image description

Struinen met Jaimy : Deel 3

Deze week stond in het teken van de zeebaarsvisserij. Gezien mijn liefde voor de zeebaars staat deze het gehele seizoen trouwens op nummer één! Hier en daar wil ik nog wel eens een ander uitstapje maken, zoals deze week met mijn vriend Mats het geval was. Samen zijn wij richting de Deltawerken getogen om een vreemd gebekt visje te gaan vangen…


Lekker struinen in de nacht!

Zoals ik vorige week mijn verhaal afsloot stond voor afgelopen week al een nachtelijke zeebaarssessie op de planning. Zo gezegd, zo gedaan en op dinsdagavond met het afgaande water richting Waterweg gereden. Toen ik in de auto zat zei een klein stemmetje in mijn hoofd; “Zal je niet richting Europoort gaan!?”. Geen rare gedachte aangezien de vangsten in de Waterweg nog steeds niet denderend zijn en de Europoort op dit moment meer vis oplevert.

Daarnaast kwam mijn eerste maatse baars dit jaar uit de Europoort. Maargoed het plan was al gemaakt en het tij was goed voor de stek die ik voor ogen had. Bij aankomst bleek het water nog vrij troebel te zijn door de afstervende algen, helaas… Iets wat ik overigens wel kon verwachten gezien dit een jaarlijks terugkerend fenomeen is. Niet dat je hierdoor niets zal vangen, maar het maakt de visserij een stuk minder effectief. Dit, omdat je meer worpen zal moeten maken om een vis te vangen. De vis zal je aasje gewoon minder makkelijk spotten. Logisch toch? Ik heb die avond geen stootje gehad en ben na een paar uurtjes maar weer richting huis vertrokken.


Maatje Simcha wist ook de nodige baarzen te vangen!

Aangezien ik toch wel erg veel zin had om een mooie baars aan de haak te slaan ben ik de volgende dag met mijn maatje Simcha richting de Europoort gegaan. Simcha had leuk gevangen de dag ervoor dus was de keuze makkelijk! En mijn keuze de dag ervoor was dus verkeerd… Rond middennacht kwamen we aan op de plek waar het moest gaan gebeuren. Het eerste uur kregen we nul actie, maar daarna ging het los! In totaal vingen we in een paar uurtjes zo’n 20 baarzen, veelal klein spul van rond de 35cm.

Toch wisten we 5 maatse baarzen te landen, waarvan een paar hele mooie! Bijna alles op de Black Minnow! Een aasje met een bijna onevenaarbare vangkracht. Jaren heb ik mijzelf ervan kunnen weerhouden gezien de prijs, daarnaast wist ik ze al jaren met normaler geprijsde shads en twisters te vangen dus waarom zou ik? Tot ik er wat vaker mee ging vissen. Once you go black you never go back wordt wel eens geroepen. Als Black staat voor Black Minnow gaat deze uitspraak voor mij zeker op! Maargoed, wel weer genoeg reclame voor dit “dure” aasje en als ik op een vuile plek sta waar de kans op vastzitten aanzienlijk is gaat er gewoon weer een oude vertrouwde “goedkopere” shad aan de haak.


Kleine baars zit er in overvloed

Afgelopen vrijdag stond er wat anders op de planning. Ik was uitgenodigd door Mats voor een dagje geepvissen in Zeeland. De bedoeling was vissen met een drijvende Bombetta. Hierachter een meter of 2 18/00 fluorocarbon met een haakje 10. Als aas een reepje verse makreelbuik of geep en That’s it! Eenmaal aangekomen bij de Deltawerken zag het er hoopvol uit. Deze hoop werd alleen maar beter nadat ik tijdens de eerste worp al een volger zag. Hoe anders verliep het die dag. Uiteindelijk wisten we een handjevol geep te vangen en de nodige missers… Die missers zijn onvermijdelijk door de harde bek van de geep.


Mats met zo’n rare snuiter…

Zelfs nadat wij een flinke stok in het water hadden gegooid zagen we ze er volop onderdoor en overheen gaan! Wat een aparte vissen zijn het toch. Zal het dan toch dressuur zijn? De meeste vissers nemen ze mee dus dat kan haast niet dacht ik. Een wijze visser genaamd Thomas S. wist mij te vertellen dat ook dan dressuur kan ontstaan. Als hun broertje door het plafond vliegt bijvoorbeeld… Daar zit wat in, want vaak bij het binnendraaien van een geep zie je vaak zijn broeders volgen en die zien dan vervolgens inderdaad hun broertje door het plafond vliegen. Was dit de reden dat we ze niet konden haken? Ik zal het waarschijnlijk nooit weten, maar Thomas zijn verklaring klinkt wel erg aannemelijk!


Fascinerende wezentjes die gepen

Tot volgende week!

Voor vragen kunnen jullie me altijd benaderen op Facebook of Instagram!

  

ANDEREN LAZEN OOK