Succesvol vissen op de zeeforel in Denemarken: Vissen met kunstaas (deel 8)

Succesvol vissen op de zeeforel in Denemarken: Vissen met kunstaas (deel 8)

Door : Ron Smits

Door het draaien aan de molenslinger komt het kunstaas naar u toe. We kunnen op verschillende manieren het kunstaasje binnen draaien: snel of wat langzamer.

Bovendien kunnen we een rukje geven aan de top, zodat het kunstaasje een “huppeltje” maakt en het lijkt of het visje even wat sneller zwemt. Je kunt ze ook binnen vissen alsof het een jerkbait is.  Ziet u een volger, dan kan het stoppen met indraaien (spinstop), zodat het aas zakt, een aanval van de zeeforel tot gevolg hebben, maar ook een tikje naar links of rechts kan de prikkel tot aanbijten zijn.

Maar zeker niet langzamer gaan draaien. Door het juist stil te houden, zakt het kunstaas naar de bodem. Het zakkende kunstaas wordt door de zeeforel gezien als een naar de bodem vluchtend visje en zal vaak het sein zijn om aan te vallen. Waarom reageert de zeeforel zo fel op een kunstaasje dat naar de bodem zakt?


Voor dit formaat vis is een goede slip zeker van belang!

Eigenlijk heel eenvoudig: een vis kijkt in een bepaalde hoek naar boven. Het kan niet onder zichzelf kijken. Vandaar dat de vis, terwijl hij op de bodem aast, altijd met zijn kop schuin naar beneden beweegt. Simpel omdat hij of zij anders niets ziet. Het zinkend kunstaasje zakt dus en ontsnapt als het ware aan het gezichtsveld van de zeeforel.

En daar kunnen ze niet tegen. De zeeforel valt juist dan het kunstaasje aan, met alle gevolgen van dien voor de zeeforel. Soms wordt het kunstaasje vlak voor uw voeten, net boven de bodem met grof geweld gepakt. Als u aan het vissen bent, moet u goed opletten of een zeeforel het kunstaasje volgt, zelfs als het kunstaas bijna recht onder de top van uw hengel is of zelfs tijdens het heffen van de hengel. Hiervoor is een goede polaroid zonnebril onmisbaar.

Zelfs dan kan de zeeforel nog toeslaan. Het is geweldig om te zien hoe de zeeforel werkelijk een aanval uitvoert op het kunstaasje: de bek gaat heel ver open en het kunstaas wordt letterlijk en figuurlijk weg gegrist. Soms zelfs één of twee meter uit de kant of zelfs recht onder de hengeltop hetgeen een extra dimensie geeft: u ziet de forel de aanval openen, veel geplons en een geweldige dreun op de hengel. Als deze groot genoeg is neemt deze tijdens zijn run veel lijn van de molen af.


Voor zeeforel vissen op de rivieren.

Zorg ervoor dat de slip goed is afgesteld (we komen hier later nog op terug). De zeeforel probeert al kopschuddend en boven water uit springend zich te ontdoen van de haak. In bepaalde gevallen lukt dit ook. We kunnen dit lossen van de haak beperken door twee splitringen i.p.v. één te gebruiken. Hierdoor heeft de zeeforel minder vat op de haak, omdat deze door de 2 splitringen beweeglijker is.

Er komt minder druk op de haakpunten te staan. Ook het omlaag houden van de hengel zorgt ervoor dat de zeeforel niet meer springt. U moet wel heel goed de actie van het kunstaas kennen, om optimaal gebruik te maken van het horizontale gecombineerd met het verticale binnenvissen van het kunstaas.

De actie van het kunstaas kunt u te weten komen door in glashelder water naar het kunstaas te kijken (denk aan de polaroid zonnebril), terwijl u het indraait, sneller indraait, rukjes geeft of het kunstaasje juist stil te houden. Probeer één te worden met het kunstaas. Concentreer u op het prooivisje dat u met uw kunstaas tracht te imiteren. In principe kunt u met het kunstaas tot op de bodem gaan.


De vlieg toch een van de beste vangers en ook hier af en toe even stoppen met binnen strippen.

U moet dan echter de stek door en door kennen om te weten waar u eventueel de diepte moet zoeken: achter een steen etc. De actie bij een spinstop kunt u versterken door een speciale (meerdere draaipunten en derhalve iets zwaardere) wartel te gebruiken.

Dit kleine beetje extra gewicht zorgt ervoor dat het kunstaasje met de voorzijde naar de bodem “duikt”, dit is juist iets sneller dan wanneer het aasje met de achterkant naar beneden zakt. Een kunstaasje, dat met de voorzijde naar beneden duikt, komt naar u toe en dus valt u lijn wat minder strak, zodat het kunstaasje iets sneller “duikt”.

Het zijn kleine details die uw kunstaas presentatie verbeteren. We moeten proberen de volle 30 procent (juiste plaats 60 %, aaspresentatie 30%) te benutten

Let op dat u regelmatig even stopt met vissen en de inwendige mens versterkt. Te lang achter elkaar doorvissen heeft tot gevolg dat uw concentratie afneemt. Verder is het heel belangrijk om niet op één stek te blijven vissen als er geen vis te zien is.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -