T.F.-Test streamerhengels uit het topsegment (1)

Test streamerhengels uit het topsegment (1)

Door Aad Kouwenberg

Op het grote water, maar ook vanaf de kant zie je steeds vaker roof/snoekvissers gewapend met een vliegenhengel. Deze manier van roofvissen neemt snel in populariteit toe. Het is dan ook de ultieme manier om een dikke snoek of snoekbaars te vangen, terwijl een snoek van 80cm ook nog prachtige sport geeft.


In Zweden…

Het is misschien een cliché, maar de beleving bij vliegvissen is vaak gewoon groter, omdat je bij deze manier van vissen alles zelf moet doen. Het - goed - leren werpen is vaak al een hele opgaaf die, als het lekker begint te lopen, vaak al een verslaving op zich is. Een streamer strak tegen de kant te leggen of precies in een opening in het riet te plaatsen, vergt een berg oefening. Ben je een doorzetter en krijg je het werpen onder de knie dan wil je vaak niet anders meer.


In de boot…

Een vliegenhengel hoeft echt geen 500 euro te kosten en een reel is alleen een vergaarbak voor de lijn, maar op een of andere manier gaat een vliegvisser verder. Vliegvissen neemt misschien wel een beetje bezit van de visser - en zijn portemonnee -. Vliegvissen geeft een visser vaak  extra beleving van  het vissen op zich, waarbij het vangen vaak meer een bijzaak is, maar dan wel een bijzaak met een prachtige dril. Vliegvissers zijn daardoor misschien iets meer relaxt dan andere roofvissers.

 
Vanaf de kant…

Voor een vliegvisser is een hengel dan ook meer als alleen een stuk gereedschap om zijn streamer te werpen. Zo’n hengel wordt een soort verlengstuk van de visser. Door de band die een vliegvisser met zijn hengel krijgt, wordt er met andere ogen naar deze hengel gekeken. Een vliegvisser is uiteindelijk op zoek naar een perfecte hengel die niet alleen super werpt maar er ook schitterend uit ziet.

Total Fishing is voor u op zoek gegaan naar die prachtige superhengel waar je tijdens het vissen je ogen niet vanaf kunt houden. Die hengel die je wegzet voor een bak koffie maar dan wel zo dat je hem constant kunt zien, nee bewonderen. De hengel die je, als je hem net nieuw hebt, direct laat zien aan je vliegvismaat nog voordat hij uit zijn auto is gestapt. De hengel die je na het vissen netjes uit elkaar haalt en droogwrijft voordat je hem keurig in de koker terug stopt. De hengel die je een half maandsalaris heeft gekost - dan maar een weekje minder met het gezin op vakantie. De hengel waar iedereen jaloers op is. Jouw hengel!


Met kleinere vissen…

Er zijn heel wat van deze hengels op de markt. Hengels die pretenderen, naast een perfecte afwerking en prachtige looks, formidabel te werpen. Laten we eerlijk zijn: alleen aan mooi heb je niets. Een streamerhengel moet goed zijn. Een streamerhengel moet moeiteloos een dikke streamer 20 meter of meer kunnen wegzetten en niet protesteren als dit dan ook nog een beetje tegen de wind in is. Hij moet perfect in de hand liggen en zonder problemen 10 meter lijn uit het water opnemen.


In de sneeuw…

We hebben een aantal hengels voor u getest en als we zeggen testen dan bedoelen we ook testen. De hengels zijn door diverse vliegvissers aan de tand gevoeld, niet alleen voor een uurtje maar er is ook dagen mee gevist én gevangen. De importeurs hebben hun paradepaard uit het zogenaamde topsegment voor deze test ingezet. Hengels waar koste nog moeite zijn gespaard om het uiterste uit de blank te halen. Hengels omgeven met geheimzinnigheid over het productieproces van de blank. Hengels waaraan door de bekendste vliegvissers ter wereld is meegewerkt. Kortom hengels waar wij als nuchtere Hollanders eens kritisch naar zullen kijken en indien nodig bekritiseren, want dat kunnen we als het moet ook best goed…

Wij hebben als eerste onderstaande hengels voor u getest:

G. Loomis Cross Current  GLX  
Winston Boron II MX
Hardy Zane
Sage Xi2

De prijzen van de bovenstaande hengels ligt tussen de 600 en 800 euro.

De geteste hengels zijn allemaal 9 feet = 2.70 meter en geschikt voor een #9 lijn. In onze ogen een echte allround streamerhengel. In de polder kun je wellicht soms met een lichtere hengel #7 of  #8 aan de slag maar met echt grote streamers kom je dan tekort. Wil je op het grote water met veel wind een dikke streamer wegknallen is soms een #10 geschikter, maar een #9 is en blijft gewoon een perfecte allrounder.


Met dikkere vissen…

De geteste hengels zijn allemaal ontwikkeld voor het zoute water, waar vaak onder moeilijke omstandigheden grote streamers moeten worden weggezet. Aan deze hengels worden Barracuda’s van ver over de meter gevangen, dikke Stripers en Jacks gedrild. Allemaal vissen die onze snoeken qua kracht en uithoudingsvermogen doen verbleken. Het haken en drillen van een dikke vis mag dan ook geen probleem zijn aan deze hengels.

In een volgend artikel zullen we onze (test)bevindingen bekend maken.

Note: Buiten de door Total Fishing geteste hengels zijn er natuurlijk nog meer grote merken die een streamerhengel uit het topsegment voeren. Wij hebben zelf een eerste keuze gemaakt uit een aantal veel gebruikte topmerken. Mochten er winkeliers/ importeurs zijn die denken een echt werpkanon in hun gamma te hebben en durven zij het aan deze door ons team te laten testen, kunnen ze contact opnemen via  info@totalfishing.nl  met verwijzing naar “Test Werpkanonnen”.


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Westin Edge Dynamic spin G.C.getest
Willem Moorman -
image description
Test DK River hengel
Willem Moorman -
image description
Test Godfather III Specialist 270 Spinning.
Willem Moorman -