Test Quick Calyber Pro Baitcast

Test Quick Calyber Pro Baitcast  

Door: Berthil Bos
 
De hengelsportfabrikant D.A.M. is alweer een tijdje bezig met het nieuwe roofvismerk EFFZETT. Deze roofvisprodukten, van kunstaas tot bijvoorbeeld dropshotloodjes, worden goed ontvangen in roofvisland.
 
Een artikel dat al sinds 1937 aan de top van de ladder staat zijn de werpmolens van D.A.M. onder de merknaam QUICK. Velen van ons zijn er mee opgegroeid en de kwaliteit is al die jaren gelijk gebleven. Tijden veranderen en momenteel is er steeds meer vraag naar baitcasterreels en dan vooral de Lowprofiel versie, waarmee je heerlijk kunt werpen en met veel gevoel het kunstaas tot leven kunt wekken.
 
Ook DAM is in deze ontwikkeling meegegaan en heeft de kwaliteitsnaam Quick ook aan deze reels gegeven. Voor Totalfishing een reden om één van deze lowprofielreels eens aan de tand te voelen.
 
De Quick Calyber Pro Baitcaster, de hightech straalt er van af.
 
Ontwerp 
Bij het zien van deze reel spat de hightech er vanaf. De reel heeft een agressieve uitstraling door de carbon buitenbehuizing gecombineerd met roodgekleurde metalen onderdelen. De handvaatjes van de slinger zijn van een sterke soort foam, waardoor ze lekker tussen de vingers zitten en ze werken tevens als antislip. Het is een reel met een mooie gecamoufleerde kleur die ons meer aanspreekt dan al die andere erg felle kleuren. Het is een opvallend laag model, die prachtig één wordt met de hengel.
 
Met dit mechanisme stel je het Smart Cast systeem in werking.
 
Constructie
Dit is het technische onderdeel van de test en daar houden de meesten van ons vissers niet zo van. Het gaat ons merendeel om de vistechnische aspecten. Maar aan de gebruikte materialen kan je echter meestal goed zien met welke kwaliteit je te maken hebt. De CALYBER heeft tien afgesloten roestvrijstalen kogellagers.

Dit geeft een goede indicatie dat je hier te maken hebt met een zeer soepel lopend machientje. Het frame bestaat uit één stuk duraluminium, waardoor de reel erg solide en licht is. Verder is hij voorzien van het revolutionaire Smart Cast System dat het magnetisch remsysteem combineert met het centrifugaal remsysteem.

Hierdoor is bij een goede afstelling het werpen van de beruchte pruik een onmogelijkheid geworden. Ook de spoel is van dubbel geanodiseerd aluminium en is door een vernuftige constructie erg eenvoudig te verwijderen. De Calyber weegt 224 gram en kan maximaal 124 meter 28/00 op de spoel hebben. Genoeg technische informatie, op naar het vistechnische gedeelte.
 
Mogelijkheden en toepassingen
 
We hebben te maken met een echte werpreel. Dat merk je al aan het gewicht van de reel. Door het massievere binnenwerk is het totaalgewicht nog niet terug brengen tot onder de 200 gram, wat je wel ziet bij reeltjes bestemd voor het verticalen. Deze reeltjes hebben een veel lichter binnenwerk, omdat dit niet zo zwaar belast wordt als gebeurt bij het werpen en binnenvissen van kunstaas

Let hierop, want een dergelijk reeltje gaat dus niet lang mee tijdens je werpavonturen. De Calyber is met zijn 224 gram nog steeds ontzettend licht, maar kan wel het wat grovere werpwerk aan. Het robuuste en verfijnde binnenwerk is ook prima in staat de vaak stevige aanbeten tijdens het trollen of backtrollen te verwerken. En natuurlijk is hij ook geschikt voor het spelen met shadjes dichtbij of onder de boot.

Een lowprofielreel van dit kaliber is ook voor de subtiele visserij een must om echt alles te voelen. Je kunt hem hierdoor een allrounder noemen voor het vissen met licht tot middelzwaar kunstaas. Zolang je niet ver over de 60 gram werpvermogen gaat is alles geoorloofd. Swimbaits, pluggen, spinners, rubberen, creaties en zelfs jerkbaits zijn met dit machientje plezierig en langdurig te werpen. 
 
De praktijk
Uit het bovenstaande blijkt wat deze Calyber voor je kan betekenen in de praktijk. We hebben deze reel gebruikt voor erg veel verschillende technieken en wat ons vooral opviel was het ontzettend soepel uitwerpen en binnen vissen. Dit kan natuurlijk ook niet anders met 10 kogellagers aan boord.

Ook de slip is uiterst nauwkeurig af te stellen en zal niet gaan haperen bij de explosies van een vluchtende vis. De reel is extreem laag waardoor je lekker de hand over de behuizing kunt leggen, waardoor de hengel een eenheid en verlengde wordt van je arm. 
 
Dan nog iets over het revolutionaire remsysteem waarmee de reel is uitgerust. Tijdens de Outdoor Hengelsport Fair 2013 op het Eiland van Maurik hebben we deze reel veelvuldig laten gebruiken door beginnende roofvissers tijdens kunstaasdemonstraties. Zonder uitzonderingen was iedereen erg enthousiast over deze reel, vooral omdat het pruiken gooien, ook tegen de wind in, niet meer voorkwam. Zelf de jongens die niets moesten weten van reels kregen de smaak te pakken.
 
Het verwisselen van een spoel tijdens het vissen is...
 
...eenvoudig te doen middels een eenvoudige 'open' knop.
 
Eén van deze jongens, misschien herkent hij zich in dit artikel, had geen goede ervaring met reels. Hij had wel een lowprofielreel aangeschaft, maar die was na een paar maanden opgebrand omdat deze het werpgewicht van gemiddeld 50 gram niet aankon.

Ook de hoeveelheid pruiken per visdag deed hem besluiten om de reel maar vaarwel te zeggen, ondanks dat hij de vistechnische voordelen wel zag. Na een gezellig en instructief half uurtje aan de waterkant is hij toch weer met een positieve gedachte over de reel weer naar huis gegaan.
 
Wat in de praktijk ook goed voldoet, is het makkelijk vervangen van de spoel, waardoor je tijdens een visdag in korte tijd kunt wisselen voor een spoel met een andere lijndikte. Vooral voor degene die graag mag wisselen van vistechniek en niet diverse hengels kan of wil meenemen is dit een belangrijke optie.
 
Prijs/kwaliteit verhouding
Zonder dat we in andermans portemonnee kunnen kijken, is onze conclusie dat je waar krijgt voor je geld. Het gaat hier om een allround lowprofielreel van het hoogste kwaliteitsniveau met veel hightech die de merknaam QUICK volledig kan dragen. Met één of twee reservespoeltjes kan je alle technieken ermee uitoefenen die je maar wilt. We vinden de adviesprijs van rond de €139,00 dan ook zeer redelijk en je kunt deze investering uitsmeren over vele plezierige visuren.
 
Een werpmachientje dat één wordt met je hengel.
 
Eindconclusie: Een perfect werpmachientje dat je zal helpen om je geliefde hobby tot in de perfectie uit te voeren.