image description

Tarbot vissen vanaf de boot op de Langelandsbælt in Denemarken deel 2

Door Leonard Muys en Ron Smits

De tarbotvisserij is niet zo moeilijk als het lijkt. Je moet er wel gericht op vissen, met de juiste onderlijnen, doorzettingsvermogen en natuurlijk op de juiste plaats.
 
Het vissen op tarbot vanaf de boot is echter wel iets ingewikkelder dan vanaf de kant. Vanaf de kant is het inwerpen en onregelmatig binnen vissen. Zeker  als je met kunstaas vist. Kunstaas bezit niet de natuurlijke geur en smaak van een vers visje en moet het alleen van de beweging hebben. Meters maken is dan het parool. Je komt dan vanzelf op de plaats waar de tarbot op een prooi wacht.

Onze eigen Scandinavische visgids Leonard met een mooie tarbot


 
Werkelijk mooie vliegdekschepen van tarbotten komen aan boord

Aan boord is de locatie heel bepalend of je wel of niet tarbot vangt. Heb je eenmaal een goede stek gevonden is het vangen van meerdere tarbotten zeker geen uitzondering.  De tarbot ligt dicht bij elkaar en soms letterlijk opgestapeld. Gebruik maken van de onderlinge voedselnijd werkt dan feilloos. De ideale driftsnelheid ligt tussen de 0.5 kn/u en 1 kn/u. Afhankelijk van de driftsnelheid kies je het gewicht van het loodje, het is de bedoeling dat het lood over de bodem gesleept wordt. Het verschil in eb en vloed is vaak maar een halve meter, maar desondanks kan het er flink stromen en dan is een zwaarder gewicht noodzakelijk. Bij weinig wind en zomerse temperaturen is het ideaal om op tarbot te vissen.

Niet alleen tarbot, maar ook de griet komt aan boord
 
De techniek zelf is aan boord vrij eenvoudig je vist telkens al driftend over de locatie. Ook hier wacht de tarbot tot er een prooi voorbij komt. Af en toe je aas van de bodem lichten en weer laten zakken. Een halve meter tot soms wel anderhalve meter oplichten vindt de tarbot geen bezwaar. Net als de andere platvissen zwemt de tarbot je aas achterop, om dan genadeloos toe te slaan, maar ook tijdens het afzakken naar de bodem kan de tarbot het aas grijpen.
 
De tarbot zit daar, waar de prooivis zich bevindt. De ene keer tussen de kelp of sterk wisselende bodem, de andere keer op een gladde bodem. Er is weinig peil op te trekken. Zie je veel prooivis, dan zal naar alle waarschijnlijkheid de tarbot niet ver weg zijn.
 



De beste tarbot vissers van Denemarken zijn uitgenodigd om aan boord van MS Amigo en de MS Neptun mee te werken aan een film voor de Deense (Vis) tv, speciaal over het vissen vanaf een boot op de tarbot. Werkelijk een genot om al die specialisten bezig te zien om een tarbot te vangen. Bekende namen als Søren Vesth (bekend van de vele tarbotvangsten en Garmin ambassadeur) en Mads Hussing (maakt al meer dan twintig jaar Vis TV in Denemarken, voor Fiskemagasinet) zijn van de partij. Het begin is moeilijk, het vinden van de tarbot is niet eenvoudig. In het tweede gedeelte van de dag is de tarbot gevonden en komen snel de eerste tarbotten aan boord. Het blijft echter wel hard werken voor een tarbot.

Van deze tarbotdag zijn twee filpjes gemaakt: http://fisketv.dk/pighvarfiskeri12/  en http://fisketv.dk/pighvarfiskeri-2/

In deze filmpjes krijg je allerlei tips en  zie je ook welke onderlijnen gebruikt worden. Heel veel plezier tijdens het kijken.
Het seizoen voor de tarbot bestaat uit twee perioden. De eerste begint half april en eindigt ongeveer half juni, met als hoogtepunt de laatste anderhalve maand. In mei begint de paaiperiode en deze eindigt ongeveer eind augustus. De tarbot is afgepaaid en heeft honger. Nu begint de beste periode voor het vissen op tarbot en dit duurt tot ongeveer eind oktober, met als absoluut hoogtepunt september. Jammer genoeg is een afgepaaide tarbot mager en daardoor eigenlijk niet geschikt voor consumptie. Bedenk hoe sterk (en lekker) deze tarbot een half jaar later gaat zijn.

Met wat geluk vang je een tarbot tijdens het pilkeren op kabeljauw of tijdens het vissen op platvis, als je aas direct in de buurt van een op prooi wachtende tarbot terechtkomt. De tarbot met een leeftijd tot drie jaar lust graag een zager, een pier en/of zandspiering. Als de tarbot ouder is dan drie jaar staat uitsluitend vis op zijn menu. Een stukje verse geep is in onze ogen het beste, zeker als je dit uit het staartstuk knipt van een verse geep. Dit stukje is stevig en vrij eenvoudig op de haak te houden. Maar ook met een stukje haring of makreel wil het wel lukken. Ook met kunstaas gaat het goed. De Kastmaster en Sandeal van Savage Gear zijn heel goed. Tarbot heeft een grote bek, dus kies je kunstaas niet te klein.

Leonard poseert voor de Deense TV met een tarbot.
 
Leonard heeft zich in de laatste vijftien jaar verdiept in het vangen van tarbot, vanaf de boot op de Langelandsbælt. Hij heeft daar Henrik Agner (eigenaar van MS Amigo en MS Neptun in Spodsbjerg) leren kennen en hem wegwijs gemaakt in het vissen op tarbot en ook waar deze vissen te vangen zijn.