The Pig

The Pig 

Door Berthil Bos

Hoe kom je bij een dergelijke naam voor een kunstaasje zal je zeggen, maar vergeten doe je die naam in ieder geval niet snel. Dat dit ook komt door de vangkracht van deze Jerkbait lijkt mij inmiddels wel overduidelijk.

Nu had ik twee weken geleden even contact met Evert Oostdam van Pike Master Lures (PML) over de komende Hengelsport Outdoor Fair op 6 en 7 september op het Eiland van Maurik. Tijdens dit gesprek kreeg ik het verzoek om een nieuw familielid van 'the pig' eens uit te proberen.

Het gaat hier om een rubberen variant onder de naam Pig Shad. Als rubber fanaat keek ik toch wel op van het uiterlijk van deze shad. De shad heeft dezelfde karakteristieke vorm als de Pig Jerk en is eigenlijk met geen ander stukje rubber te vergelijken.

Het ronde iets ovale lijf loopt over in een slanke ronde staart waar een schoepstaart van 45 graden de actie aan het geheel geeft. Het beste kan je hem vergelijken met de Bass Assassin Sea shad en deze heeft in mijn ogen een perfecte actie. Ik was dus zonder hem te zien zwemmen al direct nieuwsgierig naar zijn actie.

Mocht hij maar iets van deze actie hebben dan zal ik als een blok vallen voor de Pig. Door zijn behoorlijke afmeting van 23 centimeter en 90 gram is het een snoekkiller bij uitstek. Tijdens mijn visdag ging het 'varkentje' natuurlijk mee, om de praktijk zijn oordeel te laten vellen.

Bij de eerste proefworpen, waarbij je wel een hengel moet gebruiken met wat body, schommelde de Pig geweldig door het water en dit flanken is De actie die Esox volledig gek kan maken. De schoep en ronde staart geven de beweging duidelijk door naar het ovale lijf, waardoor de actie totaal anders is dan een 'normale' platte hoge shad.

De slanke ronde staart geeft veel houvast aan een stinger en door deze vorm haakt deze dreg in de meeste gevallen. Na een aantal worpen om de shad te leren kennen ging de goud/bruine Pig Shad richting de rand van een plantenbed. Ik voelde de schommelingen goed in de hengel, maar na een paar meter ook een keiharde 'tok'.

Een wel erg grote snoek had dit Zweedse ding nog nooit eerder gezien en had zijn tanden erin gezet. De camera werd klaar gelegd, want PML zou wel blij zijn met een aantal mooie plaatjes. Zover is het nooit gekomen, want na de zoveelste run richting de planten, viel de lijn ineens slap en weg waren de groene vechtmachine en de Pig.

Dat ik een paar kreten over het water heb laten gaan lijkt mij duidelijk, maar de bewondering voor de shad is direct overgegaan naar het volste vertrouwen. Tijdens de Hengelsport Outdoor Fair op 6 en 7 september zal Pike Master Lures een aantal van deze snoekkillers meenemen en zal ook jij vallen voor dit rubber.

Berthil

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -