Test: NanoFil van Berkley

Test: NanoFil van Berkley

Door Berthil Bos

Sinds de introductie van deze allernieuwste vislijn van Berkley, heeft Total Fishing regelmatig vragen gekregen betreffende NanoFil. Het werd dus tijd om met dit materiaal eens aan de slag te gaan om achter de voordelen en misschien nadelen te komen, die je in de praktijk tegen komt. Ik schrijf dit artikel als roofvisser die grotendeels met kunstaas vist en ga verder niet in op de voordelen die NanoFil heeft bij andere takken van de hengelsport.

Zonder jullie te vermoeien met allerlei technische begrippen hoe deze lijn tot stand is gekomen, is het gewoon gezegd een combinatie van gevlochten en monofiele lijn (nylon). Het zou dan ook de voordelen van beide lijnen moeten bezitten, maar dan natuurlijk ook de nadelen. Ik heb in de praktijk nu een geruime tijd met NanoFil gevist en ben tot de conclusie gekomen dat dit een lijn is voor specialisten, die weten wat ze doen. Ik zal proberen dit te verduidelijken door de voor en nadelen te benoemen aan de hand van de door Berkley opgegeven voordelen ten opzichte van andere lijnen.

Dunner vissen
Ik heb het NanoFil visueel vergeleken met andere gevlochten lijnen en het valt mij zeker op dat bijvoorbeeld 20/00 NanoFil er dunner uitziet dan 20/00 van een ander merk en ook dunner dan andere lijnen van Berkley. Vooral de verticalers en backtrollers onder ons zullen hier een groot voordeel uit kunnen halen, omdat de waterweerstand op de lijn kleiner wordt. Hierdoor kan je lichtere loodkoppen gebruiken en/of dichter bij de boot vissen.

De NanoFil is door het samensmelten van de vezels geweldig sterk waardoor je bij een lijn van 8/00 een trekkracht hebt van 4.012 kg. Deze 8/00 is veel dunner dan welke ander merk dan ook met dezelfde trekkracht. Door deze kracht kan je ook bij andere technieken van de roofvisserij dunner gaan als dit nodig is. Denk maar eens aan het trollen, waarbij je het kunstaas dichter bij de boot kan houden of het aasje dieper kan laten lopen.

Geen rek
Dat deze lijn geen rek heeft is voor de gevoeligheid met je kunstaas, bodem en aanbeet een groot voordeel, maar zie je ook bij de gewone gevlochten lijnen.

Verder werpen
Het verder werpen komt constant ter sprake als je het over NanoFil hebt. Om grote afstanden te werpen moet een lijn aan drie voorwaarden voldoen; hij moet dun, glad en rond zijn. Aan deze eisen voldoet NanoFil. Buiten de grote kracht van de dunne lijn, is gladheid van de lijn de grote troef. Hoe gladder, ronder en dunner het materiaal, des te minder weerstand heeft het door de geleideogen en de lucht.

De vraag is, hebben wij dit nodig voor de Hollandse roofvisserij? Als ik denk aan het vissen op roofblei met lichte kunstaasjes, dan zie ik de voordelen. Ga je net als ik regelmatig met wat streamers op zoek naar snoek, dan is een lijn die wat makkelijker dit lichte materiaal kan wegzetten een verademing. Voor het vissen met middel tot zwaar kunstaas heeft het geen voordelen.

Natuurlijk kan je ook met dit soort kunstaas langere afstanden werpen dan met een ‘gewone’ gevlochten lijn, maar dit is zelden of nooit nodig. Je moet altijd controle houden over je kunstaas, of je nu vist vanaf een boot of vanaf de kant. Bij extreem lange worpen is deze controle zoek en zal je de eerste meters voor Jan met de korte achternaam vissen. Ca. 15 meter is al ver genoeg en ben je de gehele afstand heer en meester over je kunstaas. Voor deze visserij heeft NanoFil geen voordelen of het moet al zijn dat je de lijn niet meer door de geleideogen hoort gieren.

Ik zei al dat mijn conclusie is dat het  gaat om een lijn voor specialistische takken binnen de roofvisserij. Voordelen heeft het zeker bij het verticalen, dropshotten, backtrollen met rubber en andere tecnieken waarbij de waterdruk op de lijn zo minimaal mogelijk moet zijn. Bij de visserij op roofblei, waar grote afstanden regelmatig wel noodzakelijk zijn, en bij het werpen van ultralicht kunstaas zal Nanofil zeker een voordeel zijn.

Toch zijn er ook twee nadelen tijdens de praktijkdagen bij mij naar boven gekomen. Ten eerste is de lijn, omdat het een combinatie is van nylon en gevlochten lijn, wat springerig op de reel waardoor je makkelijker een pruik werpt. Door de afstellingknop van de lijnafgifte geheel open te draaien zal af en toe de lijnrol sneller lijn geven dan dat het kunstaas meeneemt.

Dit gebeurt natuurlijk ook met gevlochten lijn, maar door de springerigheid van Nanofil komt de lijn wat sneller los van de spoel, met een warboel als gevolg. Je moet dus goed je duim gebruiken om de boel onder controle te houden. De stelknop stakker zetten is geen optie, omdat je dan de voordelen van NanoFil teniet doet. Een voordeel van deze gladde lijn is weer, dat je een dergelijke pruik ook weer makkelijker kan ontrafelen.

Een ander nadeel is dat menig kunstaasknoop niet voldoet bij deze lijn. Hiervoor zijn speciale knopen bedacht en die kan je vinden op het internet en op iedere spoel NanoFil. Echter de knoop de wij als roofvisser het meest gebruiken om bijvoorbeeld een onderlijn of speld te monteren, staat alleen op internet. Jan van de Bovenkamp, mede-ontwikkelaar van deze lijn, laat je zien wat hiervoor de beste knoop is.

Op deze knoop moet je wel veel oefenen omdat alles precies zo moet liggen en niet anders. Ook het aantrekken van het geheel is niet gemakkelijk en luistert erg nauw. Met koude vingers is het een hele opgave en voor bijvoorbeeld verticalers die de loodkop met shad direct aan de lijn knopen, moeten hier wel rekening mee houden. Een verkeerd gelegde knoop is zeker bij de dunne lijnen funest en de lijn heeft op dit gebied geen tolerantie.

Kortom, NanoFil is bestemd voor de wat ervarende visser die weet wat hij er mij kan en wil.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Westin Edge Dynamic spin G.C.getest
Willem Moorman -
image description
Test DK River hengel
Willem Moorman -
image description
Test Godfather III Specialist 270 Spinning.
Willem Moorman -