Tips ’n Trics 35: de gevoelige speld

Tips ’n Trics 35: de gevoelige speld

Door Berthil Bos

Verticalende snoekbaarsvissers die hun loodkop met shad via een ‘speld’ aan de lijn en/of onderlijn bevestigen hebben vaak last van de extra tik die de ruimte tussen deze speld en het loodkopoog veroorzaakt. Bij het wat grovere werk zal het nog meevallen, maar als subtiel vissen een noodzaak is, kan dit gaan irriteren.


‘Tikkende’ bevestiging die irritant kan zijn bij het subtiele werk.

Door de speld achterwege te laten heb je hier uiteraard geen last meer van en in de praktijk zal je het verschil zeker gaan voelen. Er is geen onderbreking meer en de aanbeet en/of bodemstructuur wordt rechtstreeks naar je hand geleid. Maar het direct aan de lijn vastknopen heeft als nadeel dat het verwisselen van een shad tijdrovend is en vooral in de koudere periode soms een crime.


Rechtstreekse verbinding is wel geruisloos, maar minder handig voor het wisselen van shad.

Zoals een bekende voetballer altijd zegt, heeft ook dit nadeel weer zijn voordeel. Heb je eenmaal een shad aan de lijn geknoopt, dan laat je hem vanzelfsprekend langer aan de lijn zitten, zodat hij ook daadwerkelijk de tijd krijgt om zijn vangkracht te tonen. Hierdoor leer je de shad beter kennen en hoe je hem het beste vist.

Toch kan het nodig zijn om even te zoeken naar het aas van de dag, waardoor een speld je de gelegenheid geeft  om snel te wisselen. Een heel eenvoudige manier om de extra tik tegen te gaan en wat directer contact te hebben met het rubber, is het gebruik van een stukje ventielslang. Dit slangetje schuifje over het oog van de loodkop, zover dat hij tegen het lood aanzit. Daarna knip je hem gelijk of iets verder dan het oogje af, zodat je het stukje ventielslang iets terug moet schuiven om de speld te monteren.


Stukje ventiel over het haakoog…


... En je hebt een geruisloze bevestiging én kunt makkelijk van shad wisselen.

Zit de speld, dan zal je zien dat het rubber de loodkop star fixeert. Je kan nu uiterst geconcentreerd vissen zonder bijverschijnselen en als je eenmaal het juiste shadje hebt gevonden, kan je alsnog de combinatie rechtstreeks aan de lijn bevestigen voor een nog betere registratie.

Tot volgende week,
Berthil Bos

Wil jij nu ook eens met je tip of trics in het openbaar treden, dan is dit je kans. Schroom je niet en mail je tip of tric, want de simpelste ideeën zijn vaak de beste. Wel is een voorwaarde dat jezelf ervaring hebt met die dingen die je instuurt. Natuurlijk zijn al de Tips ‘n Trics die ik met jullie deel niet allemaal als eerste door mij gebruikt, maar ik heb er wel mijn ervaring mee of er iets aan toegevoegd of verbeterd. Het gaat erom dat je graag je ervaringen met anderen wilt delen, want op die manier ben ik althans ook veelvuldig aan dit soort kennis gekomen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 4 )
Willem Moorman -