Terug naar County Cork / Ierland (deel 1)

Terug naar County Cork / Ierland (deel 1)

Lake Inniscarra  

Door Bram Bokkers en Rob Kraaijeveld
 
De afgelopen jaren hebben Bram Bokkers en ondergetekende meerdere malen verschillende counties in Ierland bezocht, waaronder ook County Cork. De goede herinneringen die we hieraan hebben overgehouden doen ons besluiten terug te keren naar deze idyllische streek in Ierland. 
 
Onze eerste bestemming is Lake Inniscarra, we zullen hier overdag op snoek gaan vissen. In de avonden zullen we de rivier de Sullane bevissen die rijk is aan echte wilde bruine Ierse forel. 
 
Cannaway House.
 
Later in de week doen we het plaatsje Cobh aan, inmiddels al bij velen bekend. Hier gaan we vissen op Ierse zeebaars en pollak. Deze laatste roofvis zullen we bestoken met de vlieghengel.
 
Wie wil hier nu niet logeren...
 
Jackie, de eigenaar van Cannaway House heet ons welkom en wijst ons onze kamers. Cannaway house is een schitterend stijlvol Iers landhuis in een prachtige landelijke omgeving. 
 
...en je zelf even een landheer voelen.
 
Cannaway House ligt zeven minuten van Lee Valley Harbour (De Haven van Lake Inniscarra) en dichtbij het lokale dorpscafé in het historische Carrigadrohid. De grotere plaats Macroon ligt op tien minuten rij afstand.
 
Ook een eigen pub is aanwezig.
 
We pakken onze spullen uit en zoals een echte sportvisser betaamd tuigen we direct onze hengels op. Nog geen uur later rijden we naar Lee Valley harbour. Denis Cronin staat ons al op te wachten. Hij zal onze gids zijn de aankomende dagen. Hij verstrekt ons alle nodige informatie en we ontvangen een waterkaart van het meer. 
 
Hier moeten we zijn.
 
Ook ligt er een boot voor ons klaar voorzien van een buitenboordmotor en een dieptemeter. Inniscarra lake ligt er rustig bij en toont immens groot slingerend door het heuvelachtige landschap.
 
De boot ligt al op ons te wachten.
 
Inniscarra Lake is afkomstig uit de rivier de Lee en ligt zo'n 40 kilometer ten westen van de stad Cork. De rivier en het meer (Met een lengte van 18 kilometer, een diepte van 23 meter en een oppervlakte van 530 hectare) bevinden zich in een prachtige afwisselend landschap. 
 
Echt Iers landschap en...
 
De rivier stroomt uiteindelijk door de stad Cork om bij het plaatsje Aghada in de Atlantische Oceaan uit te komen. Inniscarra Lake is gecreëerd in 1956 door de bouw van twee waterkrachtcentrales. 
 
...echt Iers weer.
 
Het doel was om genoeg elektriciteit op te weken voor Cork City en omliggende steden en dorpen. 
 
Mike Hennessy is ook al ter plekke, hij is een oude bekende voor ons en is werkzaam bij het Inland Fisheries Board Ireland. Hij zal ons vergezellen bij het vissen op snoek. We beginnen met vissen bij de dam richting Carrigadrohid. 
 
Wat zal ik er nu eens aan doen!
 
Het meer kronkelt hier door het landschap en is een schitterende hotspot om de snoek in het vroege voorjaar te bevissen tijdens de paai. Nu het half augustus is zitten we hier duidelijk verkeerd. 
 
Geduldig werpen we een aantal plateaus af.
 
We vangen wel een klein snoekje maar daar blijft het dan ook bij. We hebben een aantal hete maanden achter de rug wat het niet makkelijker maakt bij het snoeken op een meer als deze.
 
Of misschien toch een streamer!
 
De volgende dag varen we de andere kant van op. Het lijkt wel of er geen einde komt aan het immense meer. Elke keer doemt er weer een nieuw stuk water op na een bocht. We bevissen de ondiepere platen en taluds met structuur in de buurt van diep water met pluggen, streamers en jerkbaits maar dit levert geen vis op. 
 
Vele mooie hotspots dienen zich aan.
 
Het is prachtig vissen en het ruikt naar de grote snoek maar probeer ze maar eens te vinden in een meer als deze. Het is duidelijk te warm geweest, de snoeken bevestigen dit. We zullen dieper water moeten bevissen. We gaan over op trollen. 
 
Een Ierse springer.
 
Zo kunnen we ook een groter gebied afvissen in kortere tijd. Grote wolken witvis laten meerdere malen het scherm van de dieptemeter vol lopen. Deze zijn duidelijk in grote getallen aanwezig. Dit jaar word hier in juni het World Championschip gevist en dat is niet voor niks!  
 
Onze gids Mike Hennessy.
 
We weten een aantal snoeken te vangen, maar het blijft hard werken. We vissen duidelijk in de verkeerde periode, zeker na het warme weer wat we gehad hebben. Jackie laat ons foto's van gigantische snoeken zien die gevangen zijn op Lake Inniscarra. 
 
Ook Denis gaat een paar uurtjes mee.
 
Deze zijn niet voor de poes, ze stelt ons dan ook voor om een keer terug te komen in het voorjaar wanneer de visserij beter is. 
 
Meer info over Cannaway House:  

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -