Team WR Baits wint Gunki Iron Tournament te Rotterdam

Team WR Baits wint Gunki Iron Tournament te Rotterdam 

Door Ron Smits 

Team WR Baits heeft de 24-uurs marathon Streetfishing Gunki Iron Tournament te Rotterdam gewonnen. Veertig teams uit heel Europa gingen de strijd aan op het 24 kilometer lange parcours in het centrum van Rotterdam.

Zaterdag 27 en zondag 28 september stonden in het teken van de door Gunki georganiseerde 24-uurs marathon Streetfishing. Iets later dan gepland kwamen de deelnemers, enthousiast en vol goede moed, uit het Maritime Hotel, aan de Willemskade, vlakbij de Erasbrug.


Prachtige lokatie.

Qua locatie had de organisatie geen betere kunnen kiezen: in één woord prachtig en bovendien een fantastisch visrijk roofviswater, met vele mogelijkheden.

Maar ook de veiligheid van de vissers in de nachtelijke uren speelde een grote rol in de keuze van de locatie. Natuurlijk kun je de veiligheid niet 100 % garanderen, vandaar ook het vissen in teamverband, gekoppeld aan een ander team, bovendien was er ook een telefoonnummer beschikbaar voor eventuele problemen.


Nachtelijke vissers.

Het parcours lag van de Schiehaven tot ruim voorbij de Willemsbrug, de Persoonshaven, aan beide zijden van de Nieuwe Maas, inclusief het eiland. Het was de bedoeling om zoveel mogelijk maatse vis te vangen. Zondag om 12.00 uur eindigde de wedstrijd en werden de 15 grootste vissen per team opgeteld.

Het winnende team werd uiteraard het team met de meeste centimeters. Er mag slechts 1 visser per team rusten, maar dit was uiteraard niet verplicht.


De groepsfoto.

In totaal deden 40 teams van drie sportvissers mee aan de 24-uurs marathon, met 15 teams uit Nederland, zes teams uit België, zes teams uit Duitsland, vijf teams uit Frankrijk, vier teams uit Engeland, twee teams uit Italië, een team uit Zweden en een team uit Denemarken. Vele bekende gezichten onder de deelnemers.


Vermoeide koppen.

Het weer werkte goed mee, een prachtig zonnetje gaf het geheel een heel aangenaam gezicht. Toch wel vreemd al die vreemd uitgedoste sportvissers tussen al het, uit vele landen afkomstig, bezoekend publiek van Rotterdam.


Vissers langs de kade.

Gezien de interesse, de reacties en ook de vele vragen van het publiek over het vissen aan de vissers en de referees mogen we spreken van een goede promotie van het vissen in Nederland.

Om 17.00 uur werd er een pauze ingelast, zodat de inwendige mens de nodige aandacht kreeg. De wedstrijd was heel spannend, want het verschil tussen de nummers een, twee en drie was heel gering.


Overal langs de kade.

Het team van Nostress Fishing Carnokill ging zaterdag aan de leiding op de voet gevolgd (met slechts 10 centimeter verschil) door het team van RDK baits en op de derde plaats het team van Ultimate op 44 centimeter.

RDK baits en Ultimate wisten grotere vissen te vangen dan het team van Nostressfishing Carnokill en hadden daarom minder vis nodig. Gelukkig was er geen enkel team zonder vis.


Kleine snoekbaars voor Robert.

Een beetje pech voor het team van Sportvisserij Nederland, want ze vingen volop vis, maar de meesten waren onder de maat en ondermaatse vis levert in deze marathon helaas geen punten op.

In de pauze zag je na het eten, groepjes vissers door Rotterdam wandelen om al pratend de spanning even los te laten. Bovendien was er heel wat te zien in onze havenstad Rotterdam.


Optuigen aan de kade.

De sfeer tussen de sportvissers was goed, sommige teams zag je ook nu gezamenlijk optrekken. Heerlijk even relaxen, ze moeten immers nog 18 uren intensief vissen en vooral de vermoeidheid overwinnen.

Om 19.00 uur werd de wedstrijd vervolgd en vol goede ging iedereen weer naar de waterkant. Letterlijk en figuurlijk zwermden de veertig teams uit over het wedstrijdparcours. Je moest echt even zoeken voor je ergens twee of meer van de teams kon vinden.


Elke vierkante centimeter werd afgevist.

Dezelfde GPS tracker zoals gebruikt tijdens de WPC te Hellevoetsluis had nu ook een belangrijke toegevoegde waarde kunnen zijn, om snel te weten waar de teams zich bevinden.

Ook kunnen een aantal spelregels snel gecontroleerd worden: vissen de beide aan elkaar gekoppelde teams nog bij elkaar, vissen de teams op het parcours, is het team nog compleet (er mag slechts één visser rusten).


Mooie hybride gevangen tijdens de nacht.

Omstreeks 00.15 uur kwam ik terug van een flinke ronde langs de vissers aan de noordzijde van de Nieuwe Maas, van meer dan een uur. Degenen die geen fiets bij zich hadden en het grote parcours lopend moesten afleggen, voelden hun benen niet meer. Ze moesten echter nog een uur of acht vissen.

Het klassement was rond het middernachtelijk uur geheel door elkaar geschud. De top drie van 17.00 uur waren flink in het klassement geduikeld.

Het klassement werd nu aangevoerd door het team Bronzige Boys met 4.88 meter, op de tweede plaats gevolgd door Illex Pepper met 4.87 meter en op de derde plaats team Hooked met 4.73 meter. Het was nog steeds een nek aan nek race.


Op de vierkante millimeter...

Na de nacht bleef het superspannend, met nog slechts twee uur vissen te gaan staat Illex Pepper nu als eerste met maar 12 centimeter verschil met de nummer twee: team WR baits. Nummer drie staat inmiddels het team van Fish Impact met slechts 32 centimeter minder dan de leider van het klassement. Nummer vier waren de dames van team Hooked.

Er is veel vis gevangen in de nachtelijke uren. Anja Becker van het team Hooked (team van Groot Rotterdam) vertelde mij dat ze het vooral in de nacht heel erg goed deden. Er werd door de drie dames goed vis gevangen, zodat een stijging in het klassement niet uit kon blijven.


Tijdens de nacht werd er beter gevangen.

Reuzespannende laatste uren, zeker gezien het feit dat deze vier teams hun target van 15 vissen hadden gevangen. Nu komt het er op aan om grotere vissen te vangen dan ze tot dusverre hebben gedaan. Bij een grotere vis, valt automatisch de kleinste af. Er was dus nog niets te zeggen wie deze wedstrijd zou gaan winnen.

Het weer op zondag was zelfs nog mooier dan zaterdag. Om 12.00 uur meldden de laatste teams zich bij de organisatie. Duidelijk was te zien dat de marathon zijn tol heeft geëist, vele vermoeide rode kopjes druppelden binnen en het was zwaar vertelde Marco Nieuwenhuize mij. En geloof me, hij was zeker niet de enige. Foto’s zeggen meer dan woorden.


Vermoeide koppen bij het ontbijt.

De dames van het team Hooked (Anja Becker, Celine de Bakker en Willemijn Schoonberg van HSV Groot Rotterdam) hebben het geweldig gedaan. Bij de tussenstand van 10.30 uur stonden ze nog steeds op de derde plaats en hielden dit vast tot het eindsignaal.

De einduitslag is geworden:


1: WR Baits met 671 centimeter.


2: Illex Pepper met 632 centimeter.


3: Hooked met 607 centimeter.

De eerste acht teams waren er in geslaagd om 15 of meer maatse vis te vangen. Voor de officiële uitslagen, deelnemers, de locatie en andere info zie de website http://www.gunki-irontournament.com/

Al met al kunnen we zeggen dat het een zeer geslaagd en bijzonder spannend evenement is geweest. Rotterdam werd heel positief op de kaart gezet. Ik kijk al uit naar het evenement van volgend jaar, opnieuw in Rotterdam.


Tot volgend jaar.
 
Persoonlijk kan ik niet anders zeggen dan een groot compliment aan de organisatie, HSV Groot Rotterdam (scheidsrechters), personeel van het Maritime Hotel en natuurlijk de deelnemers die, met uitzondering van één incident, zich sportief en professioneel hebben gedragen.