image description

Struinen met Jaimy deel 32 : Bellyboaten en nachtsnoeken deel 3!

De afgelopen weken heb ik niets van me laten horen, maar uiteraard is er wel gevist… En hoe! De ene metersnoek na de ander kwam het water uit en de een nog dikker dan de andere!

De reden waarom ik niets van me heb laten horen was vooral omdat ik het wat druk heb met wat privé zaken en de laatste weken een beetje inspiratieloos ben qua schrijven. Om deze reden en gezien ik best nog wel wat kan vertellen m.b.t. het nachtsnoeken en het doodaasvissen met de bellyboat heb ik besloten hier nog een deel aan te wijden.
Afgelopen weken was het weer raak en kwam er een ongekende hoeveelheid snoeken de kant op. Afgelopen weekend viel het wat tegen i.v.m. de kou die zijn intreden deed en hierdoor ook een aantal stekken niet bevisbaar waren. Wel loste ik een dikke snoek en wist ik 2 80+ snoekbaarzen te lossen… Achja ook dat hoort erbij.


110cm schoon aan de haak!

Om maar weer even terug te komen op het vissen met doodaas vanuit de bellyboat leek het mij dus leuk om hier nog een deel aan te wijden, omdat ik denk dat ik hier toch nog wel het e.e.a. over kwijt kan. De afgelopen weken heeft de kou zijn intrede gedaan en dit is vooral te merken aan de watertemperatuur. De buitentemperatuur klimt zo nu en dan toch weer omhoog, maar de watertemperatuur is nu eenmaal wat stabieler en eenmaal onder de 5 graden zal het komende weken ook niet snel warmer gaan worden. Het moment dat de aasvissen zich nu echt wel op de bekende winterplekken bevinden.



Een mooie 90er met de potentie om een echt monster te worden

Heb je deze plekken gevonden dan is het vooral hopen dat de rovers zin hebben om te bijten. In deze koudste maanden van het jaar zijn het vaak maar enkele momenten per dag dat de snoeken azen. Om deze reden ben ik dan ook vaak geneigd om deze, al dan niet, potentiele hotspots diverse malen uit te vissen. Soms kies ik ervoor om nogmaals over exact dezelfde plek heen te varen, maar ook schuif ik mijn drift vaak een aantal meters op. Het is mij al diverse keren gebeurd dat er op de heenweg geen enkel teken van leven te bekennen was en een uur later op de terugweg het wel raak was en er ineens diverse snoeken de boot ik kwamen.



Bevroren tenen, maar toch weer een prachtig exemplaar!
 
Het is dus noodzakelijk om deze bijtmomenten in acht te nemen en hier lering uit te trekken, al valt hier helaas ook vaak geen peil op te trekken… Ik ben eigenlijk bij geen een van mijn visserijen echt  kapot van een zonnetje. Behalve als het echt koud is en op het midden van de dag een waterig zonnetje het toch een stuk aangenamer maakt. In mijn ogen denkt de snoek hier soms ook zo over. Al zijn de snoeken die ik met een heldere lucht vang op één hand te tellen, maar dit komt hoogstwaarschijnlijk omdat ik deze dagen maar wat graag oversla.



Geen metersnoek, maar volgend jaar misschien wel!?

Op het moment dat de koude maanden echt aangebroken zijn liggen de snoeken vaak strak tegen de bodem. Vaak te zien aan het aantal bloedzuigers wat zich vastklampt aan hun gastheer of vrouw…Om deze reden vis ik in deze periode veelal met een fireball montage en stel ik deze zo’n 30 tot 50cm van de bodem af. Qua snelheid blijf ik variëren tussen de 0,5 en 1km per uur. Op de plekken waar ik vis verwacht of veel aasvis of andere aspecten die kunnen duiden op een potentiële hotspot stop ik regelmatig met varen. Vaak zijn dit momenten dat de dobber toch ineens onderschiet. Zwemt de snoek dan al een tijdje achter mijn aasvis aan en grijpt hij door deze onderbreking zijn kans? Of ligt hij toevallig precies op de plek waar ik stop? Geen idee, maar het loont wel!



Waar we het voor doen!

Er zijn de afgelopen periode behoorlijk wat grote snoeken de kant of boot op gekomen. Nu moet ik toegeven dat ik ook gericht op deze uitschieters vis. Ik doe er dan ook van alles aan om deze “grote” dames te verleiden. Ik denk dat de belangrijkste tip het vissen met enorme aasvissen is. een voorn van 25cm is al flink, maar toch kies ik ervoor om nog grotere exemplaren te kiezen, denk aan aasvissen van 30cm+. Ik ben dan ook gek op van die halfslag brasems van een centimeter of 35! Het duurt over het algemeen best lang voordat mijn dobber ondergaat, maar het merendeel van de keren is het dan wel gelijk raak! Echter, inherent aan het vissen met enorme aasvissen is het verspelen/missen. van vis. Al dan niet zijn dit de kleinere exemplaren die een poging wagen zo’n enorme aasvis weg te werken, maar ook de grotere vissen die wel eens mis happen. Dit hoort erbij, maar is in mijn ogen wel dé manier om grote snoek te vangen. Nu heb ik pas een sessie gevist met mijn vriend Thomas Sintobin en die kwam toch met een geweldige takel op de proppen! Ik ben met dit idee aan de slag gegaan en ben een avondje gaan knutselen. Ik moet zeggen, het aantal missers lijkt nu al drastisch geminimaliseerd! Thanks Thomas! Zo zie je maar weer, door met de juiste mensen om te gaan leer je toch steeds weer wat bij! Volgende keer zal ik hier wat uitgebreider op ingaan.



Zou het nog dikker kunnen? Wat een vis!

De laatste tip die ik in dit deel wil meegeven heeft betrekking op de locatie. De ervaring heeft mij geleerd dat kleine snoek zich niet graag bij de echt grote dames ophouden. Dit vermoedelijk om te voorkomen dat ze zelf ten prooi vallen aan deze dames. Vang je veel kleinere snoek of mis je veel aanbeten, dan kan je er misschien wel vanuit gaan dat er op die locatie geen echt grote dames liggen.



Prachtige snoek in het holst van de nacht, helaas even verleden tijd…

Uiteraard heb ik in de afgelopen weken (voor de avondklok) nog een aantal late sessies gevist. En met succes! Momenteel is dit wat lastiger, maar door je sessie wat eerder te starten en netjes voor 21:00 weer thuis te zijn is er best wat mogelijk!



Nachtvissen op grote snoek! Het loont!
 
Vis je net als mij met een dobber en breekstaaf? Stop deze breekstaafjes na het vissen in de vriezer. Op deze manier gaan ze op non actief en zodra ze weer ontdooien gaan ze weer branden. Zo kan je meerdere sessies met hetzelfde breekstaafje doen!



Prachtige vis zonder patroon!?

Zoals ik in de intro al aangaf ben ik de laatste weken een beetje inspiratieloos. Voor mijn gevoel schrijf ik steeds hetzelfde, maar als jullie hier anders over denken dan hoor ik dat graag. Ook zou ik het waarderen als jullie me via onderstaande socialmedia kanalen op de hoogte kunnen stellen van wat jullie graag willen lezen, tips, feedback, onderwerpen die jullie graag de revue zien passeren etc. etc. Dus brand los zou ik zeggen! Ik weet zeker dat het mij weer inspiratie oplevert!

Tot volgende keer!

Voor vragen kunnen jullie me altijd benaderen op Facebook of Instagram!

  

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -