Succesvol vissen op de zeeforel in Denemarken: Vissen met kunstaas (deel 9)

Succesvol vissen op de zeeforel in Denemarken: Vissen met kunstaas (deel 9)

Door: Ron Smits

Kleuren hebben volgens mij heel weinig invloed op de zeeforel. Voedselnijd kan ook een prikkel geven. Er is een belangrijk verschil in de keuze van het materiaal waarvan het kunstaas is gemaakt.

Dit kan normaal ijzer, RVS, lood, maar ook kunststof of hout zijn. Vaak hoor ik sportvissers zeggen dat ze liever met een kunstaasje van 12 gram vissen dan één van 22 gram, omdat dit rustiger binnen gevist kan worden dan het zwaardere van 22 gram.

Dat is juist als men spreekt over een kunstaasje dat van het zelfde materiaal is vervaardigd en ook dezelfde vorm. Anders komt er nog een verschijnsel om de hoek kijken: de opwaartse kracht die het kunstaasje ondervindt van het water. Om het verschil in gewichten te verklaren moeten we de natuurkundige verschijnselen erbij nemen.



Zeker als we de broodnodige juiste actie willen geven aan het kunstaas zijn de volgende hoofdstukken van het grootste belang. Als u dit goed snapt begrijpt u wat u met het kunstaasje allemaal kunt doen en hoe u ermee moet vissen. Later zal ik u vertellen welk kunstaas (voorzien van foto) zeker niet in uw viskoffer mag ontbreken.

Men heeft de maximale zwem snelheid van enkele vissen bepaald. Het zal u verbazen welke snelheid sommige vissen kunnen behalen. Voor een haring bedraagt de maximale zwemsnelheid 6 km per uur. Dat is bijna een marstempo van een getrainde soldaat. Een kabeljauw kan maximaal 8 km per uur zwemmen. De kampioenen zijn echter de makreel met 10 km per uur en de zeeforel met 12 km per uur (iets meer dan 3.3 m/sec).

Dat wil zeggen dat als je een zeeforel ziet deze in één minuut 200 meter kan afleggen.. Weet u wat dit wil zeggen? Als u met een molen vist die per slinger slag 70 cm draad opwindt, dan moet u bijna 4.8 keer per seconde de slinger ronddraaien, om de zwemsnelheid van de zeeforel te evenaren. Probeer maar eens.

Dan heb ik het nog niet gehad over de explosieve snelheid, die een zeeforel kan ontwikkelen, als hij een prooi heeft gezien en wil belagen. Een ander belangrijk aspect is het geluid. Zoals u weet plant het geluid in de lucht zich voort met 360 m/sec.. Onder water is dit anders: hier plant het geluid zich 4 keer zo snel voort. D.w.z. bijna 1500 m/sec.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -