Succesvol Federatief Kampioenschap Zout 2013

Succesvol Federatief Kampioenschap Zout 2013

Onder schitterende weersomstandigheden werd zaterdag 28 september het Federatief Kampioenschap Zout 2013 gevist.

Het enige nadeel was de oostenwind die de vangstverwachtingen op het nieuwe strand van Maasvlakte 2 temperde. Sportvisserij Zuidwest Nederland had voor deze stek gekozen om de wedstrijdvissers kennis te laten maken met dit nieuwe strand.

Vooraf en tijdens de aanleg is veel inzet gestoken in de belangenbehartiging, zoals voldoende parkeerplaatsen, overgangen en afspraken met kitesurfers. Het resultaat mag er zijn, want de deelnemers waren unaniem van mening dat hier een mooie nieuwe stek is ontstaan.
 

Een mooie nieuwe stek.
 
Het nadeel van deze stek is dat tot nu toe er vooral veel vis gevangen wordt bij aanlandige wind en dat was vandaag niet het geval. Toch werden de verwachtingen geloochenstrafd toen direct na het beginsignaal Johan Rombouts en Frank van Schilt al een zeebaars wisten te vangen.

Vooral in vak A, het meest westelijk gelegen vak, werd hierna regelmatig vis gevangen. De vangst bestond uit zeebaarzen en een enkel botje. Gaandeweg de wedstrijd waren er meerdere vissers die gelijk op gingen en was het spannend wie er met de winst vandoor zou gaan.
 
In de oostelijk gelegen vakken D en E, waar het iets ondieper is, was het echter sprokkelen voor een visje. Er werden botjes en zeebaarsjes gevangen, maar ook kleine pietermannen en grondeltjes. 

De dames en de jeugd visten in eigen vakken en hadden diep water voor de neus.

Vooral de jeugd wist door actief te vissen de nodige zeebaarzen en botjes op de kant te krijgen en hier werd het een nek-aan-nek-race om de winst. Al met al was het een erg technische visserij waarbij de vissers een maximale inspanning moesten leveren om in de top mee te kunnen draaien.

De hele wedstrijd waren er meerdere zeehonden op het parcours aanwezig die de wedstrijd, soms van zeer dichtbij, volgden. Het geeft aan dat deze stek in wording veel potentie heeft en een sessie meer dan waard is.
 

De latere winnaar.
 
Om 14.00 uur klonk het eindsignaal en haastten de deelnemers zich naar de Stormvogel. Anderhalf uur na de wedstrijd was de uitslag bekend en konden de wisselplaquettes worden uitgereikt. De firma’s Grauvell en Shimano hadden zich daarnaast uitgesloofd om een mooie prijzentafel neer te zetten.

De jeugd, waar Nederlands kampioen Kustvissen Arjan Geelhoed de prijsuitreiking verzorgde, ging zelfs allemaal met prijs naar huis! Bij de jeugd won Jan van den Bosch de wedstrijd met één centimeter verschil van de runner up. 
 

De winnaars op een tijtje
 
De dameswedstrijd werd gewonnen door Elma Deurloo, die 4 botten op de wedstrijdkaart kon laten aantekenen. Dat de winnaar bij de heren uit het A-vak zou komen was al verwacht, uiteindelijk was het Ron van Dorst die zich een jaar lang de zoute kampioen mag noemen van Sportvisserij Zuidwest Nederland.

Bij de verenigingen werd de beste prestatie geleverd door de HSV De Oosterscheldevissers. Zij mogen de zeer verdiende wisselplaquette een jaar lang in de prijzenkast ten toon stellen.
 
In 2014 zal het kampioenschap op 18 oktober worden georganiseerd op een stek in Zeeland.