Truites De Montagne


Truites De Montagne

Door Jan van de Bovenkamp
Foto’s: Sylvain Legendre

La Clusaz 1550 meter hoog, Werken in Frankrijk is best leuk en uitdagend vooral als je hobby vissen is en er heel toevallig rekening mee is gehouden dat we ons een paar uurtjes vrij kunnen maken.

Op woensdag 25 Juli gaf een collega me een seintje dat er die middag waarschijnlijk een meeting zou vervallen en natuurlijk spelen we daarop in door de vrijgekomen tijd nuttig en aangenaam te besteden.

We werken op dit moment aan de nieuwe hengelsportmaterialen voor 2008 voor alle grote merken binnen Pure Fishing zoals Berkley, Mitchell en Abu Garcia.

Aan materiaal en aas natuurlijk geen gebrek en met mijn collega’s als perfecte gidsen een meer dan unieke gelegenheid een keer een hoogtestage te doen en aldaar te proberen een paar mooie vissen te vangen .

Aangekomen bij het schitterende meer is het eerst tijd om de vereiste vergunningen te kopen, wat zijn wij in Nederland toch bofkonten met de vergunning van Sportvisserij NL die ons voor 85 % van alle wateren gelegenheid bied te vissen voor vaak nog geen 3 tientjes.

In Frankrijk kent elk watertje een ander als eigenaar en ze willen echt allemaal munten zien! Niet zelden vraagt men voor de vergunning 60€, hier echter voldeed 11€, dat valt nog mee gelukkig, het vissen is catch en release, geen vissen meenemen dus!

De manier van vissen is bijna gelijk aan het vissen in Italie, een 5 meter Bolognaise stijl hengel met een Mitchell Full Control molen, een 0,18 mm Vanish Transition hoofdlijn, een Bombarda van 15 tot 20 gram, daaronder een rubber shockbead, direct daaronder een dubbele of tripple wartel, aan de wartel 1 meter lijn en daaraan weer een tweede dubbele of tripple wartel, hieraan word de onderlijn gemonteerd voorzien van een haak maat 6 of 8.

Het aas bestaat enkel en alleen uit de befaamde potjes van Berkley; Gulp Troutbait, Gulp floating Eggs red and white, Powerbait Honeyworms Yellow and red , powerbait Trout bait.

De omgeving is in een woord adembenemend, het geluid overigens ook, de koeien zijn allemaal voorzien van grote klokken die een in de Bergen luid en vérdragend geluid afgeven. Het meertje heet Lac des Confins, gelegen in La Clusaz, in de haute Savoie. Ter orientatie, westelijk van Annecy.Er zijn twee soorten vis die we kunnen verwachten, de regenboogforel van behoorlijk formaat en zeer speciaal de Saumon de Fontaine een apparte soort  Mix tussen Zalm en forel die we alleen in vinden in het hooggebergte.

Mijn doel was duidelijk een kanjer van een forel en een Saumon de Fontaine in welk formaat dan ook, maar eerst maar eens een vis aan de schubben zien te komen.

Mijn Franse collega’s hadden sneller grip op de zaak dan ik zelf, het binnen vissen op grote afstand op extreem ondiep water met erg veel waterplanten vraagt om een bepaald gevoel wat pas ontstaat na de eerste gemiste beet.

Na een half uurtje te hebben gevist hebben de Fransozen ieder twee vissen en ik een gemiste beet! Dan echter is het mijn beurt, je moet namelijk ook het aas op een bepaalde manier aanbieden om succesvol te kunnen zijn, twee Honeyworms red en een witte Floating egg deden goed hun werk voor mij, de eerste vis was gelijk de eerste en Enige Saumon de Fontaine van de dag.

Inderdaad een schitterende vis, mooie tekeningen op de flanken, maar herken ik deze vis niet als…….., eeuh een Saumon dus!

Aan de waterkant een snelle bak koffie Franse stijl, dus al mijn vullingen eruit!
Goed bedoeld natuurlijk maar ze houden daar echt van stevig en ik als koffie verkeerd liefhebber met veel melk en suiker had best moeite met de gitzwarte drap.

Terug naar het water en daar gebeurde wat ik hoopte, het nieuwe Gulp Troutbait verleide een knaller van een forel, en direct naast me gebeurde exact hetzelfde bij Laurent, twee kromme hengels zijn het gevolg, de mijne moest van erg ver komen omdat ik net wilde tonen dat het aas prima op de haak blijft tijdens het ver werpen, op zo’n 70 meter wordt het aas genomen en begint een fantastische dril.

Korte rukjes afgewisseld met felle runs verraden dat het gaat om een vis van formaat, navraag leert me dat er knapen van ruim 65 centimeter zijn te vangen en daar ben ik dus niet vies van.
De Mitchell Full Control molen overtuigd, het kunnen bijremmen met de wijsvinger is een groot voordeel bij het controleren van de dril en toch….

Yep een grote plons gevolgd door een vliegende forel op 50 meter, de mijne dus, alles doet de grote forel eraan om niet bij die gekke Hollander in de buurt te hoeven komen en het lukt hem/haar door een tweede hoogte stage vliegend boven de water spiegel en fel schuddend met het schitterende lichaam schiet de haak uit de bek.

Laurents vis was geen hele grote maar wel een gevangen vis, nu is ook mijn collega in gevecht met een andere grote vis, hier duidelijk meer succes alhoewel we ons beiden realiseren dat mijn vliegend Fransoos van de buitencategorie was blijkt ook zijn vis een schitterend exemplaar.

Conclusie, ik heb er aan gehad wat ik wilde maar in het bgeval van de grote, hele grote had de forel dit keer het geluk aan haar/zijn zijde. Een schitterende omgeving, prachtige vissen en achteraf een super etentje in de Bergen was meer dan de moeite van het afblazen van een meeting waard.


 

ANDEREN LAZEN OOK