Tekenprobleem groeit

Persbericht Rovince

Tekenprobleem groeit 

Een goed visstekje betekent zo nu en dan door de bossen en struiken kruipen om net op dat ene plekje te kunnen zitten. Helaas bent u als visser niet de enige die zich door het struikgewas beweegt. De teek ligt namelijk op de loer, te wachten om zich vast te bijten aan bijvoorbeeld een been of arm. Vervolgens zuigt het beestje zich vol met bloed. 

Als u pech heeft, is de teek besmet met Borrelia Burgdorferi, wat nare gevolgen kan hebben. In de Week van de Teek (13 tot en met 17 april) wordt er extra aandacht gevraagd voor de teek en de ziekte van Lyme.

Het probleem van de teek groeit al een hele tijd. De aandacht daarvoor neemt pas sinds kort toe. Volgens tekenradar zijn er in de eerste week van april al 35 tekenbeten gemeld door huisartsen, terwijl er in maart nog een gemiddelde van 15 tekenbeten per week werd genoteerd.



Niet alleen het aantal teken en tekenbeten loopt op. Ook komen er steeds meer gevallen van de ziekte van Lyme voor in ons land. Uit het vijfjaarlijkse onderzoek van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM komen de volgende cijfers.

In 1994 waren er per 100.000 inwoners 39 meldingen van de ziekte van Lyme. In 2014 is de verhouding 139 meldingen per 100.00 inwoners. Dat betekent een verdriedubbeling van het aantal meldingen gemaakt door huisartsen.



Er is begin maart 2015 een actie gestart die aandacht vraagt voor de hardst groeiende ziektes in de westerse wereld. Take a bite out of Lyme! Bij deze actie nemen mensen een hap uit een limoen (lime in het engels) en posten een foto daarvan op het internet.

Bij deze foto wordt meestal een feit over de ziekte van Lyme gezet, om de algemene kennis over deze ziekte te vergroten. Na het posten van de foto en de informatie kan men drie andere mensen nomineren om hetzelfde te doen. Zo krijgt de actie een sneeuwbaleffect op het internet.

Deze actie is ontstaan in Amerika, waar de ziekte van Lyme ook een groot probleem is. Volgens Lymestats waren er in 2014 minimaal 300.000 gevallen van de ziekte van Lyme ontdekt, maar er zijn schattingen die over de een miljoen gevallen spreken.



In Nederland slaat deze actie ook aan. Veel mensen reageren opgelucht, omdat mensen wel in contact komen met de ziekte, maar er vaak niet met anderen over kunnen praten.

Een tekenbeet is niet per definitie gevaarlijk. Alleen wanneer het om een geïnfecteerde tekenbeet gaat, moet u actie ondernemen. U kunt een geïnfecteerde tekenbeet herkennen aan een rode cirkel die ontstaat op de gebeten plek. Wanneer dit bij u het geval is, dient u de teek te verwijderen (het liefst met een tekentang) en vervolgens uzelf te melden bij een huisartsenpost.

Op tijd handelen is van belang om de infectie niet zich te laten ontwikkelen tot een gevaarlijke ziekte. De huisarts zal u medicatie meegeven en u nauw in de gaten houden de komende tijd. Er zijn veel kleine syptomen die het u lastig kunnen maken, maar bij het tijdig bestrijden van de infectie zal het uiteindelijk weer goed met u gaan.

Preventie
Er zijn een paar manieren om de teek te slim af te zijn. Er vanuit gaande dat u niet alleen maar binnen wilt leven of naar Antartica verhuist, kunt u hier een paar tips vinden voor als u de Nederlandse natuur in gaat:
• Denk aan de kleding die u aantrekt. Korte mouwen geven bijvoorbeeld de teek een grotere kans om zich aan u te hechten.
• Check uw lichaam altijd op teken nadat u in de natuur of in uw tuin bent geweest.
• Bent u gebeten toch door een teek? Verwijder hem dan zo snel mogelijk en laat u onderzoeken door een huisarts.

Voor het hele artikel en meer informatie over de week van de teek 2015 kunt u terecht op de site van Rovince.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -