TF Getest: Pro Series-tangen van Fox Rage

TF Getest

Total Fishing gaat in samenwerking met diverse auteurs producten onder de loep nemen in de rubriek TF Getest. Om zo objectief mogelijk te testen worden de bevindingen van tenminste 3 testvissers (wanneer mogelijk uiteraard meer) gebundeld die tot een eindconclusie en slotwaardering leiden.

Hoe wordt er getest?
Iedere tester beoordeelt het product aan de hand van een vijftal, vooraf en gezamelijk bepaalde criteria. Deze kunnen per product verschillen en worden vóór aanvang van de test opgesteld in onderling overleg. Vervolgens volgt er een testperiode waarna de testers de eindresultaten bij elkaar leggen om tot een conclusie én slotwaardering te komen.

Hoe wordt er gewaardeerd?
Elk criterium wordt door de betreffende testvisser met een rapportcijfer beoordeeld. De resultaten worden vervolgens opgeteld en gedeeld door het aantal testers waarna het eindcijfer volgt. Tevens zal er, indien nodig, een toelichting worden gegeven op het resultaat.

De tests blijven natuurlijk altijd mensenwerk en zijn derhalve nooit 100% objectief. Echter we proberen uiteraard door een zo groot mogelijk aantal testers de hoogst haalbare objectiviteit te halen. Uiteindelijk kan met het resultaat dan ook het beste zien als een leidraad die de prijs-/kwaliteitverhouding weergeeft.

Pro Series-tangen van Fox Rage

Door Berthil Bos

Tangen zijn onmisbaar voor de roofvisser en in het bijzonder voor de roofvis zelf. Door de tandjes die de predators hebben is het meestal niet mogelijk om de dreg of eventueel de enkele haak uit de bek te krijgen. Ten eerste omdat deze vaak keihard is en ten tweede je je vingers liever ongeschonden houdt.

Voor de veiligheid van jezelf en zeker ook voor de roofvis moet het een verplichting zijn om een dergelijke tang tijdens het vissen bij je te hebben. Fox Rage heeft een aantal van dit soort tangen in hun pakket waarbij de ‘Pro Series’ het paradepaardje is. Van deze serie tangen hebben we zowel de onthakingstang als de normale rechte tang getest en de resultaten zie je hieronder.

1. Het ontwerp: 8,0
Als je beide tangen uit de verpakking haalt straalt het moderne eraf. De rode Fox Rage kleur in combinatie met het aluminium geeft deze tangen een mooi uiterlijk. Dit opvallend uiterlijk is niet alleen leuk voor het oog, maar de tangen vallen ook goed op in de boot als deze weer ergens ligt waar hij niet moet zijn.

Ook aan de oever op de grond zal je hem niet snel kwijtraken. De kans om de tang kwijt te raken kan je minimaliseren door gebruik te maken van het bijgeleverde draagbare etui met koord en bevestigingsclip. Verder zit er een snijvlak op beide tangen dat erg gemakkelijk kan zijn. Het geheel ziet er professioneel en doordacht uit.

2. Constructie: 7,0
Voor beide tangen is gebruik gemaakt van ultralicht verhit aluminium waardoor de tang erg licht is, maar toch ontzettend sterk. Het snijvlak is van het sterke wolfraam en heeft tijdens de test diverse malen geholpen bij het knippen van staaldraad en titanium onderlijnen. De afwerking is zeer goed en nergens is een scherpobstakeltje te vinden.

Het bijgeleverde etui is sterk en met een klittenband safetybandje is het gemakkelijk uit de holster te halen en te vergrendelen. Ook het uitrekbare koordje werkt naar behoren en kan zowel aan het etui bevestigd worden als aan andere bevestigingspunten.

Wat wel jammer is bij deze speciale tangen, is dat de uiteinden van de bek puntig en scherp zijn. Je kunt hierdoor weliswaar ook erg kleine vis zoals baars onthaken, maar als je bij het terugdrukken van de haak uitglijdt ook de vis beschadigen. Veel producenten houden hier geen rekening mee en dat is slordig. Ook mis ik een antislip laag op de handgrepen. Je pakt deze tangen op het blanke aluminium en met gladde handen door de regen of visslijm is dat niet altijd prettig. Ook als het vriest, kan dit je irriteren.


Mijn oude onthaker had wel een afgeronde bek.

3: Mogelijkheden/ toepassingen: 7,0
De twee tangen van de Pro Series verschillen nogal qua vorm van elkaar. De ‘gewone’ rechte allround tang is multifunctioneel in gebruik en vooral bij de actieve manier van de kantvisserij je beste maatje. De Unhooking-tang is echter een tang speciaal ontwikkeld voor het onthaken van de roofvis. De snijvlakken zijn een extraatje. Doordat deze tang een zogenaamde pistoolgreep heeft kan hij, als je hem draagt in het etui, tijdens het actieve vissen waarbij je veel werpt, in de weg zitten. Bij het onthaken heeft deze tang door zijn vorm weer een groot voordeel ten opzichte van de normale vorm.

4: Prestatie: 7,0
Zoals we al zeiden is de ‘gewone’ multifunctionele tang een gereedschap dat je sowieso altijd bij je moet hebben, ongeacht van welk merk. Door het bijgeleverde etui van ons testmodel weet je hem altijd te vinden en de snijvlakken van wolfraam zijn sterk en scherp. Probeer niet met deze snijvlakken dikke dreggen door te knippen, want daar is het niet voor bedoeld; hiervoor zijn speciale tangen te koop die alleen voor dit werk geschikt zijn.

Langs de waterkant struinend met zo weinig mogelijk ballast, zit deze tang je niet in de weg en ook in de eventuele tas vraagt hij weinig ruimte en is erg licht. Het koordje en de bevestigingsclip functioneren goed in de praktijk en door het uitrekken van het koordje heb je voldoende bewegingsruimte. Je kunt dus lekker snel te werk gaan waar de roofvis alle baat bij heeft.

Zijn broer, de ‘Unkooking-Pliers’, is wel een specialistische tang met een extraatje. Door de speciale pistoolgreep is de tang ontzettend gemakkelijk vast te houden bij het onthaken, zonder dat je hand het zicht naar de bek van de vis wegneemt. Door de lengte van de tang kan je tot achter in de bek komen, ook bij een groot formaat snoek.


Je hand zit niet voor de bek, zodat alles goed overzichtelijk blijft.

De twee gedeelten van de bek zijn dicht bij elkaar geplaatst waardoor je een betere grip op de haak hebt. Door het ontbreken van de twee extra’s, zoals bij de constructie omschreven is, namelijk de afgeronde uiteinden van de bek en een antislip coating om de handvaten, missen we toch net dat beetje extra aan deze weliswaar goede tangen.

5: Prijs/ kwaliteit: 6,5
Dat als je gebruik maakt van kwaliteitsmaterialen, het eindproduct niet goedkoop kan zijn, lijkt mij duidelijk. Door het speciale ultralichte aluminium en het oersterke wolfraam kiest men bij Fox Rage voor kwaliteit. Hier komt nog bij een etui plus bevestigingskoord en clip en de consumenten adviesprijs van € 49,—is verklaarbaar. Naar ons idee mag je niet bezuinigen op de aanschaf van dit speciale gereedschap, omdat de roofvissen absoluut niet de dupe mogen worden van ons jachtinstinct.

6: Verpakking: geen cijfer toegekend.
Voor de consument hier niet van toepassing.
 
Eindcijfer Fox Rage ‘Pro Series-tangen: 7,0

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Westin Edge Dynamic spin G.C.getest
Willem Moorman -
image description
Test DK River hengel
Willem Moorman -
image description
Test Godfather III Specialist 270 Spinning.
Willem Moorman -