Terug naar County Cork / Ierland (deel 3)

Terug naar County Cork / Ierland (deel 3)

Ierse zeebaars en gewillige pollak in Cobh  

Door Bram Bokkers en Rob Kraaijeveld
 
Al een tijd liepen we met het idee om op pollak te gaan vissen met de vliegenhengel. Uiteindelijk is het dan zo ver. Self-drive boten, een visrijke omgeving en de geweldig enthousiaste eigenaar van Hotel Bellavista, Kevin Murphy waren de drijfveer om naar Cobh te vertrekken, onze tweede bestemming deze reis.
 
Kevin Murphy, voor velen is hij al een bekende, staat ons op te wachten bij Hotel Bellavista. Hij zegt dat het tij goed is en als we zin hebben kunnen we een paar uur op zeebaars gaan vissen. Dit is natuurlijk geen slechte binnenkomer en we staan voordat we het weten weer in vismodus.
 
Op naar de zeebaars. 
 
Het water is opkomend en het is nu twee uur voor hoogwater. We zullen met zijn nieuwe charterboot de Osprey, een 32' Aquastar gaan vissen op het kanaal wat grenst aan de haven van Cobn.
 
Met Kevin als kapitein kan het niet fout gaan.
 
De oever is groen en ligt bezaaid met stenen en lopen door tot onder de waterlijn. Ook omgevallen bomen en boomstronken bevinden zich hier onderwater. 
 
Mike ruikt ze al.
 
Zandplaten afgewisseld door steile taluds en onderwaterbergen zorgen voor een ruig verloop: ideale hotspots voor zeebaars wanneer de stroming er overheen raast.
 
Geconcentreerd laten we onze shad over de bodem lopen.
 
Kevin stelt voor om met shads te gaan verticalen. Hij vertelt dat deze manier van vissen het meest lonend is met dit getij. Hij laat de boot langs de oever driften terwijl wij bodemcontact proberen te houden zonder vast te komen zitten. 
 
Bij Mike is het al snel raak.
 
Met rukjes laten we onze shads dansen over de ruige rivierbodem. De eerste drift krijgen we geen aanbeet wat een mooie gelegenheid is om het spelletje goed door te krijgen. 
 
Wat zin het toch mooie vissen.
 
Belangrijk is om de shad zo recht mogelijk onder de boot te houden. De juiste loodkop (gewicht) moet dit bewerkstellen. 
 
Bellavista ZEEBAARS hotel.
 
Op deze manier kom je minder snel vast te zitten en kan je scherp blijven vissen. Mike die ook met ons mee vist, is de eerst die een zeebaars haakt. Het is een grote vis, Ierse zeebaarzen zijn in de regel groter dan de vissen die bij ons voorkomen. 
 
Een nieuw uitdaging, Ierse zeebaarzen vanuit de kayak.
 
Na deze vis volgen er meer. De zeebaars is duidelijk aanbezig. We beleven een leuk uurtje maar dan is het over. De stroming trekt aan en er valt niet meer te vissen. Het diner roept en een lekker Iers biertje doet ons watertanden. Morgen zullen we gaan polakken met de vlieghengel.
 
Alles erop en eraan.
 
Hotel Bellavista beschikt momenteel over vier nieuwe Hobie kajaks met alle toebehoren van dien. We hebben het dan over de kajak, de kleding (drijfpak en dergelijke), een motortje, dieptemeter en zelfs walkie talkies. 
 
Alles bepaal je nu zelf.
 
Een uiterst mooie uitgebreide uitrusting voor een mooie visserij veelzijdige vislocatie. Het is maar dat je het weet. 
 
Voor informatie over deze bestemming kunt u contact opnemen met
info@tightlines.nl                                      

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -