image description

Test Fair Play zeeforel RS 12 gram hengel

Test Fair Play zeeforel RS 12 gram hengel 

Door Ron Smits 

Jan Bassez heeft deze hengel speciaal ontwikkeld voor de zeeforel vanaf de kant, waar hij een perfecte kunstaasaanbieding nastreeft met pluggen (wobblers) van 12 gram. Om het lichte kunstaas perfect aan te bieden is een goede registratie in de top noodzakelijk. Aan de andere kant moet een plug van 12 gram ook moeiteloos geworpen kunnen worden.

Voorts moet de hengel de keiharde aanbeet van de zeeforel goed opvangen en daarom mag de hengel ook weer niet te hard zijn, maar moet de hengel wel voldoende body bezitten om de haak goed te kunnen zetten. Op mijn verzoek is er gekozen voor een wat langere hengel om vanaf de kant niet telkens in het wier en/of stenen vast te zitten met de lijn.


Het afdekplaatje zorgt voor een mooie overgang van de hengel naar het kurken handvat van de Fair Play hengel. Het verkasoogje aan de onderkant en net voor het handvat voorkomt, tijdens het verplaatsen, dat de wobbler ergens achter blijft hangen, zoals takken of struikgewas. Hierdoor wordt schade aan de hengel voorkomen.

Ik heb de hengel getest met een gevlochten lijn met een treksterkte van ca. 10 Lb (is dus eigenlijk 2 Lb te zwaar), zodat ik zeker ben dat ik de hengel volledig heb kunnen belasten. Elke hengel heeft slechts één werpgewicht, dat ervoor zorgt dat de hengel optimaal belast wordt.

Bij een pluggen (wobbler) hengel speelt ook mee dat de bewegingen van de wobbler perfect geregistreerd moeten worden in de top. Deze hengel is specifiek gemaakt voor wobblers van 12 gram.

Een kritisch punt waar ik het onderscheid maak tussen bezemstelen met geleide ogen en hengels is het uitrichten van de hengel, hiermee bedoel ik waar (aan welke kant van de hengel) de geleide ogen geplaatst zijn. Dit is een moeilijke klus en Jan is hier goed in geslaagd (een eigenschap van de Fair Play hengels sinds de jaren 60 uit de vorige eeuw).

Geleide ogen met een driepoot uitgevoerd, kunnen zware omstandigheden aan. Deze geleide ogen zijn echter lichter dan de geleide ogen, voorzien van een voering.


Hard verchroomde geleide ogen (niet te verwarren met de goedkope verchroomde ogen uit China), zorgvuldig afgelakt om lakbollen en dus onnodige massa te voorkomen.

Uiteraard kan de hengel de zwaardere omstandigheden vanaf de kust, zeker tijdens het drillen van een zware vis, gemakkelijk aan.

De hengel is sober en degelijk gebouwd. Door geleide ogen met een driepoots voet te voorzien wordt er hoe dan ook extra massa aan de hengel toegevoegd, daarom heeft Jan de hengel uitgevoerd met deze lichtgewicht (kwaliteit) hard verchroomde ogen (waardoor er ook met gevlochten lijn gevist kan worden).

Tevens heeft hij de laklagen op de wikkelingen zodanig aangebracht dat er geen lakbollen op de wikkelingen ontstaan, om te voorkomen dat er extra (onnodige) massa aan het top deel wordt toegevoegd.


De stevige busverbinding (al in de jaren zestig van de vorige eeuw, een kenmerk van de Fair Play hengels).

Door de toevoeging van extra massa voelt de hengel wat zachter aan, dan dat deze in werkelijkheid is en daardoor zijn precisie worpen mogelijk. De busverbinding zorgt voor een extra massa toename in het achterste deel (het snelste en krachtigste deel van de hengel), waardoor deze de aanvangssnelheid van de wobbler gunstig beïnvloedt en het werpen als het ware 'vanzelf' gaat.


Tijdens de dril vangt de hengel eenvoudig de 'klappen' van de zeeforel tijdens de keiharde aanbeet en runs op en komt de sterke progressieve buiging geheel tot zijn recht. Om het kunstaas tijdens het vissen goed te leiden en te volgen is de registratie in de top subliem.

 

Door het korte handvat is de zeeforel eenvoudig tussen de stenen en waterplanten te loodsen. Elke aanraking van de plug met de bodem, plantenresten (zelfs minuscuul klein) heb ik direct gevoeld en zag ik goed op de top, zodat ik de spinstops tot zelfs net boven de bodem kan uitvoeren.

 

De aanbeten komen keihard door en tijdens de dril is de krachtsdistributie naar de molenslip heel goed. Ook vangt de hengel de laatste vluchtpogingen van de zeeforel, net voor het schepnet (en dus kort onder de hengeltop), goed op (altijd een kritisch punt door de kleine hoek, die de lijn maakt met de hengel).


Door het relatief korte handvat ligt deze hengel heel comfortabel in de hand. Bovendien kun je het kunstaas veel beter sturen door bewegingen vanuit je pols, elleboog of schouder te maken.

De aluminium cone is typerend voor de Fair Play hengel. Een degelijke afwerking met een stevige rubber dop.  De met hout uitgevoerde reelhouder geeft de hengel net wat meer cachet. In plaats van een reelhouder is de hengel ook verkrijgbaar met ringen.

Een lange sessie op de zeeforel van een uur of vier, waarbij vele worpen gemaakt dienen te worden met pluggen van 12 gram is, door het lage gewicht van deze hengel, het gemak van het inwerpen en het korte handvat, geen enkel probleem.

Actie: ondanks de toevoeging van extra massa is het nog steeds een redelijk snelle hengel; de hengel komt na buiging redelijk snel terug in de oorspronkelijke stand.


Buiging: sterk progressief, de kracht, die op de lijn en de hengel wordt uitgeoefend tijdens de dril wordt gelijkmatig gedoseerd naar de molenslip afgevoerd, door de negen geleide ogen. Op de foto is duidelijk te zien dat de buiging nog net niet doorzet tot het onderste gedeelte van het tweede hengeldeel. De slip hoeft nog niet in werking te treden.

De grootste aanwinst van het gebruik van High Modulus Grafiet is mijns inziens, dat dit materiaal ervoor zorgt, dat er op deze hengel lengte (2.85 meter!), een uiterst gevoelige kunstaashengel gemaakt is met dit vermogen (8 Lb). De hengel geeft de bewegingen van de wobbler goed weer (in de top).


Grafietvezels gebruikt bij composiet in de scheepsbouw.

De hengel kan bovendien ook succesvol ingezet worden voor het vissen met wobblers en/of lepels op baars, snoek en snoekbaars. De lengte is heel handig om over de vele (hogere) planten te vissen vanaf de kant. Prijs/kwaliteit verhouding is goed. Eindcijfer: 9,0


Wederom een klasse hengel van Fair Play.

Naam hengel: Fair Play zeeforel RS 12 gram
Ontwikkeld door: Jan Bassez te St. Lenaarts (België)
Materiaal: High Modulus Grafiet.
Buiging: Sterk progressief
Lengte: 2,85 m
Transportlengte: 146.5 cm
Werpvermogen: 12 gram (wobblers)
Delen: 2-delig
Eigen gewicht: 210 gram
Geleide ogen: 9 Hard verchroomde geleide ogen en een hard verchroomd top oog.
Aantal laklagen (wikkelingen): 4
Verbinding: Messing bus met een messing centre-pen sluiting (geblauwd, zonder giftige stoffen).
Vervaardigd: Hand gebouwd uit één blank.
Handvat: Kurken handvat met een lengte van 48.5 cm, inclusief aluminium cone en rubber dop.
Reelhouder: Aluminium gekleurd met hout.
Afwerking: Mooi strak (sober) gewikkeld en afgelakt.
Verkasoogje: Aan de onderzijde net voor het kurk.
Actie: Redelijk snelle hengel, met een iets minder harde top.
Trekkracht lijn: 8 Lb
Prijs: € 589
Te koop bij: Fair Play, Kloosterakker 1C, 2960 St. Lenaarts (België). Tel.: +32 486 578 202, www.fairplayhengels.be

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -