Tips ‘n Trics (8): Dubbele splitring

Tips ‘n Trics (8): Dubbele splitring

Door Berthil Bos

Om dreggen aan het kunstaas te bevestigen wordt er door de fabrikanten gebruik gemaakt van splitringen. Dat veel van deze ringen niet altijd van de beste kwaliteit zijn, ligt aan het kostenplaatje dat op jaarbasis behoorlijk kan oplopen. Voor het gebruik van een nieuw kunstaasje is het dan ook een must om deze belangrijke schakels even te controleren.

Het draad van de splitring moet strak tegen elkaar aanliggen en alleen met een tang of een speciale splitringtang te openen zijn. De dreg en dus ook de splitring moeten in verhouding staan tot de groote van het aas. Een verandering in de maat hiervan kan de actie beïnvloeden, maar dat hoeft niet altijd negatief te zijn.

Om de kans op haken van een vis te vergroten moet je, zoals ik al in een eerdere Tips ‘n Trics heb aangegeven, de dreg zo groot als mogelijk nemen zonder dat deze de actie negatief beïnvloedt. Een andere optie is om de dreg wat verder van het kunstaas af te laten staan waardoor hij wat meer vrijheid heeft. Hiervoor maak ik gebruik van twee aan elkaar gemonteerde splitringen.

Ook wil ik er nog wel eens een wartel tussenplaatsen, maar dan is het wel oppassen bij het landen van de vis omdat als er een dreg, buik of staart, niet heeft gehaakt, gevaarlijk kan rondslingeren. Je zult absoluut merken dat bij deze twee aanpassingen een aanbeet minder snel zal worden gemist.

Tijdens de dril kan er nog van alles gebeuren en vooral bij zwaar en massief aas gebeurt het nog wel eens dat door de hefboomwerking de dreg uit het vlees komt en de vis wordt verspeeld. Door de vrijheid die de dreggen hebben met de bovenstaande montages, zal ook dit niet meer zo vaak gebeuren.

Een andere aanpassing die ik met splitringen en wartels doe, gebeurt bij grote pluggen waar ik de drie standaard dreggen terugbreng naar twee exemplaren omdat ik drie teveel van het goede vind. Ik verwijder de middelste dreg en vervang de meestal wat kleinere dreggen door twee grotere.

De staartdreg wordt bevestigd door een dubbele splitring of met een wartel ertussen. De voorste dreg breng ik door middel van splitringen en een wartel iets naar achteren, tussen de voorste en het middelste bevestigingsoog in. Heb ik voldoende lengte gemaakt, dan zet ik de dreg met het dunste pianodraad vast aan het middelste bevestigingsoog door het er simpelweg omheen te vouwen.

De voorste dreg bevindt zich nu op je juiste plaats om zowel de aanval van voren als van opzij te verzilveren. De dreg die zo tijdens het vissen keurig op zijn plaats blijft zal, indien hieraan de vis gehaakt wordt, losschieten en de haak heeft alle vrijheid.

Als je nu denk dat al het extra ijzerwerk - en zoveel is het eigenlijk niet - de actie zal beïnvloeden, bedenk dan wel dat de middelste dreg en splitring zijn verwijderd en je daardoor wat marge hebt. De bovenstaande foto zegt meer dan 1.000 woorden over dit systeem.

Tot volgende week! Berthil Bos

Vragen, opmerkingen of Tips ‘n Trics kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 4 )
Willem Moorman -