T.F. Getest: e21 Wild Black verticaalhengels

T.F. Getest:

e21 Wild Black verticaalhengels

Door Berthil Bos

Deze serie van drie hengels zijn we op de afgelopen Fair voor Fly and Lure in Maurik tegengekomen op de stand van Hengel Discount Gigant uit het Overijsselse Oldemarkt. Het bleek dat deze winkelier deze raspaardjes zelf uit Canada importeerde en na een enthousiaste uitleg van Tjeerd van de Ploeg over de gevoeligheid, was een afspraak voor een testdag snel gemaakt. De resultaten van deze test willen we graag met jullie delen.

Het ontwerp: 8,5
De e21 is een opvallende verschijning tussen zijn soortgenoten. Allereerst valt de gifgroene beschermingsknop achterop het handvat erg in het oog. Je weet hierdoor al van een afstand dat je hier te maken hebt met een hengel uit deze serie.

Maar het heeft ook praktische voordelen waar we in de volgende beoordeling op terugkomen. Wat ook opvalt, zijn de geleideogen. Deze staan door hun lange pootjes wat verder van de blank waardoor de lijn niet snel aan de blank zal plakken.

Ook het handvat voor een molen of reel ziet er gelikt uit en door een groot gedeelte kurk vrij te houden, ziet het er niet alleen erg professioneel uit, maar dit heeft ook veel voordelen wat betreft de gevoeligheid. Al met al is het een opvallende verschijning in hengelland door zijn goed doordachte details.

Constructie: 9,0
Bij deze beoordeling staan we onder andere stil bij de gebruikte materialen voor deze hengels. En hier ligt direct het mysterieuze van de blank. De blank zou afkomstig zijn van een Schotse onderneming die groot is in de golfsport. Hier is men ook met grafiet bezig en hoe lichter hoe beter. Dat dit materiaal voor deze sport wel erg sterk moet zijn staat buiten kijf, dus hierover hoeven we ons geen zorgen te maken.


Hengeltje tussen twee vingers is pas plezier hebben.

De hengelblanks die hier worden gefabriceerd gaan onder de naam S.C.G.F. (Super Highvolume Graphite Fiber) richting Canada om daar afgebouwd te worden. Voor dit afbouwen worden ook weer de beste materialen gebruikt zoals Fuji Alconite geleideogen en een goede kurksoort.

Er is dus niet bezuinigd op het afwerken van de blank en dat zie je ook direct aan de uitstraling. Het Schotse bedrijf is niet scheutig met informatie betreffende dit product, maar dat dit materiaal veel lichter is dan tot nu toe bekend, dat is duidelijk. Er schijnt glasvezel dat met lucht is ingespoten aan toegevoegd te zijn, maar dat interesseert ons ook eigenlijk niet.


Tjeerd gebruikt de e21 Wild Black ook tijdens de wedstrijden snoekbaarsvissen.

Het feit is dat de afgebouwde hengels rond de 80 gram wegen en zijn daarom naar onze mening de lichtste verticaalhengels met dit vermogen die er tot nu toe te koop zijn. De blank heeft weer een doorsnede die we gewend waren van de hengels van glasvezel en dat heeft toch ook zijn voordelen, wat zo meteen in de praktijktest naar voren komt.

Mogelijkheden: 8,0
We hebben deze hengels getest als verticaalsprietjes, terwijl als je naar de opgegeven namen kijkt je misschien op het verkeerde been wordt gezet. We hebben het hier over de Wild Black Spinning van 6.7 Ft. (204 cm.) van 5/8 OZ. tot ca. 18 gram en 3/4 OZ. tot ca. 21 gram. Rond dit vermogen heb je nog wel wat speling naar boven, maar overdrijf dit niet.


Voorzichtige aanbeten werden toch verzilverd. 

Bij het woord Spinning denk je niet direct aan verticalen, maar de actie en de gevoeligheid maken van dit hengeltje een topper. Natuurlijk kan je ook andere technieken hiermee uitoefenen en ook hierbij staat hij zijn mannetje, maar wij hebben de hengel getest op zijn verticaaleigenschappen. Door zijn uiterst laag gewicht en qua doorsnede grotere blank, vinden wij het een vernieuwend concept.

Praktijk: 9,0
Om de Wild Black eens goed aan de tand te voelen hadden we een visdag op het Lauwersmeer afgesproken. Bij de trailerhelling aangekomen was het aansluiten bij de rij van ongeveer 10 boten. Er lagen er al een stuk of 15 op het meer dus het zou moeilijk zijn om een hotspot voor jezelf te hebben.

Je ziet bij een dergelijk druk bevist water vaak dat de vis (in dit geval snoekbaars) steeds voorzichtiger wordt. Het kleinste tikje moet dan beantwoord worden met een aanslag. Deze dag was dan ook een perfecte uitdaging om de gevoeligheid van de e21 te leren kennen.

Eigenlijk hadden we er al geen twijfel over omdat als je hem ter hand neemt je er al meteen een goed gevoel over krijgt. Tjeerd, onze gids voor deze dag, had wat hengels meegebracht voorzien van een molen. Laat dit nu net niet het favoriete machientje zijn voor mij, ik ga liever met een reeltje verticalen.


Ook een reeltje is goed te gebruiken en de vinger direct op de blank.

Tjeerd heeft alleen de molenversie bij zich, dus wordt de molen vervangen door een reel, die ik voor de zekerheid had meegenomen. Door het speciale handvat dat de hengel nog gevoeliger maakt, kan je ook op dit type uitstekend een reel monteren, waardoor ik geen moment de triggergrip van mijn eigen hengel heb gemist.

Het mooie van dit handvat is dat waar de molen of reel ophoudt, direct de blank begint. De vinger als registratieantenne leg je daarom gemakkelijk op de blank. Hierdoor komt het voordeel van de wat grotere doorsnede van de blank naar boven. Door deze afmeting heeft je vinger meer raakvlak met de hengel, waardoor ieder tikje of bodemcontact nog beter door komt.

Die gevoeligheid komt nu met alle drukte om ons heen goed van pas, want de glasogen zijn, zoals we al dachten, uiterst voorzichtig. Er wordt weinig tot niets gevangen door onze naaste buren, terwijl wij regelmatig kleine tikjes voelen en ook diverse vissen kunnen verzilveren. Door de voorzichtigheid van de vissen gebruiken we lichte loodkopjes die op ca. 6 meter water hun werk moeten doen.


Gevoeligheid was hier niet nodig maar wel een hengel met genoeg drilpower.

Het kost ons totaal geen moeite om de bodemgesteldheid te voelen, want elk mosselbankje of stenenveld op de bodem is te herkennen. Bij de aanslag en het drillen komt de kracht van de hengel als zeer verrassend op ons over, omdat je dit niet verwacht bij een dergelijk licht materiaal. De hengel zet gemakkelijk de haak en we hebben te allen tijde controle over de vissen.

De grote gifgroene stootknop op het eind van het handvat, waar we het bij de beoordeling ‘het ontwerp’ over gehad hebben, kan je bij het drillen lekker tussen je arm en het lichaam vastzetten. Hierdoor heb je meer stabiliteit tijdens een zware dril.

Dat de lengte van de Wild Black iets langer is wordt als zeer aangenaam ervaren en hij boet totaal niet in qua snelheid. Op het einde van de dag hebben we ca. 16 mooie vissen met enkele geweldige baarzen en dat is bij navraag bij de trailerhelling gewoon goed te noemen.

Natuurlijk hadden we grote verwachtingen van dit stokje nadat we hem voor het eerst in de handen hadden, maar dat het lage gewicht van de hengel en de gehele opbouw een verticaalhengel zó gevoelig zou maken, dat hadden we niet verwacht. Dit hengeltje heeft zeker bijgedragen tot het succes van de dag en Tjeerd wordt bedankt voor de bewezen diensten.


Baarzen van rond de 40 cm. zijn altijd welkom en geven geweldige sport.

Prijs/kwaliteit: 8,5
Altijd een hekel punt in een test, maar wel één waarbij je kunt uitleggen waarom je tot een conclusie bent gekomen. Als we nu kijken naar de e21 Wild Black dan zijn we snel klaar. Zonder de prijs te weten, denken we te maken te hebben met een hengel in de prijsklasse tussen de twee- en driehonderd Euro. En dan eerder naar de driehonderd, omdat het een geheel nieuw concept is.

Door de eigen import kan Hengelsport Discount deze klasbak voor een bedrag van 179.- Euro aanbieden en dat is een prima prijs. Deze hengel gaat veel specialisten verrassen, maar door deze prijs zullen ook de beginnende verticaalvissers die nog niet weten waar hun verticaalloopbaan heen gaat, beginnen met een hengel van de beste kwaliteit. Vooral de gevoeligheid zal bij deze groep het vertrouwen geven om de loopbaan voort te zetten.

Eindresultaat van de e21Wild Black verticaalhengels:




Hoe wordt er getest?
Iedere tester beoordeelt het product aan de hand van een vijftal, vooraf en gezamelijk bepaalde criteria. Deze kunnen per product verschillen en worden vóór aanvang van de test opgesteld in onderling overleg. Vervolgens volgt er een testperiode waarna de testers de eindresultaten bij elkaar leggen om tot een conclusie én slotwaardering te komen.

Hoe wordt er gewaardeerd?
Elk criterium wordt door de betreffende testvisser met een rapportcijfer beoordeeld. De resultaten worden vervolgens opgeteld en gedeeld door het aantal testers waarna het eindcijfer volgt. Tevens zal er, indien nodig, een toelichting worden gegeven op het resultaat.

De tests blijven natuurlijk altijd mensenwerk en zijn derhalve nooit 100% objectief. Echter we proberen uiteraard door een zo groot mogelijk aantal testers de hoogst haalbare objectiviteit te halen. Uiteindelijk kan met het resultaat dan ook het beste zien als een leidraad die de prijs-/kwaliteitverhouding weergeeft.

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Gezien bij ...
Willem Moorman -
image description
Flyfair the world of fly fishing
Willem Moorman -
image description
Ed Stoop, bedankt
Marc Borst -