Uitslag Otteronderzoek

Uitslag Otteronderzoek

Door Peter Bosman

Op donderdag 17 februari hebben we de otter naar het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek te Wageningen gebracht, daar vond de sectie plaats. Daarbij bleek dat het ging om een (kerngezond) mannelijk exemplaar van ruim 1 jaar oud. Het dier woog 10.950 gram en was 118 cm lang. 

Bij onderzoek in het lichaam, bleek dat het bekken van de otter op 2 plaatsen gebroken was. Als gevolg hiervan waren flinke inwendige bloedingen ontstaan. Ook de lever bleek veel schade te hebben opgelopen als gevolg van een harde klap van buitenaf.

Het inwendige letsel is het beestje dan ook fataal geworden. Gezien de aard van de verwondingen is het zeer aannemelijk dat dit veroorzaakt werd door een aanrijding. Ten behoeve van een aantal nevenonderzoeken werden verder diverse monsters van de gal, lever, nieren, enzovoorts veiliggesteld. Men wil zo bekijken of er bijvoorbeeld resten van zware metalen en dergelijke aanwezig zijn.

De otter staat immers als een van de grotere roofdieren in Nederland bovenaan de voedselketen en dit onderzoek kan ons veel vertellen over de stand van zaken van het leefmilieu. Ook is weefsel en bloed veiliggesteld ten behoeve van het DNA onderzoek. De resultaten hiervan zijn nog niet bekend en zullen waarschijnlijk ook nog wel even op zich laten wachten. Maar…. wat in het vat zit verzuurt niet.

Zo het er nu naar uitziet zal de otter na alle onderzoeken worden geprepareerd en ter beschikking worden gesteld aan het Natuurwetenschappelijk museum te Rotterdam. Daar kan men dit geweldige dier tot in lengte van jaren bewonderen.

Vriendelijk groet, Peter Bosman

Klik hier om het eerder verschenen artikel over de vondst van deze otter te bekijken.