Tips ´n Trics: De Noordelijke Hengelsportbeurs

Tips ´n Trics:

De Noordelijke Hengelsportbeurs

Door Berthil Bos

Daar was die dan opeens terug van weggeweest, de hengelsportbeurs in de Martiniplaza te Groningen. Na jaren van afwezigheid gingen op zaterdag 31 maart en zondag 1 april de deuren open voor de 8ste editie van dit vissportfestijn. Total Fishing was aanwezig om te kijken of op het roofvisgebied nog nieuwigheden aanwezig waren.

Op deze wat kleinere, maar compacte beurs, is de saamhorigheid tussen de standhouders en aandacht die aan de consument besteed wordt iets wat direct opvalt. Natuurlijk is het niet mogelijk om op elke beurs nieuwigheden te presenteren, maar ook dit keer waren er van die roofvisdingetjes die interessant zijn.

We waren in Groningen, dus bij binnenkomst liep je direct tegen een stand van de hengelsport- federatie Groningen/Drenthe aan. Deze zeer actieve federatie, die de hengelsport en in het bijzonder de roofvisserij een warm hart toedraagt, had een nieuwe ‘SportvisseReisgids’ bij zich die daar gepresenteerd werd. Dit boekje beschrijft het bekende Hunzedal met al zijn visstekken en bezienswaardigheden. Buiten dit boekje was er ook een nieuwe viswaterkaart van de regio Groningen/Drenthe. Er is afgesproken dat wij als TF binnenkort hier extra aandacht aan geven.


De federatie Groningen/Drenthe is ook op het gebied van de roofvis erg actief.

Reins

Tijdens mijn bezoek aan de stand van de Federatie zag ik al in mijn ooghoek de stand van het Japanse topmerk REINS met zijn opvallende oranje kleur. Sinds een jaar is Ralph de Kock de verdeler van deze producten die vooral bij de Streetfishers populair is. Dit gaat niet lang meer duren aangezien ik mij niet kan voorstellen dat het rubber van Reins door de verticalers wordt genegeerd. Een grote hoeveelheid soorten en maten werden er gepresenteerd waarbij bijvoorbeeld de Bubring Shaker mijn extra aandacht trok.

Dit uiterst soepel stukje rubber houdt tussen de openingen van het lijfje lucht vast waardoor het in eerste instantie drijft. Met klein tikjes laat het lijfje luchtbelletjes los waarna het zo langzamerhand gaat zinken. In de waterbak is het loslaten van de luchtbelletjes geweldig om te zien en dit vinden de rovers naar mijn mening ook. We hebben er een paar meegekregen en zodra het seizoen gaat beginnen, gaan die als eerste in het water.

Een ander materiaal wat mij erg aansprak zijn de diverse gewichtjes van tungsten (wolfraam) i.p.v. lood. Het soortelijk gewicht van tungsten is 63% hoger dan lood waardoor het vele vistechnische voordelen heeft.


Lucht wordt vastgehouden en losgelaten.


Uitleg van Ralph over het grote aanbod van Reins.


In de waterbak is het rubber goed te presenteren.

Pure Fishing

Deze grote speler op hengelsportgebied is één grote familie van kwaliteitsmerken. Ook nu weer waren er nieuwigheden. Rik Hartgers, marketingcoördinator bij PF, liet mij twee nieuwe hengelseries zien voor de roofvisserij. Allereerst is er de nieuwe serie van Berkley onder de Ripple Evo. Deze perfect afgewerkte hengels van36T-Carbon zijn in diverse uitvoeringen zowel voor de reel als molen.

Door de hoge kwaliteit materialen is het totaalgewicht van deze hengels uiterst laag. Hierdoor stijgt de gevoeligheid wat nodig is om een aanbeet te verzilveren. Ook het topmerk ABU heeft met de Fantasista Nano een nieuwe serie tophengels gelanceerd. Deze hengels bezitten een 46T-carbon blank waardoor er nog dunner en lichter gebouwd kan worden.

Omdat het gewicht van de hengels alsmaar naar beneden gaat is het een must om ook de molens en de reels qua gewicht te verlagen. Als reelliefhebber word je dan de nieuwe Ambassadeur Revo MGX in de handen gedrukt. Gelukkig gedrukt, want anders zal je hem niet opmerken zo licht als deze aanvoelt. Dit compact machientje is opgebouwd uit X-Mag legering met carbon zijplaatjes. Deze Lowprofile reel heeft nog een gewicht van 154 gram en in combinatie met een bovenstaande hengel een perfecte balans.


Arjan was onder de indruk van de Ripple Evo en de Fantasista Nano.


De nieuwe Revo MGX is het lichtste reeltje dat ik ken.

Lund

Tijdens het koffiedrinken wordt ik aangesproken door Frank Helming van Lund en IJsselsport uit Baak. Buiten de het visklaar afleveren van deze perfecte boten, houdt Frank zich bezig met trailers van PEGA. Nieuw op het gebied van trailers wordt binnenkort de ‘Amerikaanse’ uitvoering van deze kwaliteittrailer gebruiksklaar gemaakt. Het demonteren van de lichtbalk behoort dan tot het verleden en de boot ligt dieper op de constructie, waardoor het veiliger en gestroomlijnder ligt. Zodra er iets meer bekend is horen jullie hiervan.


Op de nieuwe ‘Amerikaanse’ Pega-trailer ligt de boot ook wat dieper.


Frank Helming trots op zijn product.

Ook Marcraft stond op deze beurs met een volledig uitgeruste boot en ondanks dat deze firma niets nieuws had te melden, was er volop belangstelling van het publiek voor de populaire 495-serie.

Cormoran/Daiwa

Op de stand van deze firma kom ik wat nieuwe kunstaasjes tegen. De Jerkman is een flankende glider jerkbait van ca. 11 en 15 cm in diverse mooie kleuren. Een andere nieuwe jerkbait is de wat langgerekte en slankere Jerk Slider. Met zijn 13 en 15 cm. gaat deze jerkbait met wat langere halen door het water. Beide nieuwe jerkbaits zijn zoals het hoort in een zinkende uitvoering zodat jezelf kan bepalen op welke diepte je ze wilt vissen. Of je nu gelooft in kleuren of niet, bij deze nieuwe kunstaasjes is hier wel aandacht aan besteed.

Ook op het gebied van pluggen heeft Cormoran een nieuw familielid. De Shad Striker-F is een plug van 13 cm. die vooral de werpende vissers zal aan spreken. De duikdiepte is dan ongeveer 1.5 m. en al twitchend zal hij menig roofvis verleiden. Natuurlijk is hij ook te slepen en afhankelijk van de lijndikte duikt hij dan naar ca. 2.5 m. Ook hier is er een keuze uit verschillende mooie kleuren.


De nieuwe Jerkman van Cormoran.


Jerk Slider voor langere glijvluchten.


Shad Striker-F

Derkbait

Iets wat je de laatste tijd steeds meer ziet is het repainten van kunstaas d.m.v. het airbrushen. Deze, in mijn ogen, kunstenaars kunnen de wens van de klant overbrengen op vele soorten kunstaas. Ieder van ons heeft wel een paar die het op zich wel doen, maar met een ander kleurtje of motief net iets meer vertrouwen zullen geven. Of je nu gelooft in theorie of niet, vertrouwen bepaalt in grote mate de vangsten.

Derk v/d Molen is één van die mannen die geheel naar het idee van de roofvisser een plug, swimbait of jerkbait kan omtoveren tot datgene waar jij de roofviswereld mee aankan. Onder de naam Derkbait was hij te vinden op de beurs en ik heb weer genoten van zijn vakmanschap. Buiten het ‘repainten’ bouwt Derk ook zijn eigen kunstaasjes en ook die zijn de moeite waard om te zien.


Bij Derkbait is alles mogelijk.


Derk bouwt ook zijn eigen modellen.

Visgids Groningen

Op een hengelsportbeurs in Groningen mag je natuurlijk niet een stand voorbij lopen die zich manifesteert onder de naam ‘Visgids Groningen’. Robert v/d Kamp is de eigenaar van dit jonge bedrijf. De regio waar hij vooral actief de roofvissers begeleidt is de nog altijd betrekkelijk maagdelijke provincie Groningen en een gedeelte van Friesland.

Alle roofvistechnieken komen bij hem aan bod en dan kan het bijna niet gebeuren dat je niet het genoegen kan hebben van een gebogen hengel. We hebben afgesproken om er eens een dagje opuit te gaan en zullen dan wat uitgebreider op deze enthousiasteling terugkomen.

Tot zover de 8ste editie van de ‘Noordelijke hengelsportbeurs’ in Groningen die erg succesvol is verlopen en met een een dikke 4.000 bezoekers over twee dagen riekt dit naar meer. Om met een goed Gronings gezegde te eindigen: ER GAAT NIETS BOVEN GRONINGEN!

Berthil Bos

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 4 )
Willem Moorman -