Test streamerhengels uit het topsegment (2)

Test streamerhengels uit het topsegment (2)

Door Aad Kouwenberg & Friends

In een volgend artikel zullen we onze - test - bevindingen bekend maken. Zo eindigden we deel 1. We kunnen zeggen dat we inderdaad veel met de hengels hebben gevist en getest en voldoende mensen hebben laten werpen en/of vissen met de hengels.

De uitkomst van de test is dus niet het oordeel van één persoon maar een oordeel welke tot stand is gekomen door de bevindingen en opmerkingen van meerdere, ervaren, vliegvissers.

Om de hengels te kunnen beoordelen en ook in de toekomst andere merken vliegvishengels aan de test mee te kunnen laten doen,  hebben we de volgende criteria gehanteerd:

Algemeen
Hier wordt de garantie beoordeeld die op de hengel wordt gegeven. Dit kan tevens een belangrijk aankoopargument zijn bij een kostbare hengel. De eerste indruk “die hengel moet ik hebben! ” ofwel de X factor van de hengel . De kwaliteit van de verpakking, zoals de koker en hoes waarin de hengel wordt geleverd.

Afwerking
Hoe is de hengel afgebouwd? Hoe zijn de ogen gewikkeld, kwaliteit van het kurk, de reelhouder en de lak ?  Kortom de algehele afwerking van de hengel.

Korte worpen
Als je de hele dag met een hengel wilt vissen, dan is het niet verstandig om met iedere worp te proberen de maximale afstand te halen. Met korte worpen bedoelen we, ontspannen worpen van rond de 15 meter.

Verre worpen
 “De-hele-lijn-eruit-worpen” waarbij de hengel maximaal wordt belast. Vergelijkbaar met worpen tegen de wind in. 

Laden van de hengel
Laadt de hengel goed en geeft deze goed door in welke fase de vliegenlijn zich bevind? Ook belangrijk bij het opnemen van de vliegenlijn uit het water.

Swing weigt versus power
Een lastig vertaalbare term, eigenlijk bedoelen we; de hengel moet licht vissen en met weinig kracht de lijn en streamer in de lucht kunnen houden, maar wel voldoende kracht hebben om de lijn weg te zetten. Simpel gezegd, de hengel die met de minste moeite/energie een lijn van ca. 15 meter in de lucht houdt krijgt de beste beoordeling.

We hebben de 4 hengels getest met een # 9 lijn. De gebruikte lijnen zijn de pike-line van Rio en de Elbi’s Pike van Scientific Anglers. Als leader hebben we ca. 2 meter 11,4 kg Amnesia gebruikt met een simpele spinstang van 15 cm.

De gebruikte streamers waren divers, van lichte synthetische streamers tot de welbekende halve konijnen! Of waren het nu kippen? Enfin, we hebben er van alles aangehangen. De reels waar we de lijn op hebben gespoeld waren verschillend, maar allemaal ongeveer gelijk van gewicht.

Navolgend stellen wij kort de fabrikanten aan u voor en hebben wij de testresultaten van de vier hengels op een rij gezet.



Hengel 1:  Winston Boron II-MX

Het merk Winston is waarschijnlijk niet de meest bekende van de vier, maar Winston - USA
is zeker geen nieuwkomer. Winston opgericht in 1929 door Robert Winter en Lew Stoner is ooit begonnen met het bouwen van splitcane hengels en is uitgegroeid tot een firma waar alleen met de modernste materialen wordt gewerkt.

Gevestigd in Montana Amerika, staat Winston aan de top met zijn hengels. De door ons geteste Winston Boron MX II is van de nieuwste generatie Boron technologie. De MX staat in deze hengel voor; maximale werpkracht, maximale afstand en vermogen om de vis te drillen.Volgens Winston een lichte hengel met een snelle actie en veel vermogen om grote streamers weg te kunnen zetten.

Type: Boron II-MX,  delen: 4,  ogen:10,  blank: groen,  verkasoog:nee,  sluiting:oversteek, gewicht:116 gr
 
De Winston is een medium snelle hengel die erg prettig in de hand ligt. De hengel werpt heel eenvoudig en laadt goed op. Je hoeft niet echt je best te doen om de streamer een goed eind weg te zetten.

Als er echt gebeuld moet worden tegen de wind in kun je de hengel vrij snel overbelasten. Je merkt aan deze hengel dat bij de echt grote streamers hij een beetje te kort komt.


De afwerking van de hengel is keurig netjes en de gebruikte materialen zijn uitstekend op het gebruikte kurk na, bij deze hengel is dit niet van topkwaliteit en matig afgewerkt.


De ogen zijn van een titanium legering en houden de hengel erg licht, de lichtste van het stel.

De hengel wordt geleverd in een aluminium koker die volgens ons net iets te klein van diameter is, je moet de hengel echt perfect in zijn hoes stoppen anders krijg je hem niet in de koker. Niet echt een belangrijk punt maar soms wel vervelend.

Garantie: De garantie die Winston geeft op zijn vliegenhengels is onvoorwaardelijk. Simpel gezegd betekent dit, hoe u de hengel ook breekt, tijdens het werpen, tussen de spaken van de fiets of u probeerde de hengel als steekstok te gebruiken het gebroken deel wordt gratis vervangen. Dit vervangen is niet helemaal kosteloos er wordt u € 45,00 in rekening gebracht voor de verzendkosten.

Wij hebben de Boron II-MX als volgt beoordeeld.

Plus: Werpt makkelijk, laad goed op, prettig in de hand, lichtgewicht ogen, garantie
Min: Kwaliteit kurk, kleine hengelkoker, moeite met XXXL streamers





Hengel 2: G. Loomis Cross Current  GLX

G. Loomis, opgericht door Gary Loomis in1982 is alweer sinds 1997 in handen van Shimano. Sinds ongeveer een jaar wordt dit merk ook in Nederland op de markt gebracht door Shimano. G. Loomis heeft naast een enorme range aan vliegenhengels, voor iedere manier van roofvissen wel een speciale hengel.

De gigantische ervaring in het maken van blanks voor alle type hengels is samengevat voor het bouwen van de CrossCurrent. De G. Loomis Cross Current is een snelle hengel die moeiteloos om moet gaan met grote streamers.

Type: 9#9-4 CC GLX,  delen: 4,  ogen:11, blank:olijf groen,  verkasoog: nee, sluiting:oversteek, gewicht:152 gr.

De G. Loomis is een lastige hengel om te testen omdat we er allemaal van overtuigd zijn dat de hengel eerder een #10 is dan de aangegeven #9. De hengel is met een #9 lijn een beetje ongevoelig en laadt niet voldoende krachtig. We hebben de hengel met een #10 lijn getest en toen kwam de hengel volgens ons veel beter tot zijn recht.

Het is een snelle hengel die je niet snel zult overbelasten en. De afwerking van de hengel t.o.v. de uitstraling viel een beetje tegen, met name de kwaliteit  van het gebruikte kurk. We weten kurk is een natuurproduct dus kan dit per hengel verschillen, maar je verwacht het bij een dergelijke hengel eigenlijk niet.

Bij de hengel is gekozen voor het gebruik van nickel-titanium recoil startogen en slangenogen, overigens 1 oog meer dan alle andere testhengels.  De ogen zijn van een nickel-titanium legering en volgens opgaaf onverwoestbaar. Je kunt de ogen verbuigen en plat drukken, maar ze komen altijd weer in de juiste vorm terug. Zelfs als je er met maat 45 op gaat staan zijn de ogen nog als nieuw.

Verder is het handvat van de Loomis afwijkend van vorm, het loopt vanuit het midden naar voren van dun naar dik. Binnen het testteam waren de meningen hierover verdeeld. De één vindt het prettig, de ander wat minder. De hengel wordt geleverd in een driehoekige koker wat een hele uitkomst is t.o.v. de standaard ronde kokers, eindelijk een koker die niet meer door de auto of boot rolt. Een simpel voorbeeld van een uitstekende praktijkoplossing.

Garantie: De garantie bepalingen van Loomis worden overgenomen door de garantie- bepalingen van Shimano. Dit houdt in twee jaar garantie. Alles wat door ‘‘normaal’’ gebruik sneuvelt wordt gedurende deze periode  gratis vervangen. Voor de verdere precieze bepalingen verwijzen we je naar de site van Shimano.

Wij hebben de Cross Current als volgt beoordeeld.

Plus: Snelle hengel, super nickel-titanium ogen, 3 hoekige koker, rolt niet, garantie
Min: Kwaliteit kurk, hengel kwam niet goed uit de verf met een #9 lijn



Hengel 3:   Hardy Zane

Hardy is een geval apart. Hardy is een firma die sinds 1872, in Alnwick Engeland, hengels bouwt.  De naam doet misschien een beetje stoffig aan voor sommige mensen en wordt misschien meer geassocieerd met karper en feederhengels dan met vliegenhengels. Toch maakt Hardy al decennia lang vlieghengels, ook voor het zoute water.

De Hardy Zane is van de laatste generatie zoutwaterhengels en moet, als we Hardy mogen geloven, eenvoudig en krachtig laden en als een mes door de wind snijden. De hengels zijn opgebouwd uit een samenstelling ‘multi-modulus fibers’ en afgebouwd met de modernste materialen.

Type: Hardy Zane, delen:4, ogen:10,  blank:blauw,  verkasoog:nee,   sluiting: oversteek,  gewicht:122 gr

De Hardy Zane is een trage hengel vergeleken bij de andere hengels, of zoals je zou kunnen zeggen; een meer traditionele hengel. De hengel laadt keurig en is heel gevoelig, maar de hengel laat zich niet snel vissen.

Als je met de hengel begint te vissen ben je geneigd je worpen te snel in te zetten.

Als je eenmaal een beetje aan de hengel bent gewend en rust in je worpen hebt gebracht, dan gooit de hengel heerlijk.


Wil je met dikke streamers tegen de wind in poken dan is de Hardy niet je hengel. De hengel trilt ook een beetje na in de top.

Wel is de hengel perfect afgebouwd. De gebruikte materialen zijn van absolute topkwaliteit en we konden dan ook niets aan de hengel ontdekken wat niet super was afgewerkt.

Van de schitterende blauwe glasvezel koker tot de aluminium insteekstukken op de uiteindes van de hengel, het ziet er echt gelikt uit. De ogen die zijn gebruikt zijn de top van Fuji.


Garantie: Volgens de site van Hardy geven ze levenslange garantie op de hengels voor de eerste eigenaar. Wat precies de kosten zijn voor het opsturen is niet helemaal duidelijk.

Wij hebben de Hardy Zane als volgt beoordeeld.

Plus: Afwerking, Fuji top ogen, garantie
Min: Moeite met XXL streamers, trilt na in de top



Hengel 4: Sage Xi2

Sage is misschien wel de bekendste van het stel. Vanzelfsprekend is dit niet, want sage heeft geen historie van meer dan 100 jaar zoals Hardy. Sage is als klein bedrijf opgericht in 1980 door Don Green, destijds al een bekende hengelbouwer en ontwerper van blanks.

Zoals bij alle hengelbouwers is er bij Sage ook veel veranderd de laatste jaren. Nieuwe materialen en technologieën voor het maken van lichte snelle hengels werden ontwikkeld en in 2004 zag de eerste Xi2 het daglicht.  De Xi2 is een wereldwijd veel gebruikte hengel voor het zoute water.

Type:Sage Xi2, delen:4, ogen:10, blank:blauw, verkasoog:nee, sluiting: oversteek, gewicht:122gr,125 gram volgens fabrieksopgave.

De Sage is een snelle hengel. De hengel ligt goed in de hand, hoewel sommige het handvat iets aan de dunne kant vinden. Met de Sage kunnen zowel korte als verre worpen worden gemaakt zonder dat de hengel protesteert. Ook beginnende werpers zullen met de hengel goed overweg kunnen, want de hengel laat zich eenvoudig vissen.



De hengel demonstreert zijn power vooral als je veel lijn ineens uit het water wilt opnemen, de snelheid die je direct in de lijn brengt is super. De afwerking van de hengel is dik in orde en de gebruikte materialen zijn goed. Er is bij de Xi2 een goede balans gevonden tussen snelheid en gevoel, hierdoor laat de hengel zich zowel krachtig - tegen de wind in - als relaxt vissen.

Garantie: Bij Sage geld hetzelfde als bij Winston, voor de eerste eigenaar geldt het maakt niet uit hoe je hem breekt. Of het nu tussen de autodeur is of op de rug van je vismaat, Sage vervangt het gebroken deel en brengt u € 45,00 in rekening voor de verzendkosten.

Wij hebben de Sage Xi2 als volgt beoordeeld.

Plus: Goed in  korte én verre worpen,  geeft snel vertrouwen, garantie
Min: Dun handvat, minder uitstraling vanwege korte historie
 





Eindconclusie

Eigenlijk zit er bij de geteste hengels geen slechte hengel en is bij geen van de gebruikte hengels inferieur materiaal gebruikt, op het kurk na dan….. Zo hebben alle hengels een prima reelhouder waarin de reel perfect zit opgesloten en hebben ze allemaal verschillende, maar prima ogen. Dit geldt zowel voor de start- en slangenogen. Wat wel opviel was het grote verschil in actie. Alle firma’s bouwen een hengel om grote streamers weg te zetten en toch zijn de hengels geheel verschillend.

We hebben stellig de indruk dat de Loomis (veel) beter tot zijn recht gekomen zou zijn indien we i.p.v. een #9 lijn een #10 lijn zouden hebben gebruikt. De Hardy mist net een beetje snelheid om een echte streamerpook te zijn maar, tjonge jonge wat hebben ze een schitterende hengel gebouwd! De Sage en de Winston ontlopen elkaar niet veel. De Sage is krachtiger en vist - gevoelsmatig -  iets lichter, maar dit alles in de marge!

Nadere gegevens en (advies) prijzen

Winston Boron II-MX,
Importeur/verdeler: Elberse Int. 
www.elbi.nl adviesprijs  580,00 euro

G. Loomis Cross Current  GLX
Importeur/verdeler: Shimano Europa,  
www.shimano.com  adviesprijs  680,00 euro

Hardy Zane
Importeur/verdeler: Carp Collector 
www.carpcollector.nl  adviesprijs  793,00 euro

Sage Xi2
Importeur/verdeler: Rudi Heger GmbH 
www.rudi-heger.de adviesprijs  620,00 euro

Met dank aan medetesters Remco, Rob, Mark en Mitch!

 


Total Fishing gaat komende week ook de Marcraft 496 Lake Hunter testen. Een uitgebreid verslag met foto’s en de plus- én minpunten,  kunt u binnenkort op deze site verwachten!

 


 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Westin Edge Dynamic spin G.C.getest
Willem Moorman -
image description
Test DK River hengel
Willem Moorman -
image description
Test Godfather III Specialist 270 Spinning.
Willem Moorman -