Tips’nTrics Wattenstaafje voor rubber (Deel 3)

Tips'nTrics 

Wattenstaafje voor rubber (Deel 3) 

Door Berthil Bos

Ik hoop dat je niet gaat denken dat deze serie gaat lijken op het humor programma Creatief met kurk, dat jaren geleden op TV te zien was. Een beetje creativiteit hoort wel bij de hengelsport, dus met een wattenstaafje kan je meerdere dingen doen en hierbij mijn laatste tip.

Bij vissen met shads die onder de 20 centimeter lang zijn, is één stinger meestal wel voldoende. Bij de kop heb je dus de haak van de loodkop en iets voorbij de helft komt de dreg te zitten.

Bij het vissen met zware loodkoppen is het vaak noodzakelijk de stinger buiten de shad te monteren, omdat als je de vis aan de stinger haakt, deze beter te drillen is. Op deze manier kan je de heftboomwerking van de zware kop met haak grotendeels opheffen, dat vaak tot het uitschudden van de haak resulteert.

Ook gaat de shad vaak buiten de bek hangen, wat de duurzaamheid ervan verlengt.


De shad wordt op deze manier sneller opgekauwd, maar mij hoor je niet klagen.


Vooral bij het trollen aan de afgesteunde hengel is dit een bewezen voordeel, maar ook op de handhengel is het beter, omdat je wat grover vist.

Bij het werpend vissen en dan vooral als er niet te grote gewichten worden gebruikt, gaat het er allemaal wat subtieler aan toe. Vaak zie je dan de behoefte om ook de stinger door het rubber te voeren. Het ziet er dan allemaal wat gestroomlijnder uit en voor de balans is het ook niet onbelangrijk.

Met zijn ongeveer 700 tandjes kan de snoek nu wel een shad in no time slopen, maar er ligt ook een ander gevaar op de loer.

Als we de stinger door het zachte rubber monteren komt het geregeld voor dat bij het kopschudden ook de dunne stingerlijn door de shad scheurt. En ook hier kan dat stukje plastic weer van pas komen, om dit probleem grotendeels op te lossen.


Voor het subtiele shadvissen een prima montage.


Tijdens het maken van de stingers, schuif je, nadat de dreg gemonteerd is, een stukje van ongeveer twee centimeter op de onderlijn en druk deze over de sleeve. Hierna leg je het geheel over de shad met loodkop, om te zien hoelang de stinger moet zijn.

Het lusje van de stinger maken en door middel van een viltstift aangeven waar de dreg uit het rubber moet komen.

Nu ga je, terwijl de loodkop gemonteerd is, met een lange rijgnaald vanaf de kop naar de plek die je hebt aangegeven. Iets naar buiten steken en het lusje om het haakje doen.

De stinger richting loodkop trekken en het lusje om het oogje monteren. Je zult nu zien dat de dreg mooi onder de shad hangt en door de verdikking scheurt hij niet zo snel meer uit.

Foto uitleg:

Schuif het buisje van circa twee centimeter als eerste over de sleeve.


Leg de stinger langs de shad, om te zien waar de dreg naar buiten komt.


Markeer deze plek en maak je stinger af op de juiste lengte.


Steek de rijgnaald net voor de loodkop naar binnen en ga door het lichaam naar de gemarkeerde plek.


Je trekt de stinger met lusje naar het oogje van de loodkop en je zult zien dat het buisje in het rubber verdwijnt. Zorg ervoor dat het lusje van de dreg buiten de shad blijft, waardoor deze de vrijheid heeft om 'vlees' te zoeken.


Met behulp van een wattenstaafje en een lange rijgnaald een perfect gestroomlijnd kunstaasje.