image description

Struinen met Jaimy : Deel 2

Ik heb een voorliefde om er lekker snachts op uit te trekken. Ten eerste is het snachts vaak een stuk rustiger aan de waterkant. Zoals bij velen het vissen een stukje ontspanning biedt is dit ook voor mij het geval. Daar komt bij dat ik een fulltime baan en ook vaak genoodzaakt ben er in de avond op uit te trekken. Een ander bijkomend voordeel en misschien wel het belangrijkste aspect om veel van mijn sessies in het donker te vissen is dat er een hoop soorten zijn die zich beter, dan wel makkelijker laten verleiden in het donker.

Toen ik vorige week mijn eerste stukje aan het schrijven was ik al een tweetal sessies achter de zeebaars aan geweest, maar zonder succes. Op dat moment besloten nog een keertje het Oostvoornse Meer te bezoeken. Er stond een redelijke windje. Iets positiefs voor de visserij met kunstaas heb ik de afgelopen tijd gemerkt. Op windstille dagen zie je regelmatig vissen draaien aan het oppervlak. Echter zijn deze vissen gericht aan het azen op insecten en kijken ze vaak niet om naar het door mij aangeboden kunstaas. Hoe anders is dit als er een kabbeltje op het water staat en de vis in mijn ogen toch meer georiënteerd is op ander voedsel, zoals kleine vis en steurkrab. Op deze dagen is de visserij voor mij een stuk effectiever. En op een taai water als het Oostvoornse Meer is dit een meer dan welkom voordeel!


In het donker doorvissen loont!

Na het avondeten even richting het Oostvoornse Meer dus. Tijdens de laatste uurtjes van de dag en het ondergaan van de zon bleef het akelig stil. Welgeteld twee forellen zien draaien en that’s it…. Weer een taai avondje dus zonder resultaat. Na het ondergaan van de zon rustig terug gaan lopen over de kribben en natuurlijk hier en daar nog een worpje maken. Om de vis wat dieper te zoeken had ik een kleine Black Minnow aan de spelt gemonteerd. Tijdens een van de worpen voelde ik vrij dicht tegen de bodem een aanbeet! Bot misschien? Na 5 aanbeten op verschillende shads, en ook op half water (dus toch forel), bleef de vis de 6e keer uiteindelijk hangen.


Prachtige vissen die meerforellen!

Na een korte maar spannende dril verscheen er een prachtige meerforel aan het oppervlak! Super! Toch niet voor niets geweest dacht ik zo! Dat smaakte naar meer. Nog maar even doorvissen dan. Een half uurtje later volgde een 2e aanbeet op de shad en mocht ik nog iets grotere meerforel landen! Ook op het Oostvoornse Meer loont het dus om nog even door te vissen na zonsondergang, maar let wel! Er mag hier net als in andere wateren waar niet snachts mag worden gevist enkel één uur voor zonsopgang en twee uur na zonsondergang gevist worden! Ook hier laat de vis zich makkelijker verleiden en lijken de vissen minder argwaan te hebben. Zo zie ik ze tijdens het teruglopen in het donker/schemer, met regelmaat vlak langs de kribben scharrelen.


Hier doen we het voor!

Enkele dagen later begon de zeebaarsvisserij toch weer te kriebelen. Zeker nadat ik toch al wat vangstberichten van zeebaars op social media voorbij zag komen. Veelal kleine vis, maar hier en daar zaten er toch ook mooie vissen bij. Op Bevrijdingsdag samen met Joop de pier op geweest, maar na een aantal uur gooien zonder ook maar één aanbeet zakte de moed een beetje in onze schoenen en zijn we maar gestopt. Volgende keer beter dan maar…


Het gros is ondermaats

De volgende twee sessies leverde enkel een handje vol ondermaatse baarsjes op. Daar doen we het natuurlijk niet voor, maar het is een begin dacht ik. Aan het eind van het weekend sloeg het weer om en dit gooide roet in mijn planning. Toen ik in de avond op de bank zat kon ik het weer eens niet laten en ben ik toch maar de wind gaan trotseren om een degelijke baars te verleiden. Een hoekje redelijk uit de wind opgezocht en even een paar uurtjes smijten was de gedachte. En met succes! Vlak voor de kant tijdens het einde van de drift was het raak! Een degelijke baars van ruim 50cm kon de verleiding van een aangebonden Black Minnow niet weerstaan! Heerlijk die dreun op je hengel als je shadje bijna gewichtloos over de stenen drift, daar doen we het dus voor! Ik hoop dat de grotere baarzen nu een beetje los komen, want de volgende sessie staat al gepland, in het donker!

Tot volgende week!

Voor vragen kunnen jullie me altijd benaderen op Facebook of Instagram!

  

ANDEREN LAZEN OOK