image description

Struinen met Jaimy deel 5: Het blijft wisselvallig

Vorige week gaf ik aan dat de zeebaarsvisserij in en rondom het Europoortgebied steeds meer aantrok. Nu moet ik hier helaas op terugkomen, want afgelopen week bleek het erg wisselvallig te zijn. Er wordt zeker wel zeebaars gevangen, meer het is over het algemeen sprokkelen. Maar op als je op het juiste moment op de juiste plek bent is er echt wel een baarsje te vangen!Met de plug op zeebaars, een van mijn favoriete visserijen!

Afgelopen week viel het tij goed om tijdens het invallen van de duisternis de zeebaars tijdens het afgaande water te belagen met de plug. Zowel met ondiep duikende als diep duikende pluggen. Samen met een goede vriend, die regelmatig mee gaat zeebaarzen waren we afgelopen week tijdens de schemer op de plek waar het moest gaan gebeuren. Tijdens het afgaande water zijn de vele richels, die vaak bloot vallen met laag water, echte hotspots voor de zeebaars. De zeebaars zoekt hier bij hoogwater zaak zijn maaltje bij elkaar. Deze stekken zijn tijdens het afgaande water vaak met een waadpak aan bereikbaar. Wel is het zaak dat wanneer je erop kan de schemer minimaal zijn intrede heeft gedaan of beter nog, het al geheel donker is. Op dit moment zal de zeebaars een stuk ondieper te verleiden zijn en krijg je de aanbeten vaak tot vlak voor je voeten! En ik kan je vertellen dat deze aanbeten zo in de volle getijdestroming echt keihard zijn! Hoe harder het stroomt hoe beter voor deze visserij.

Mijn maat Alex met een mooie baars
 
Zoals gezegd met mijn maatje een mooie stek aangedaan. De plek waar ik tevens zo’n 20 jaar geleden met zeebaarsvissen ben begonnen. Al snel wist ik een ondermaatse baars te verleiden, maar daar kwamen we niet voor. Dat het niet wild was bleek al snel, want na 1,5 uur vissen was dit nog steeds de enige vis. Op het moment dat het water steeds verder zakt zal je ze verder uit de kant moeten zoeken, omdat het te ondiep wordt langs de kant. Op dat moment werd mijn ondiep duikende Rapala vervangen door een diep duikende variant. Wanneer ik met pluggen vis, vis ik deze tegen de sterke stroming in naar binnen. Op het moment dat je vast denkt te lopen is het een kwestie van lijn geven en de plug komt weer naar boven, mits je natuurlijk drijvende pluggen gebruikt. Wat mij betreft voor deze visserij een must! Zo geldt dit niet anders dan wanneer je diep duikende pluggen gebruikt. Na een aantal worpen voelde ik de plug iets te hard over de stenen tikken, waarna ik dus de lijn slap liet vallen om te voorkomen dat de plug vastliep. Op dat moment zag ik dus ineens mijn lijn door het water scheren… Deze zeebaars vond het dus nodig mijn plug tijdens het stilvallen te grijpen. Helaas was ik hier niet op bedacht en loste deze vis vrij snel… Helaas!

Maats, maar mager…
 
Zo’n 3 worpen later was het wel raak en haakte ik een mooie baars! Mijn maatje kort daarna ook een zelfde slag baars! Dat geeft wat hoop dachten we… Helaas bleef het hierbij en zijn we weer richting huis gegaan. Geen vetpot, maar toch twee mooie vissen.
Vrijdag stond er nog een sessie op de planning. Hopen dat de baarzen vandaag wat meer trek hebben… Helaas was dit niet het geval en wist alleen mijn maat een magere baars te verleiden. Ik kan nogal volhardend zijn en kon het dan ook niet laten nog even een andere stek aan te doen met de shad. En met succes! Binnen een uur of 2 wist ik een stuk of 10 baarzen te vangen, helaas één net maatse baars en de rest onder maats… Maar zo in de volle stroming doen de aanbeten van ondermaatse baars vaak niet onder tegenover die van zijn maatse broeders!

De aanbeten zijn er niet minder om!
 
Van het weekend was de gedachte om mijn bellyboat is goed te gaan testen, echter had ik nog wat accessoires nodig in de vorm van een accu voor mijn fishfinder e.d. Deze waren helaas nog niet geleverd, dus was ik genoodzaakt om nog maar een sessie achter de zeebaars aan te gaan. Aangezien de plugvisserij alles behalve goed was er maar met de shad op uitgetrokken. Ook geen straf natuurlijk. Het was geen vetpot en na een paar enkele baarsjes wist op de 3e en laatste stek toch nog behoorlijk wat zeebaars te vangen, al was het gros onder de maat. Al met al niet voor niks geweest!

Toch nog een geslaagde avond!

De zeebaarsvisserij is dus nog erg wisselvallig. Waar het aan ligt?, geen idee. Ik vermoed onder andere met de aanhoudende noord/noordoosten wind. Wanneer het uit deze hoek waait is het voor geen ene visserij echt goed is mijn ervaring. Gelukkig draait de wind de komende dagen en hoop ik dan ook komende week een betere visserij te hebben. Ook hoop ik dat mijn spullen binnen komen en volgend weekend mijn bellyboat is goed kan testen!

Tot volgende week!

Voor vragen kunnen jullie me altijd benaderen op Facebook of Instagram!

  

ANDEREN LAZEN OOK