Test Neo-Finesse & Quick Neo

Test Neo Finesse & Quick Neo

Door Berthil Bos en Niels Patijn
 
Dat D.A.M. Nederland de laatste tijd flink aan de weg timmert ontgaat niemand. Het bedrijf dat zich sinds 1875 bezig houdt met de hengelsport, heeft een nieuw jasje aangetrokken en is daarmee weer helemaal van deze tijd. Op roofvisgebied is alles ondergebracht onder de naam Effzett, terwijl de reels en molens nog steeds de kwaliteitsnaam Quick draagt. 
 
Ook de hengels voor de roofvisserij gaan mee in de snelle ontwikkeling van het gebruikte materiaal en één daarvan is de Neo serie. Total Fishing kreeg van D.A.M. Nederland een set aangeboden om eens uit te proberen aan de waterkant. Het gaat hier om de Neo-Finesse hengel in de maten 180 en 210 centimeter met beide een werpgewicht van 5 tot 15 gram. 
 
Het is een hengel die menig roofvisser die in de bebouwde kom zijn hobby wil uitoefenen zeker zal bevallen. Het 'streetfishing' neemt als maar toe in Nederland en vooral de jeugd is hiervan gecharmeerd. Het is dan ook een techniek die je dicht bij huis kan doen en eigenlijk het hele jaar door. 
 
Een Streetfishing set van een gerenommeerd merk.
 
Het vraagt wel wat specifieke eigenschappen wat betreft het materiaal en hier heeft D.A.M. met de Neo-Finesse prima op ingespeeld. Men heeft een kwaliteitshengel ontwikkeld voor een zeer redelijke prijs en dat is natuurlijk met al die obstakels langs het water in de steden wel een goed gevoel. Met een kostbaar stukje gereedschap ben je vaak met andere dingen bezig in deze omgeving dan het daadwerkelijk vissen. 
 
Ook is het de voordelige prijs een stuk makkelijker om eens te proberen of het streetfishing iets voor jou is. De hengel is door D.A.M. voorzien van een Quick Neo molen in dezelfde kleur als de hengel en complementeert het als een flitsend geheel. Buiten deze twee uit de Neo serie zijn er ook nog ander broertjes en zusjes voor de andere technieken.
 
Berthil Bos
 
Uit ons TF roofvisteam was Niels Patijn met zijn 17 jaar precies de juiste persoon om het setje eens aan de tand te voelen. Deze jeugdige en zeer fanatieke roofvisser heeft zijn ervaringen over de Neo-Finesse en de Quick Neo voor jullie opgeschreven.
 
Deze serie hengels is vooral bedoeld voor Streetfishing. Zodoende heb ik ze ook onder deze omstandigheden getest. De hengel heeft een goede parabolische actie en buigt tijdens een dril door tot ver in de blank. Een ding wist ik direct, hier is topsport aan te beleven. 
 
Wat mij opviel was dat de hengel qua gewicht zeer licht is. Het goede kwaliteit kurken handvat ligt heerlijk in de hand tijdens het vissen. De D.A.M. Neo Finesse is vooral bedoeld om te kunnen ‘pielen’ op baars en snoekbaars. De hengel is breed inzetbaar, voor zowel dropshot als verticalen wat ook bij streetfishing ook wel kanticalen wordt genoemd. 
 
Zelfs bij dit formaat heb je nog leuke sport met de Neo-Finesse.
 
Maar ook het vissen met kleinere pluggen heeft succes, vooral op korte afstanden. Er kan licht gevist worden, 5 tot 15 gram, en de hengel heeft ook dan een goede beetregistratie. De naam zegt het al, Finesse. De hengel is verkrijgbaar in twee maten 1.80 en 2.10 cm. 
 
Deze toch vrij korte versies zijn een must tijdens streetfishing. Dit gewoonweg omdat je met lange hengels niet goed uit de voeten kan in de bebouwde kom. Hierdoor kun je prima tussen en onder steigers en langs kademuren of aangemeerde boten vissen. 
 
Wat ik vind ontbreken is een verkasoogje. Zeker bij streetfishing, waarbij je soms heel wat moet aflopen om bij een volgende stek te komen, vind ik dat makkelijker. Voor langere werpafstanden is hij minder goed te gebruiken wegens het ruime aantal geleideoogjes die natuurlijk voor extra wrijving zorgen. Verre worpen zijn ook niet nodig bij deze technieken en als je dit toch graag wilt is er nog de Neo-Finesse van 240 cm.
 
Een lekker licht en wat korter stokje speciaal voor het Streetfishing.
 
Deze hengel valt goed te combineren met de werpmolen D.A.M. Quik Neo 820 FD die dezelfde kleurstelling heeft als de hengel. Een prima molentje dat vooral door zijn kleine afmeting goed bij de Neo Finesse hengel past. De molen beschikt over acht kogellagers en draait erg soepel. De molen heeft een mooie uitstraling die zeker bij de moderne streetfisher past. 
 
Enkele dingen die mij opvielen en tijdens het vissen zeker ten goede kwamen waren de extra dikke beugel en stevige hendel door zijn kogelvormige schanier. Een erg stevige en toch lichtgewicht molen. Ik heb er heerlijk met gevist! Negatieve dingen heb ik hier niet aan ondervonden.
 
D.A.M. biedt met deze serie prachtige hengels aan, die zich onderscheiden door goede kwaliteit, super moderne uitstraling en ook de prijs is geweldig. Hierdoor speelt D.A.M. goed in op de toenemende streetfishing-trend die de laatste jaren erg populair is.
 
Niels Patijn

ANDEREN LAZEN OOK