Tips ‘n Trics 37: Weerhaakloos vissen

Tips ’n Trics 37:

Weerhaakloos vissen

Door Berthil Bos

De koudeperiode ligt weer voor ons en dat merken we aan alles in de natuur. Wij als vissers moeten ons wederom aanpassen aan het gedrag van de groenjassen, de stekelruggen en de ridders onder de roofvissen. De predators liggen niet meer verspreid over het water, maar zijn te vinden op plekken waar de witvispopulatie overwintert.

Niet alleen het jacht- en bijtgedrag veranderen in deze tijd, ook de manier van vechten wordt anders om van die rare plastic, rubberen en houten dingen af te komen. Alles gaat één of twee versnellingen lager en daar kan je rekening mee houden. Ook het drillen gaat met deze watertemperaturen een stuk rustiger, waardoor dit een uitstekende tijd is om eens met dreggen te vissen waarvan de weerhaken dichtgeknepen zijn.

Springen doen de rovers nog maar zelden en als een gek alle kanten opvliegen is vervangen door rustigere vluchtpogingen. Nu zijn de doorgewinterde weerhaakloze vissers helemaal niet bang voor wat springen en wild vechtende vissen, maar voor diegene die hier nog ervaring in moet krijgen is een wintervis een goed proefobject.

Waarom zouden we zonder weerhaak gaan vissen? Een voordeel voor vis en visser is het veel sneller en gemakkelijker onthaken, ook als de dreg diep zit of zelfs in de kieuwbogen. Ook bij een handlanding door middel van de kieuwgreep gaat het een stuk sneller. Je kunt jezelf daarbij wel prikken door de dreg, maar je hoeft niet bang hoeft te zijn dat de weerhaak in je eigen vlees komt met alle nare gevolgen van dien.


Als een snoek dit gaat doen, is het goed dat de weerhaken platgeknepen zijn…

Doe je geen handlanding, maar maak je gebruik van een landingsnet, dan zijn het ook vaak de weerhaken die er in de mazen een zootje van maken. Een ander groot voordeel van weerhaakloos vissen is dat je de vis makkelijker in het water kan onthaken, met bijkomend voordeel dat je de anders zo geliefde schaafwonden door de kieuwgreep bij deze kou niet hoeft op te lopen.

Door de kou zal het bloeden namelijk niet zo snel stoppen en dat kan knap irritant zijn. Nu kan ik mij voorstellen dat als je een grote vis hebt gehaakt, de zenuwen door je lijf gieren en je de weerhaak terug wilt toveren in de angst de vis te verliezen! Laat ik je geruststellen, want juist de grotere vissen zijn normaliter al veel rustiger tijdens een dril en zullen in deze tijd nog gemakkelijker te landen zijn.

Er zijn wel enkele dingetjes waar je op moet letten. Ten eerste het soort kunstaas. Is deze groot en zwaar (boven de 100gram), dan moet je de dreg wel door middel van een dubbele splitring of liever nog in combinatie met een wartel, verbinden aan het kunstaas. Door deze flexibelere constructie zal de rover de dreg minder snel uit de bek kunnen draaien. Ikzelf gebruik bij dit zware aas eerlijk gezegd toch liever wel een weerhaak, al doet mijn vismaat Peter Nan hierover helemaal niet moeilijk en drilt zijn vis rustig en beheerst uit zonder de weerhaakjes.

Verder kan ik je aanbevelen om de haakpunten iets naar binnen te buigen waardoor het iets beter blijft hangen. Ook de haakgrote mag je gerust een maatje groter nemen, maar mag het kunstaas niet beïnvloeden. Het ligt voor de hand dat je de lijn altijd tijdens de dril gespannen moet houden en valt deze eens onbedoeld slap, wat ons allemaal wel eens kan gebeuren, dan kan het een voordeel zijn om de weerhaak niet helemaal plat te drukken maar een soort bobbeltje te creëren waardoor de haak niet zomaar uit de bek glijdt.


Met een rondbektang buig ik de haakpunten iets naar binnen voor een betere houvast…


... En zorg ervoor dat bij het dichtknijpen er een bobbeltje overblijft.

Zoals ik al eerder zei vist mijn vismaat Peter Nan al bijna zijn leven lang zonder weerhaak en ook hij verspeelt wel eens een visje net als ik, maar zeker niet meer. Door deze wetenschap zie je bij mij ook steeds vaker dichtgeknepen weerhaken, al moet ik toegeven dat het gezonde verstand het soms verliest van de onzekerheid…

Tot volgende week,
Berthil Bos

Wil jij nu ook eens met je tip of trics in het openbaar treden, dan is dit je kans. Schroom je niet en mail je tip of tric, want de simpelste ideeën zijn vaak de beste. Wel is een voorwaarde dat jezelf ervaring hebt met die dingen die je instuurt. Natuurlijk zijn al de Tips ‘n Trics die ik met jullie deel niet allemaal als eerste door mij gebruikt, maar ik heb er wel mijn ervaring mee of er iets aan toegevoegd of verbeterd. Het gaat erom dat je graag je ervaringen met anderen wilt delen, want op die manier ben ik althans ook veelvuldig aan dit soort kennis gekomen.

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 4 )
Willem Moorman -