Tips ‘n Trics 33: Vectra Vertical van PML

Tips ‘n Trics 33: Vectra Vertical van PML

Door Berthil Bos

Het was op de Fair for Lure & Fly dat Evert Oostdam mij iets toeschoof wat er uitzag als een grote loodkop met in plaats van een haak een dunne spijker. Verder zaten er twee gebogen stalen pennetjes op die het geheel een mysterieus uiterlijk gaven. Bij nader onderzoek bleek het hier te gaan om een Fireball jigkop onder de naam Vectra Vertical. PML is distributeur geworden van dit artikel en wilde graag dat er een dag mee gevist zou worden om te zien of theorie en praktijk elkaar tegen zouden komen.

Pike Master Lures is onder de bezielende leiding van eigenaar Evert Oostdam en zijn fieldtesters in korte tijd uitgegroeid tot een bedrijf dat alleen maar genoegen neemt met het beste op het gebied van de roofvisserij. Van een klein tangetje tot aan uitgebreide roofvisvakanties, alles moet de kwaliteit dragen die Evert voor ogen heeft. Als roofvisser begrijpt hij deze wereld als geen ander en dat zie je terug aan het assortiment, waar iedere keer weer vernieuwende dingen haar boven komen. Dit keer de Vectra Vertical dus!


De vier beschikbare maten en binnenkort ook de 35 grams versie verkrijgbaar.


Per 3 verpakt en 100% loodvrij.

Bij een normale Fireball prik je het dode aasvisje op de kortstelige haak en wordt het gecompleteerd met een buik en/of staartdreg. Bij de Vectra Vertical steek eerst het metalen staafje in de bek van het visje tot aan de jigkop om vervolgens het geheel vast te zetten met een ingenieuze klem die veel weg heeft van mijn in Tips ’n Trics 19 genoemde ‘shadklem’. Nu moet ik wel zeggen dat mijn shadklem een stukje huisvlijt is en dit mechanisme van PML een stuk professioneler is. Ook hier kan je weer met behulp van een stinger een dreg in het aas prikken, dat aan een speciaal oogje wordt bevestigd.


De fixatie op de loodkop is simpel, maar oh zo effectief.

De jigkoppen die ik ging uittesten hadden een gewicht van 35 gram en zijn precies zwaar genoeg om een grote sardine van ca. 20 cm. op een diepte van 5 meter aan te bieden aan een hongerige Esox. Terwijl bij een gewone Fireball de zachte zeevis soms moeilijk te bevestigen is, viel mij het gemak van het prikstaafje meteen op. Zonder de aasvis te beschadigen schoof hij door totdat de verdikking in de bek verdween.

Om de Sardine aan de jigkop te fixeren worden simpelweg de twee gebogen pennetjes, die door een schanier op en neer kunnen bewegen, naar beneden gedrukt in de kop van de vis. Door deze montage blijft de aasvis te allen tijde in horizontale stand staan, ook als het stil hangt. Bij de gewone fireball met haak kan de aasvis verschuiven bij een passieve aanbieding. Als het geheel goed gemonteerd is knijp ik even in de buik van de sardine waardoor de ingewanden er iets uitkomen wat een onweerstaanbaar geurspoor geeft.


Even het buikje knijpen en de sardine geeft een geweldig reukspoor.

Dit stilhangen kan beslissend zijn, vooral als de roofvis niet direct mee wil werken. Ook bij mijn testdag moet het natuurlijk zo zijn. Bewolkt weer, af en toe wat regen een fikse wind, dus daar kan het niet aan liggen. Ik ga pas om 11 uur het water op om even het weer af te wachten, want er wordt windkracht 7 voorspeld, maar het valt mee met een dikke 5. Even wat veelbelovende taluds aan de onderkant afvissen en ondanks de aanwezige vis is er geen interesse voor en heerlijk zeevisje.

Natuurlijk heb ik ook een kunstaashengel bij me en na twee uurtjes zonder resultaat even mijn hoofd opfrissen door het ondiepe te bestoken met een Swimmbait. Dit levert al snel twee vissen op van rond de 80 cm en ik ben weer gemotiveerd voor het vervolg van de test. Op mijn beeldscherm zie ik bij wat bodemstructuur aasvis op half water. Op de bodem eronder ligt wat en er net boven. Hopelijk is het geen snoekbaars, want ondanks dat deze rovers niet vies zijn van een flinke aasvis, heb ik mijn zinnen gezet op een groene dame.

Ik laat mijn Vectra Vertical met sardine naar de bodem gaan en daar aangekomen gaat het geheel ongeveer 50 cm. omhoog. Ik vaar met mijn elektromotor heel langzaam over de plek vol verwachting. In mijn gedachte zie ik de aasvis door deze montage prachtig horizontaal voorbij een luie snoekenbek gaan. Die gedachte wordt plotsklaps werkelijkheid door een geweldige beuk op de hengel. Logisch ook zo recht onder de hengeltop op 4 meter. Ik voel direct dat het massief is en zeker geen snoekbaars. Mijn presentatie heeft succes gehad en even later land ik een mooie vis van over de meter.


Binnenkort zal de 35 grams versie ook verschijnen.

De Vectra Vertical jigkop is een uitermate gebruikersvriendelijk product dat door de unieke montage vele voordelen heeft. Verder zal het jullie wel opgevallen zijn dat ik het over een jigkop heb en niet over een loodkop. De reden is heel simpel aangezien deze jigkop 100% loodvrij is en dat is een reden te meer om dit artikel aan te schaffen. De Vectra Vertical is in een 14, 18, 24 en 28 gram uitvoering en diverse kleuren en zitten per drie verpakt. De 35 gram die ik heb getest zal de familie binnenkort aanvullen.


Een mooi resultaat op de Vectra Vertical met sardine!

Succes!
Berthil Bos


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 4 )
Willem Moorman -