Tips ’n Trics: Visma 2012

Tips ’n Trics: Visma 2012

Door Berthil Bos

Op de afgelopen Visma ben ik voor Total Fishing op zoek geweest naar nieuwigheden op het gebied van de roofvisserij. Nu is het de laatste jaren niet gemakkelijk om alsmaar weer nieuwigheden te ontdekken, vooral als je ziet dat ook deze beurs elk jaar weer wat minder standhouders krijgt. Ik was speciaal op zoek naar kleine dingetjes die voor iedere roofvisser interessant kunnen zijn. Hieronder zie je een aantal zaken die, op mij althans, interessant overkwamen.

Hengeldiscount Gigant

Deze winkel was vanuit het mooie gebied rondom Oldemarkt in de kop van Overijssel vertrokken om op de Visma hun uitzonderlijk grote collectie roofvisartikelen aan het publiek te laten zien. Vooral op het gebied van rubber is deze zaak zo langzamerhand een begrip en ook nu weer was het aanbod enorm.

Buiten al het andere rubber voor het verticalen, diagonalen of werpen, viel mij een kunstaas van Red October Baits extra op. We kennen inmiddels dit met veel sliertjes versierde rubber, maar HG introduceerde nu ook één met twee staarten. Dit rubber kan je zowel werpen, verticalen, diagonalen als backtrollen. Met zijn 10’’ (25 cm.) een opvallend beestje. Ook de 9’’ Curly Sue van Shad Attack is hier rijk vertegenwoordigd in de meest opvallende kleuren.


Enorm aanbod rubber.


Geen sliertjes maar twee staarten voor meer drukgolven.


Opvallende kleuren bij de Curly Sue.

Mac Fishing

Deze groothandel heeft zich toegelegd op het hogere segment binnen de hengelsport. Eigenaar Wim van Vliet is zelf roofvisser en altijd op zoek naar nieuwe en handige noviteiten van hoge kwaliteit.  Wat mij direct opviel in deze stand waren de diverse handige bewaaretuis van Overboard. De naam zegt het al, want deze hoesjes voor telefoon, camera en marifoon houden je apparatuur schoon en droog.

Ook in het water tot een diepte van 6 meter is het 100% waterdicht. Je Smartphone onder de vissenslijm of voer behoort tot het verleden door de transparante voor- en achterkant. Een ander leuk onderwerp zijn de football-loodkoppen voor de rubbervisserij. De football-loodkop is universeel te gebruiken en is daarom ook erg populair.

Tot nu toe niets bijzonders, ware het niet dat ze nu ook in een 5-grams uitvoering te verkrijgen zijn. Mac Fishing levert deze V-point football loodkoppen, die door hun HI-carbon steel erg sterk, dun en uitermate scherp zijn. Van dit uiterst klein en licht gewichtje lijkt de stap naar meervaldobbers wel erg groot, maar niet voor deze groothandel. Onder de naam Expert en Rox zien we een mooi collectie dobbers voor de roofvisserij. De beide merken zijn van hoge kwaliteit balsahout of polyurethaanschuim en duurzaam afgelakt.


Veilig en schoon.


Deze lichte football kopjes gaan zeker scoren.


Een Handvol meervaldobbers.

Spro/Gamakatsu

Ook hier is altijd weer wat nieuws te vinden en na het informeren hiervan bij Henk Simonz, kwam hij direct met een spinnerbait voor de dag. Het gaat om een Gamakatsu-spinnerbait die er werkelijk perfect uitziet, alles klopt aan dit dingetje. De enkele haak is uiteraard van topkwaliteit zoals het Gamakatsu betaamt. De dubbele spinnerbladen draaien als nooit te voren en het mantelpakje van rubber is bewegelijk en sterk tegelijk. Een perfect plaatje dat veel roofvisser naar het succes brengt.

Een ander kunstaasje dat vooral in het voorjaar veel succes gaat boeken, vooral als er veel plantjes staan, is de BronzEye Frog. Dit kikkertje is al wat langer op de markt en bij veel specialisten zeer geliefd. Op plaatsen waar normaliter door de plantengroei niet gevist kan worden, voelt dit kunstaasje zich helemaal zijn plaats.

Door het holle lichaam kan je hem aan de oppervlakte vissen met spectaculaire aanbeten tot gevolg. Door onder water even in het lichaam te drukken zuigt de kikker water naar binnen, zodat hij ook dieper aangeboden kan worden. Wat let je om dit kunstaasje ook eens op het open water aan te bieden, voor de rover is het absoluut niet één van de velen.


Zelfs op de foto straalt de kwaliteit er vanaf.


Deze rakkers gaan het doen in het nieuwe seizoen.

Rentenaar

Een beurs zonder Rentenaar Hengelsport is een visdag zonder vismaat. Je kunt er wel zonder, maar met z’n tweeën is toch leuker. Het assortiment kunstaas is weer geweldig en uit dit aanbod laat bedrijfsleider Ron de nieuwe serie van Westin zien. Allemaal gelikte aasjes, maar ik word helemaal enthousiast als ik de Westin Platypus 190 mm. door de waterbak zie zwemmen. Als één plug een flanker genoemd mag worden dan is dat deze wel.

Een ander aasje dat hier te koop is is de Wolf Tail. Deze voor dieper water bedoeld kunstaas is nieuw van Strike Pro en zal menig rover aanzetten tot een aanval.


Als de Westin Platypus het niet gaat doen…


De Wolf Tail gaat de diepte in.

Lureparts

Deze snoepwinkel onder de roofvisuitbaters is nog steeds groeiende en ook nu weer waren er artikelen die in het oog sprongen. Allereerst zag ik een nieuw merk singlestrand titanium leader wire voor het zelf maken van onderlijnen. Ik ben een liefhebber van dit materiaal dat niet kinkt of roest en erg licht en sterk is. Het merk Knot2Kinky heeft een lengte van 4.6 meter met trekkrachten van 25, 45, 75 en 100 lbs. De prijs is zeer gunstig bij deze lengte, wetende dat je gemiddeld ongeveer 10 onderlijnen hiervan kan maken. De levensduur van titanium is enorm en met tien onderlijnen kan je normaliter jaren vooruit.

Streamervissen aan de werphengel is een visserij die de laatste jaren erg in opkomst is. De streamers, ook wel halve kippen genoemd, moeten vocht opnemen om gewicht te krijgen voor de worp. Een materiaal dat hiervoor zorgt is de bontstrip. Nieuw zijn de Rabbitstrips met tigerprint. Deze baarsstreepjes op het bont geven jou streamer een perfect uiterlijk dat opvalt. Ze zijn twee keer zo breed als gewone strips en zijn nat dus veel zwaarder.

Om kunstaas te voorzien van extra grote ogen heeft Lureparts nu ook zeer realistische plakogen in hun pakket. De CCG Molded Eyes geven je aas niet alleen een natuurlijk uiterlijk, ze geven de rovers ook een mikpunt dat vaak onderschat wordt. Van eigenaar Oscar Wissink kreeg ik ook een aantal gevlochten titanium onderlijnen mee om te testen. Mijn vorige ervaringen met deze lijnen tijdens het werpend vissen waren niet positief, maar Lureparts heeft een aantal verbeteringen doorgevoerd die op mij positief overkomen. De test van deze nieuwe onderlijnen zien jullie zo spoedig mogelijk.


4.6 Meter voor jarenlang onderlijn plezier.


Baarsstrepen op de streamer, waarom niet?


Een realistisch mikpunt is niet te onderschatten.

Berthil Bos


 

Poll: Wat vond jij van de VISMA 2012?

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kleding voor de shad. ( Deel 7 )
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -