Rondreis Thailand binnenland deel 2

Na een leuke kennismaking met Total Fishing roofvis team op zaterdag 22 juni in Appeltern is het idee ontstaan een aantal artikelen te schrijven over reizen met partner waar een aandeel vissen in zat. Dus geen speciaal geboekte visreis. Maar vakanties met een lokaal ontstane vis ervaring.

Rondreis Thailand binnenland deel 2

Door: Michael Mangold

Deel 2, Thailand, Phuket

Na de rondreis door Bangkok en het binnenland zijn we doorgevlogen vanaf Chiang Mai naar het eiland Phuket. Deze bekende strandbestemming was voor ons de relaxweek en de afsluiting van de reis. Onze accommodatie bleek in een met rotsen omgeven baai te liggen. Er lagen longtail boten op het strand, een idyllisch plaatje.


Bijschrift: Visplannen langs de rotsen waren direct gemaakt.


's Avonds trokken we langs de vele agenten om een selectie te maken voor een dagtrip op de grotere rovers. De meest indrukwekkende plaatjes van zeilvissen, tonijnen, barracuda's en andere monsters moesten de kijkers overhalen juist daar de trip te boeken. Na een lange onderhandeling voor meerdere trips zijn we bij één van hen op minder dan de helft van de prijs uitgekomen.
De trip zou ons brengen naar meerdere hotspots, dropzones en barracudaparadijzen.


Woeste zee.

Niets van dat alles kwam echter uit. Aangekomen in de haven van Phuket leek het halve eiland overgehaald te zijn om een dagje te gaan trollen. Een gigantische vissersvloot bleek zich te hebben "gespecialiseerd" in trollen op rovers.
Iedere boot had tien tot vijftien vissende bezoekers aan boord. Tijdens het uitvaren werden kaarten getrokken. Waarvoor? De Aas kreeg de eerste vis, de 2 de tweede vis, enzovoorts. Kortom, het werd afwachten wat toevallig mijn vis zou worden. Ik had de 2, en het bleek een leuke geep te zijn op een naar mijn mening veel te groot aas voor de stakker.


Onze onervaren visser was druk bezig de vier lijnen uit elkaar te houden en aan beet krijgen moest hij helemaal niet denken.


De “visser” druk met geep, veel lijnen, veel haken en wilde zee.


Tijdens de lunch werd een mooie baai aangedaan. Na het nuttigen van de eerste kippenpootjes zag ik rovers jagen op de botjes die overboord gingen.
Dus, onder protest van de schipper, werden de lange trolmontages vervangen voor losse haken en een stuk tonijn. Snel haakte ik een barracuda die helaas los kwam. De andere vissers volgden dit voorbeeld en er werden al gauw leuke vissen gevangen: snappers, dorades, kogelvissen en groupers.



Onder deze vissen druk jagende barracuda’s en groupers.


Na de lunch begon de schipper haast te krijgen en aanstalten te maken langs wat eilandjes terug te keren naar de haven. Tot ik duidelijk springende aasvis en jagende tonijn zag. De schipper, plotseling slechthorend, werd onder luid protest van de groep gemaand om te draaien en de tonijn te volgen.

Meerdere tonijnen werden gehaakt aan de met veren gevulde haken. Formaat? Klein, 30-35 cm maximaal. Catch & Release? Nooit van gehoord. Alles ging mee en verdween in een voor ons vissers onbereikbare bak op het achterdek. Als alle boten inderdaad alle vis meenemen, ook de vals gehaakte minitonijntjes, dan is het zo gedaan met hun commerciële vaarten

.
Bij thuiskomst heb ik de andere boten bekeken op hun vangsten en ervaringen.
Ik heb één zeilvisje gezien welke al in stukken was gehakt en als trofee onder de bemanning werd verdeeld. Meer dan 90centimeter was hij niet. Als dat al gejuich bij de locals oproept is mijn punt duidelijk.


De “grootste”van de dag.



Deense medevissers hadden het idee hun gevangen vis mee te nemen en door een locale kok te laten klaarmaken. De discussie die volgde met handen en voeten sprak boekdelen. De Denen lieten zich niet afschepen en namen de vis mee. Later kwamen wij ze tegen in een restaurant waar de kok een heerlijk maaltje voor ze had klaargemaakt.


Aparte vissen in mooie kleuren gevangen aan stuk tonijn


Het pionieren vanaf de kant rond de rotsen vind ik een hele leuke bezigheid. Vissend met lepeltjes, spinners, met dobber en mossel, slakken of stukjes vis, het leuke is dat je nooit weet wat je haakt. Toen vanuit het niets de gepen voorbij sprongen, monteerde ik snel een lepeltje. Een bruin-blauw gestreepte vis tussen al die gepen wist het aasje te vinden.


Gulzige bruine rover tussen de school gepen.

Blijkbaar liften zij mee met de jagende gepen aan de oppervlakte en pikken zo hun graantje mee. Natuurlijk werden ook de gepen gehaakt, al waren ze niet groot. Een locale Thai kwam net voor zonsondergang nog met een drijvend net op geep vissen en ving zo het maaltje voor die dag bij elkaar.



Einde dag, longtail boten terug van tourtjes.


Staand in het warme water met een geweldig uitzicht kunnen we terugzien op een geweldige rondreis met ook nog aparte viservaringen. Zo zijn rondreizen perfect te combineren met viservaringen waar ook ter wereld.


Thailand blijft een mooi land waar we zeker nog terug komen.



Mocht u informatie willen over Thailand, locaties of advies neem contact op met Total Fishing redactie.

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -