Tips ’n Trics 34: Trailerplank

Tips ’n Trics 34: Trailerplank

Door Berthil Bos

In Tips ’n Trics 28 van Martijn Sturkenboom ging het over een gemonteerde traanplaat op zijn trailer waardoor je veilig en droog de boot kan aan of loshaken. Ik gaf bij dit artikel al aan dat dit ook met een ander materiaal (goedkoper) kan en dat je hiervoor niet in je trailer hoeft te boren. Ik bezit zelf een Pega Comfort trailer, maar met een beetje fantasie kan het bij vele andere soorten.

Voor deze constructie heb je één of twee planken hardhouten steigerhout nodig, afhankelijk van de breedte die je moet opvullen. Ook de lengte is afhankelijk van de trailer. Verder een X-aantal hardhouten dwars- of onderplankjes om de steigerplanken aan elkaar te verbinden en het geheel vast te zetten.

Nadat je de steigerplank op lengte hebt gemaakt zodat deze precies tussen de twee framebuizen past, ga je beginnen met het vastzetten van de onderplankjes. De onderplankjes, liefst van hetzelfde materiaal, moeten precies gelijk zijn aan de maat van de buitenkant van de twee framebuizen.

We boren nu per onderplankje vier gaten, twee aan iedere kant, tegen de binnenkant van het frame aan. Door deze gaten komen kunststof kabelbinders (tierips) van een behoorlijke afmeting. Nu kan je deze binders aantrekken en het geheel vastzetten. Op de plankjes wordt nu de loopplank geschroefd en zit mooi klem tussen de framebuizen.

Natuurlijk kan je op deze manier ook het geheel op de framebuizen monteren als je dit beter lijkt of als dit allen maar op die manier kan. Door middel van de foto’s wordt een en ander veel duidelijker en zal je zien dat het een heel eenvoudig en goedkope oplossing is voor het vele leed wat ik ieder jaar weer zie bij de trailerhelling als een loopplank ontbreekt.

Naar aanleiding van mijn T&T nr 34 ‘’trailerplank’’ is er een reactie binnen gekomen van een lezer, dat deze montage levensgevaarlijk zou zijn. Een loopplank maken op een trailer die alleen vastzit aan wat tierips kan niet goed aflopen. Door het trillen zullen de verbindingen losschieten en de gevolgen laten zich raden.

Nu kan ik wel zeggen dat deze montage mij al minstens 8 jaar goed bevalt, dat het hier niet gaat om wat tierips en  de grootste maat sterker is dan wat dan ook en zeker niet door trillingen kan losschieten, de man heeft gewoon gelijk als het gaat om of dit zomaar mag. Normaal gesproken zal ,als jezelf een loopplank op je trailer monteert dus ook een traanplaat die je vastschroeft, de trailer opnieuw gekeurd moeten worden. ik ben er van overtuigd dat als ik dit doe met mijn montage, de keuringdienst hier niet mee akkoord zal gaan.

Hierdoor trek ik mijn T&T nr 34 terug omdat ik dit niet op mijn geweten wil hebben.

Ik ben blij met de reactie van Rob en zo zie je maar weer dat reacties nuttig kunnen zijn.

Berthil

Wil jij nu ook eens met je tip of trics in het openbaar treden, dan is dit je kans. Schroom je niet en mail je tip of tric, want de simpelste ideeën zijn vaak de beste. Wel is een voorwaarde dat jezelf ervaring hebt met die dingen die je instuurt. Natuurlijk zijn al de Tips ‘n Trics die ik met jullie deel niet allemaal als eerste door mij gebruikt, maar ik heb er wel mijn ervaring mee of er iets aan toegevoegd of verbeterd. Het gaat erom dat je graag je ervaringen met anderen wilt delen, want op die manier ben ik althans ook veelvuldig aan dit soort kennis gekomen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 4 )
Willem Moorman -