezegd.

Het gaat echter te ver om alle Polen over één kam te scheren. Dat bewijst Mariusz Maksymow, oprichter van de website www.ryby.nl (ryby betekent vissen). Middels deze website informeert hij honderden, in Nederland wonende, landgenoten en helpt hij hen de hier geldende regels te begrijpen en vooral ook toe te passen.

De Poolse gemeenschap ontplooit dus zelf initiatieven om in een beter daglicht te komen staan en dat is toe te juichen. De karperwedstrijd werd een groot succes mede dankzij de HSV ‘Hoop op Geluk’ die het viswater ter beschikking stelde en de sponsors MartinSB en Hareco.

Uiteindelijk werden er in het afgelopen warme weekend acht karpers gevangen en weer netjes teruggezet. Daarnaast werden er vijf steuren geland en op vooraf verzoek van de HSV ‘Hoop op Geluk’ werden deze nauwkeurig gewogen, gemeten en gefotografeerd in het kader van visstandonderzoek.

Vermeldenswaardig is verder dat er vanuit het overgebleven inschrijfgeld tweede goede doelen financieel worden ondersteunt. Te weten de Stichting PeuterFonds en een door het COS (Centraal Overleg Spiegelkarperprojecten) nader te bepalen spiegelkarperproject.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De Allrounder 122 : Droog op karper
Willem Moorman -
image description
De Allrounder: Karper op de vaste stok.
Willem Moorman -