Tips ‘n Trics 27: Zomerreces

Tips ‘n Trics 27: Zomerreces

door Berthil Bos

Het is inmiddels augustus en de zomer is op zijn hoogst. De visserij op roofvis is een zware kluif geworden, althans als je ze niet kan vinden. Maar ook als je ze hebt gelokaliseerd, zijn de vissen meestal niet vooruit te branden. Creativiteit en stug doorzetten zijn samen met goed nadenken de sleutelwoorden tot succes. In de komende ‘Dé Roofvis’ nr. 85 staat een artikel van mijn hand, waarin ik de hoogzomervisserij onder de loep neem.

Toch zal je in deze tijd af en toe geconfronteerd worden met een visloze of bijna visloze dag, die tóch nuttig kan zijn. Door het veelvuldig zoeken naar verblijfplaatsen kom je allerlei potentiele stekken tegen, die nu even niet bewoond zijn. Vooral plekken waar waterplanten duidelijk zichtbaar zijn op je dieptemeter en visueel zichtbare plekken kan je prima noteren om ze later in het seizoen, als veel van dit groen is afgestorven, nog eens te bezoeken.


Als deze jongens gaan baden ga ik met vakantie tot september.

Er zijn plantensoorten die het behoorlijk lang volhouden, maar in de koudere periode niet meer zo gemakkelijk te vinden zijn. In de polder, op de veenplassen of het grote water, overal zie je nu het groen dat later als het gedeeltelijk afgestorven is, dient als voedsel voor de witvis en als schuilplaats voor de rovers. Velden fonteinkruid op de wat diepere stukken zijn in de winter altijd goede stekken, maar ook in een polder en dan vooral de kleipolders met minder begroeiing, zullen plaatsen met afgestorven plantengroei in de koudere maanden goede stekken blijken.


Je zou denken toeval, maar Johan Caneel wist dat hier zomers een plantenbed stond.

Noteer dit soort plekken, want in het latere seizoen ziet alles er weer anders uit en is het terugvinden soms erg lastig. Het is vanzelfsprekend dat ook andere structuren die je tegenkomt ook vastgelegd dienen te worden om ze makkelijker terug te vinden zodat je meer visuren op een  dag overhoudt. Net als zoveel andere viscollega’s ga ook ik de maand augustus met vakantie zodat mijn wekelijkse Tips ‘n Trics deze maand niet verschijnt. Vanaf begin september zal ik graag weer mijn ervaringen met jullie delen.

Samen met de redactie van Total Fishing is er besloten om ook de lezers meer bij Tips ‘n Trics te betrekken. Ook jullie hebben natuurlijk leuke handigheidjes, interessante technieken, tactische tips, materiaalkennis etc. die je wilt delen met je hobbycollega’s. Total Fishing beloont de leukste, interessantste of de meest praktische met een leuk cadeau en plaatst deze Tips ‘n Trics op de website.

Wil jij nu ook eens met je tip of trics in het openbaar treden, dan is dit je kans. Schroom je niet en mail je tip of tric, want het simpelste ideeën zijn vaak het best. Wel is een voorwaarde dat jezelf ervaring hebt met die dingen die je instuurt. Natuurlijk zijn al de Tips ‘n Trics die ik met jullie deel niet allemaal als eerste door mij gebruikt, maar ik heb er wel mijn ervaring mee of er iets aan toegevoegd of verbeterd. Het gaat erom dat je graag je ervaringen met anderen wilt delen, want op die manier ben ik althans ook veelvuldig aan dit soort kennis gekomen.

Tot september,
Berthil Bos

Vragen, opmerkingen of Tips ‘n Trics kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Polderen in vogelvlucht : Deel 3
Willem Moorman -
image description
Polderen in vogelvlucht : Deel 2
Willem Moorman -
image description
Polderen in vogelvlucht : Deel 1
Willem Moorman -