Terug naar de Guaporé (deel 1)

Terug naar de Guaporé (deel 1)

 
Met de juiste snelheid driften we langs de oevers van de Guaporé rivier. Terwijl ik de kant uitwerp houd onze gids José de boot onder controle. Elke worp is weer spannend: een overhangende tak, een gezonken boom of een steenpartij. Telkens weer bieden er zich perfecte hotspots aan waar ik een vis kan verwachten. Het is doodstil. Alleen het kabbelende water en tropische vogelgeluiden doorbreken deze stilte. 
 
Het is warm, zeg maar gerust bloedheet maar dat ben ik allang weer vergeten. Ik ga helemaal op in de natuur, geconcentreerd op dat wat er komen gaat. Na de zoveelste worp wordt mijn kunstaas uit het niets en met veel geweld van het wateroppervlak gegrepen. De vis vecht voor de volle honderd procent om zich van mijn kunstaas te ontdoen, maar tevergeefs. 
 
Na enkele serieuze pogingen land ik de vis. Ik ben hem te slim af geweest. Eén van de mooiste vissen van het Amazone regenwoud poseert voor mijn camera. Het is een Peacock bass oftewel pauwstaart baars. De vis waarvoor ik duizenden kilometers heb afgereisd. Het is me gelukt, ik ben een droomvis rijker.
 
Het is eind september wanneer we met een kleine groep avontuurlijk sportvissers vertrekken naar de grensrivier die tussen Brazilië en Bolivia stroomt. Dit georganiseerd door Tight Lines Visreizen. Ook in 2012 werd hier gevist. De prachtige natuur en de grote variatie aan vissoorten lieten ons besluiten om in 2013 weer terug te keren. De Guaporé rivier had nog niet al zijn geheimen prijsgegeven. Een driedelig fotoverslag van deze reis:
 
Het vliegveld van Cuiaba, de eindbestemming voor vele reizigers die de wildlife van Pantanal willen bezoeken, het grootste drasland gebied ter wereld.
 
Onze laatste check-in, onze laatste vlucht, de Guaporé komt steeds dichterbij.
 
Aan boord worden we goed verzorgd door mooie Braziliaanse dames.
 
Onze eerste kennismaking met de Amazone door het vliegtuigraam.
 
Eenmaal geland rijden we tweeënhalf uur over kronkelende wegen door heuvelachtige landschappen naar onze eindbestemming. Guaporé, Here we come!
 
Het avontuur kan beginnen.
 
De Guaporé rivier heeft een totale lengte van 1530 kilometer en is één van de ontelbare waterbekkens van het Amazone gebied. 
 
Meerdere junglebewoners houden ons in de gaten.
 
Vele schitterende vogelsoorten zorgen ervoor dat we steeds om ons heen kijken. Overal is er wel wat te zien. Hier de Amerikaanse reuzenijsvogel.
 
Ontelbare meren maken het een waar eldorado voor de sportvisser.
 
Verschillende roofvogelsoorten verplaatsen zich door het luchtruim op zoek naar prooi.
 
De Capibara of waterzwijn komt hier in grote aantallen voor. De capibara is de grootst levende knaagdierensoort en kan 35 tot 65 kilogram zwaar worden.
 
Verschillende decors wisselen zich af in hoog tempo.
 
Meneer de Uil
 
Op meerdere plekken komen we honderden gekleurde vlinders tegen die zich te goed doen...
 
...aan vrijgekomen mineralen door het zakken van het waterpeil van de Guaporé rivier.
 
Elke worp is weer spannend. Een overhangende tak, een gezonken boom of een steenpartij. Telkens weer bieden er zich perfecte hotspots aan waar ik een vis kan verwachten.
 
Niet alleen op de oever maar ook in het water wemelt het wat het leven.
 
Waterhyacint.
 
Een zwarte kaaiman die mijn 'walking the dog' niet kon weerstaan.
 
Van 16 t/m 26 september 2014 organiseert Tight Lines Visreizen wederom een reis naar de Braziliaanse Amazone. Dit keer gaan we naar de Rio Roosevelt en de Rio Aripuana.
 
 
Tight Lines organiseert een informatiedag Brazilië Amazone, 15 februari, aanvang 13.00 uur
 bij Ahoy Hengelsport te Rotterdam. Graag vooraf even uw komst aanmelden
Te verwachten vissoorten tijdens de reis zijn onder andere arapaima, peacock bass, bicuda, payara, diverse meervalsoorten en pacu.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -