Succesvol vissen op de zeeforel in Denemarken: Vissen met kunstaas (deel 8)

Succesvol vissen op de zeeforel in Denemarken: Vissen met kunstaas (deel 8)

Door : Ron Smits

Dit is de meest praktische manier van vissen, omdat u echt een groot gedeelte van het viswater kunt afvissen. Het kunstaas wordt niet alleen horizontaal gevist, maar ook verticaal.

Er zijn vier soorten kunstaas:

  • Spinners
  • Lepels
  • Pluggen/wobblers
  • Kunstvliegen etc.


Voeg daar de twisters en jerkbaits nog bij. Vis het kunstaas (lepel en/of plug) gematigd tot snel binnen. Soms is het nodig om de lepel zeer snel binnen te vissen (vluchtend visje) en deze af te laten zakken naar de bodem. Het is nu net of het visje afdaalt naar de bodem om in het zand te kruipen. Vaak is dit het moment waarop de zeeforel toehapt. ’s Winters is de zeeforel vanuit stilstand niet zo snel op topsnelheid om het kunstaas te pakken. Hier dient dus wat langzamer binnengedraaid te worden (de Spöket 10 en 18 gram is een prima kunstaas voor in de winter).
 

Kunstvliegen, streamers, zinkende of drijvende lijnen etc. zijn belangrijke facetten van het vliegvissen.

Voor de zeeforel houd ik het op de pluggen/wobblers en heel soms lepels, maar er zullen ongetwijfeld vissers zijn die alleen maar met de vlieg en/of spinners op de zeeforel vissen. Ieder zijn meug zullen we maar zeggen.

 
Ook spinners zijn vaak succesvol, tevens ziet u hier het rode en gele “haar” aan de haak, wat ook bij pluggen en/of lepels gebruikt kan worden.

Waarom een plug/wobbler?
Het water is in Denemarken veelal kraakhelder: dit is ideaal voor de plug, de zeeforel aast op zicht, maar zal een mogelijke prooi eerst opmerken door de drukverschillen die dit “prooivisje” in het water veroorzaakt. Deze drukverschillen wordt de zeeforel gewaar door de zijlijnen op de flanken. Bovendien wordt de zeeforel veelal aan de oppervlakte gevangen (temperatuur van het oppervlaktewater is vaak hoger).

Een plug is hier uitermate voor geschikt. Men kan de plug langzaam binnen vissen of juist snel. Bovendien heeft de plug tijdens het binnendraaien minder weerstand, zodat je met veelal lichte hengels kunt vissen. Ik vis graag aan de westzijde van Langeland met de wind op kop (in het voorjaar). Als er behoorlijk wat wind staat leert u de meerwaarde van een plug al snel kennen: men kan onder deze weersomstandigheden de plug toch goed werpen.

Volgens mij is dit vaak noodzakelijk om zeeforel te vangen. Belangrijk is dat u met betrekking tot de vier jaargetijden ook de windrichting in de gaten houdt. Ook met een lepel van metaal is te werpen, maar het nadeel is dat deze vrij snel binnengevist dient te worden, rustig binnendraaien betekent vaak vastzitten aan de bodem.

 
Handgemaakte wobblers in gewichten van 12, 18 en 24 gram. Werpen grandioos, ook tegen de wind in. Het gewicht zit aan het achtereind, zodat deze van je af, dus naar de vis toe afzinkt. Door het bredere en hogere achtereind blijft deze wobbler hoog aan het oppervlak.  Binnenkort in Nederland en België verkrijgbaar.

Met een forse wind op kop “wacht” de zeeforel net achter de branding op aasvisjes, die in de problemen zijn geraakt en dus een gemakkelijke prooi vormen.

Binnerkort meer over 'Vissen met kunstaas (deel 8)

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -