Tips ’n Trics 32: Pluggen afstellen

Tips ’n Trics 32: Pluggen afstellen

We kennen het allemaal wel, je koopt een plug en de eerste de beste visdag wordt hij gebombardeerd tot je favoriet en komt aan de speld te hangen. Even de maximale duikdiepte uitzoeken en gaan met die banaan! Secuur wordt het kunstaas naar de hotspot geworpen en net langs de plantenstengels teruggevist.

Er net langs en er niet in, dat is de bedoeling. Maar wat ik ook probeer, het lukt mij niet om hem in één rechte lijn terug te vissen. Hetzelfde gebeurt bij het trollen als de plug zijn werk probeert te doen op enige afstand achter de boot. Ook hier kan het zijn dat de plug niet zijn rechte weg zwemt en naar links of rechts trekt. Vooral als je dan met twee hengels vist, kan dit erg irritant zijn - al kan dit ook een voordeel zijn - maar daarover later meer.


Het bevestigingsoogje van de plug zit niet meer op zijn plaats.

De reden waarom een plug niet recht loopt kan zijn dat de duiklip niet recht aan de plug is gemonteerd, maar negen van de tien keer is het bevestigingsoogje verbogen of niet recht op het kunstaas geplaatst. Dat niet recht gemonteerd zijn zie je vaak bij kunstaas dat net uit de verpakking komt. Het verbogen bevestigingsoogje kan na een zware dril het gevolg zijn. In beide gevallen moet je met een tangetje het oogje weer op de plaats buigen of op een zodanige stand dat het kunstaas wél weer recht loopt.


Voorzichtig met een tang wordt het oogje naar de juiste stand teruggebogen.

Een sleevetang heeft brede, vlakke kanten en is hiervoor prima te gebruiken. Door het verbuigen van de oogjes kan je ook een goedlopend kunstaas een kant op laten lopen die jij wenst. Dit kan vooral bij het trollen een voordeel zijn aangezien je zodoende de pluggen wat verder uit elkaar kan vissen. Het buigen van het oogje heeft wel zijn grenzen die je moet opzoeken.


Hij zit weer goed dus ‘’gaan met die ... plug.

Heb je nu een plug die niet recht loopt, dan kan je deze corrigeren door het bevestigingsoogje tegen de richting van de afwijking te buigen. Loopt je kunstaas teveel naar links, dan kan een correctie van het oogje naar rechts de plug recht doen lopen. Doe het wel voorzichtig zodat de boel niet afbreekt en gebruik hiervoor een goede tang die je recht van voren op het oogje plaatst.


Twee gezworen kameraden voor een goede baan door het water.

Het is een kleine ingreep die je veel ergernis bespaart en je portemonnee goedgezind is.

Tot volgende week,
Berthil Bos

Wil jij nu ook eens met je tip of trics in het openbaar treden, dan is dit je kans. Schroom je niet en mail je tip of tric, want de simpelste ideeën zijn vaak de beste. Wel is een voorwaarde dat jezelf ervaring hebt met die dingen die je instuurt. Natuurlijk zijn al de Tips ‘n Trics die ik met jullie deel niet allemaal als eerste door mij gebruikt, maar ik heb er wel mijn ervaring mee of er iets aan toegevoegd of verbeterd. Het gaat erom dat je graag je ervaringen met anderen wilt delen, want op die manier ben ik althans ook veelvuldig aan dit soort kennis gekomen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 4 )
Willem Moorman -