T.F. getest: Nieuw kunstaas uit Kroatiƫ.

T.F. getest: Nieuw kunstaas uit Kroatië.

door Eddy te Mebel.

Sinds kort is er weer een nieuw merk kunstaas op de markt van het merk Monarch-dok. Drie fanatieke sportvissers hebben hun jarenlange viservaring met kunstaas omgezet in het fabriceren van eigen modellen kunstaas. Na twee jaren hard werken, fabriceren en testen van ongeveer veertig verschillende modellen, bleven er uiteindelijk dertien over.

Deze kunstaasjes zijn wereldwijd verstrekt om op diverse vissoorten uit te testen. Het enthousiasme over dit kunstaas was, volgens eigen zeggen, zo groot, dat ze er een beetje door overdonderd werden. Uiteindelijk hebben ze de overgebleven goed vangende modellen in productie gebracht en zal in de toekomst de range verder uitgebreid gaan worden.

                       


“De Hecht Killer sprak ons het meest aan. Op de foto zijn de originele haken reeds vervangen”

Alle -houten- pluggen zijn getest in een waterbak en zijn voorzien van een harde laklaag. De bevestigingsogen lopen door de pluggen heen, wat weer zorgt voor een sterke verbinding met elkaar. Er zijn vele kleuren verkrijgbaar in een aantal nieuwe designs. Vooral de ‘natuurlijke’ kleuren spreken veel vissers aan. Degene die het helemaal perfect wil hebben, kan zelf contact opnemen met dit bedrijf en dan kan het kunstaas precies in de kleur gespoten krijgen zoals men graag wenst.

We hebben de meeste Monarch kunstaasjes uit kunnen proberen en werkelijk alle pluggen zwemmen uitstekend. Zelfs de kleinste plugjes lopen goed recht, waarbij we een aantal van de kleinste modellen bewust aan een (te) zware staaldraad hebben gevist, maar ook dat ging probleemloos. Ook tijdens snel binnenvissen bleven ze goed op koers. Met 2 modellen, de “Hecht killer” en het “Pitchplugje” hebben we een aantal dagen intensief gevist

                       


“”

De “HECHT KILLER” sprak ons het meest aan. Deze uitvoering is zowel drijvend als zinkend te verkrijgen. We hebben alleen de floating modellen toegestuurd gekregen en deze kunnen testen. Deze modellen hebben een extreem hoog drijfvermogen (ook met de originele haken) en hierdoor moet je dus stevig tikken om de jerk zo’n veertig centimeter onder water te krijgen. Wat ons betreft had daar iets meer lood aan toe gevoegd mogen worden, zodat ze iets meer richting ‘suspending’gaan. Met wat aanpassingen is dat zelf ook wel op te lossen maar het zou beter zijn als dat fabrieksmatig gebeurd. Daardoor kun je de ‘hechtkiller’ iets makkelijker op diepte houden en is dan ook rustiger te vissen.

Het “PITCH” plugje is een klein plugje van ongeveer 8,5 cm. lengte. Verkrijgbaar zijn dieplopende modellen (tot 3,5 meter) en modellen die bruikbaar zijn voor de polder en die lopen tot ongeveer 1,5 meter. Deze zijn goed te gebruiken om mee te werpen maar ook om te slepen. De actie en koersvastheid van dit model is ook prima en verschillende snoeken pakten dit plugje gretig op.

                       


“”

In het Monarchpakket bevinden zich diverse pluggen om te slepen, maar ook (werp)modellen voor de polder. Verder slanke en kleine pluggen voor snoekbaars en baars. Ook zitten er verschillende modellen bij die interessant lijken voor de roofblei, maar daarmee moeten we komende zomer eerst nog mee aan de slag. Al met al diverse leuke kunstaasjes om aan je bestaande collectie toe te voegen.

Dit vonden we goed:
Actie en modellen
Koersvastheid bij snel binnenvissen

Dit vonden we minder:
Te zware en dikke haken
Drijfvermogen Hecht Killer

 

Alle pluggen heb we inmiddels zwemles gegeven, maar de twee eerder beschreven modellen hebben we een aantal visdagen goed kunnen testen en verdienen daarmee het Total Fishing predicaat: GOED

                       

 

Meer informatie over Monarch kunstaas vindt u op: www.monarch-dok.com  

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Westin Edge Dynamic spin G.C.getest
Willem Moorman -
image description
Test DK River hengel
Willem Moorman -
image description
Test Godfather III Specialist 270 Spinning.
Willem Moorman -