Succesvolle aftrap nieuw jeugdproject via begeleid sportvissen

Sportvissen voor het welzijn van jongeren!

GRONINGEN – Vissen voor welzijn en toekomst. Dat is het concept van de nieuwe organisatie ‘Fish4Future’. Fish4Future is een initiatief waarbij (probleem)jongeren via sportvissen in hun persoonlijke en sociale ontwikkeling begeleid kunnen worden. ,,Het concept is afkomstig uit Engeland’’, vertelt projectleider Sake Boele. ,,Daar wordt sportvissen al lange tijd succesvol ingezet als praktisch middel binnen het jeugd- en jongerenwerk.’’


Hoewel ook Nederland natuurlijk veel fanatieke vissers kent, beperkt de aandacht zich tot nu toe op de recreatie en de sport. ,,In Engeland is men er inmiddels achter dat sportvissen meer kan bieden.’’ Uit Engels onderzoek blijkt dat de activiteit effectief ingezet kan worden om met jongeren in contact te komen en met ze aan de slag te gaan.


In Engeland is men er inmiddels achter dat sportvissen meer kan bieden.

Daarbij heeft juist het sportvissen unieke kenmerken. ,,Vissen kan in een individuele, maar ook in een sociale omgeving. Daarbij biedt het vissen een platform voor sociaal contact, begeleiding, discussie, het aanleren van nieuwe vaardigheden èn het wederzijds overdragen van deze vaardigheden.’’ Het is volgens Boele een belangrijk gegeven dat sportvissen een activiteit is waaraan iedereen kan deelnemen. ,,Jongeren worden niet op resultaten afgerekend. Persoonlijk falen bestaat bij sportvissen dan ook niet.


Afgelopen maand maakte Groningen voor het eerst kennis met deze vorm van jongerenwerk in Nederland.

De activiteit voorziet daarmee in de mogelijkheden voor het laagdrempelig behalen van succeservaringen, iets wat jongeren in deze doelgroep vaak missen en jongeren binnen hun ontwikkeling juist zo nodig hebben ’’, aldus de jonge initiatiefnemer uit Doezum, dat op de Fries-Groningse grens ligt.

De centrale doelstelling van Fish4Future is om het sportvissen zo in te zetten dat positief gedrag bij jongeren wordt gestimuleerd. Het uitgangspunt is daarbij dat tastbare problemen zoals grensoverschrijdend gedrag, schoolverzuim en het risico dat jongeren in een sociaal isolement komen, kunnen worden beperkt of voorkomen.

Afgelopen maand maakte Groningen voor het eerst kennis met deze vorm van jongerenwerk in Nederland. In samenwerking met de Erasmusschool is door Fish4Future een pilot-project opgezet om binnen schooltijd met een aantal leerlingen te gaan vissen. De Erasmusschool is onderdeel van de onderwijsorganisatie RENN4 die zich specifiek richt op het voorgezet speciaal onderwijs voor leerlingen tussen twaalf en twintig jaar met gedragsproblemen.


Hierbij natuurlijk aandacht voor het vissen maar ook voor zaken als  gedrag.

Het project omvatte een drietal vrijdagmiddagen waarbij met de jongeren in de nabijheid van de school werd gevist. Voorafgaand aan elke vissessie was er een korte introductie binnen de school over het project en de vismiddag. Hierbij natuurlijk aandacht voor het vissen maar ook voor zaken als  gedrag, veiligheid, zorg en verantwoordelijkheid voor het milieu en de vis.

Met dank aan een aantal sponsoren hebben de leerlingen tijdens het project zowel met de vaste stok als met de winckle picker kennisgemaakt. Onder toeziend oog van vele toeschouwers is er met veel enthousiasme en plezier door de jongeren geconcentreerd gevist en ook veel gevangen. Er was geen moment sprake van onrust, chaos of andere problemen.


Het project omvatte een drietal vrijdagmiddagen.

Het project is afgesloten met het gezamenlijk maken van een fotocollage die inmiddels in de kantine van de school hangt. Fish4Future hoopt op basis van de positieve resultaten van de pilot, het project op de Erasmusschool na de zomervakantie een vervolg te geven. Fish4Future zal daarbij een gelijksoortig programma blijven aanbieden maar zal daarbij het zogenaamde peer-mentoring systeem introduceren; vrijwillige begeleiding door leeftijdsgenoten.


Tijdens de laatste vismiddag is het Dagblad van het Noorden op bezoek geweest om verslag te doen van het project.

Een aantal leerlingen van het pilot-project hebben reeds aangegeven het leuk te vinden om bij een vervolg als ‘Begeleider’ mee te gaan en nieuwe leerlingen te ondersteunen bij het vissen. Naast projecten binnen het speciaal onderwijs, hoopt Fish4Future in de nabije toekomst ook aan de slag te gaan binnen probleemwijken

Voor meer informatie over Fish4Future, het project of interesse in het opzetten van een gelijksoortig project, kunt u terecht op
www.fish4future.nl