Uitheems rivierkreeftenonderzoek

Uitheems rivierkreeftenonderzoek

Steeds meer vissers en natuurliefhebbers worden de laatste tijd geconfronteerd met invasies van rivierkreeften; in het net, aan de haak of wandelend door de tuin! Over de verspreiding van de verschillende soorten is nog steeds weinig bekend.

In opdracht van het Team Invasieve Exoten van het ministerie van LNV, coördineert Stichting EIS (www.naturalis.nl/eis) dit jaar een verspreidingsonderzoek naar uitheemse rivierkreeften. Voor dit onderzoek zijn per waterschap 18 meetpunten voorgeselecteerd.

Landelijk zijn dat dus 468 meetpunten! Enthousiaste vrijwilligers in heel Nederland worden van harte uitgenodigd om hun steentje bij te dragen aan het onderzoek. Om mee te doen is kreeftenvoorkennis niet noodzakelijk. Voor determinatie krijg je een zoekkaart toegestuurd, maar bij twijfel is het verzoek om de dieren duidelijk te fotograferen.


Om mee te doen is kreeftenvoorkennis niet noodzakelijk.

Meer informatie en een overzicht van de meetpunten is te vinden op www.kreeftenonderzoek.nl. Vooral in het zuiden van het land worden nog mensen gezocht! De minimale inspanning die per vrijwilliger wordt gevraagd is het bemonsteren van één meetpunt.

Een bemonstering bestaat uit het uitzetten en controleren van drie kreeftkorven gedurende vier achtereenvolgende ochtenden op een specifieke locatie. Meetpunten kun je reserveren op de site door op de groene ballonnetjes te klikken. Na je reservering krijg je van EIS drie fuiken en een ontheffing thuisgestuurd. De fuiken mag je achteraf houden.

Des te eerder de aanmelding, des te eerder je kunt beginnen. Het onderzoek loopt van 15 augustus t/m 15 oktober. Doe mee en help EIS de kreeften in kaart te brengen!

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Producten nu online te bestellen
Willem Moorman -