image description

Struinen met Jaimy deel 16: Soms krijg je één kans…

Afgelopen week was een week waarin de tropische temperaturen aanhielden. Temperaturen van meer dan 30 graden binnenshuis waren geen uitzondering. Reden te meer om het water op te zoeken en hier verkoeling te zoeken.

Vorige week maandag weer even op pad geweest richting de Europoort. Ik had nog wat zachte krab en steurkrab in de koelkast staan. De steurkrabben hou ik trouwens in leven middels een zuurstofpompje en de krabben door ze vochtig in een bakje te doen met wat klapwier. Stop ze niet in het water, want zonder pomp verdrinken ze en door het zoute water gaat het proces om weer hard te worden gewoon door. Eenmaal aangekomen op de stek zag het er prima uit, al was het zelf in de Europoort na zonsondergang nog meer dan 30 graden… Zweten dus! Aangezien ik het liefst vis met kunstaas omdat die aanbeten zo verslavend zijn, toch even met de Blackminnow staan gooien. Na 45 minuten nog geen stootje… Dan toch maar de dobberhengel pakken en voerzien van een steurkrab of zachte krab. In de 2e drift ging de dobber onder en was een mooi dik baarsje van zo’n 45cm de klos. Ook ik neem wel eens een baarsje mee en die baarzen van net aan de maat zijn wat mij betreft het lekkers, dus deze ging niet retour.


Een tweetal van dit formaat gingen mee voor de pan, lam is immers ook lekkerder dan schaap…

Een half uurtje later kwam zijn broertje de kant opzetten en aangezien je op één been niet kan lopen ging ook deze jongen de zak in. Het was inmiddels rond een uur of 1 en aangezien de wekker weer vroeg ging was het tijd om mijn bedje op te gaan zoeken. Geen vetpot, maar toch enigszins afgekoeld en niet voor niks geweest.
Een paar dagen later nogmaals de Europoort opgezocht. Met dezelfde wapens als maandag aan de slag gegaan en nu was het wel al snel raak op de shad. Een baarsje van een cm of 40 vergreep zich aan de Black eel van Fiiish. Ondanks dat ik dit aasje nog niet heel lang in het bezit heb heeft het zijn vangkracht wel al bewezen. Het enige nadeel vind ik de gewichten die ze bij dit aasje hanteren. Het 150 model (meest gangbare voor mijn visserij) heeft de optie om er een 10 of 20 grams loodkop aan te bevestigen. 10 gram is vaak net iets te licht en 20 weer net te zwaar. Daar komt bij dat het een heel slank aasje is en hierdoor weinig weerstand heeft in het water en hierdoor dus nog sneller zakt, maar hierdoor zijn wel weer verre worpen mogelijk, dusja… ieder nadeel heeft zijn voordeel… Uiteindelijk wist ik nog een enkel visje op de dobber bij te vangen. Dus weer geen vetpot, maar aan de waterkant staan met deze temperaturen is al een verademing opzich!


De Black eel van Fiiish, nu al een topper!

Vrijdag was het weer zover en trok ik voor de 3e keer deze week richting de Europoort. Er kwam wat koelere lucht deze kant op. Al vroeg in de avond draaide de wind en kwam uit westelijke richting. Dit zorgde ervoor dat de temperatuur binnen een uur bijna 10 graden daalde, wat voelde als een verademing. Gelukkig was ik voorbereid en had ik een extra truitje meegenomen. Op de eerste stek wist al vrij snel een tweetal maatse baarzen te vangen op de Black eel van Fiiish, maar daarna bleef het akelig stil… De baarzen die ik ving waren dik en hard, dus volgevreten met krab. Gelukkig had ik nog een aantal zachte krabben bij me en werd de shad hengel omgewisseld voor de dobbermontage. Vlak bij de stenen zag ik een mooi stroompje. Aangezien het daar erg ondiep was de dobber strak tegen het lood afgesteld. Hieronder een wapperlijntje van 40/00 fluo voorzien van een zachte krab. Toen ik de dobber vlak voor de stenen gooide gaf ik twee slagen aan de molen om de dobber toch iets uit de stenen te trekken. Op ditzelfde moment schoot de dobber als een raket onder water. Zonder aarzelen gaf ik een hengst aan de hengel. Ik voelde direct dat het om een flinke vis ging en ik wist de vis zo’n 10 seconden uit de stenen te houden tot de vis er genoeg van had en ik de vis niet meer kon houden… De vis wist de onderlijn af te zwemmen tussen de stenen… het nadeel van een wat dunnere onderlijn. Nu kan je je afvragen waarom niet dikker dan? Als ik met een dobber vis dan vis ik vaak vrij dicht tegen de bodem of het talud. Het is onherroepelijk dat je wel eens vastloopt en dan wil je eigenlijk alleen je onderlijn kwijt zijn en niet gelijk je hele dobbermontage… Keuzes dus.


Toch nog een baars van een cm of 50 weten te verleiden, helaas wist zijn grote broer het gevecht met mij te winnen…

Snel een nieuwe onderlijn en haak onder de dobber geknoopt. Ook de tweede worp was het bijna direct raak! Ditmaal een vis van rond de 50cm. Na deze vis ging de stroming eruit en was het tijd een nieuwe stek op te zoeken. Op de nieuwe stek stond een mooi stroompje van het nog afgaande water. Hierdoor verkoos ik ervoor om met de shad aan de slag te gaan. Al vrij snel kreeg ik actie! Uiteindelijk wist ik hier een viertal ondermaatse baarsjes van een cm of 40 te verleiden. Toen ik de eerste tekenen van de zonsopkomst zag verschijnen besloot ik maar huiswaarts te keren.


Veel kleine vis deze week

Zondag werd ik wakker om een uur of 10 en had gewoon zin om te vissen… Weliswaar een warme dag en helder weer. Iets waar ik zeker geen voorstander van ben. Mocht ik overdag de zeebaars gaan belagen verkies ik toch echt donker weer boven helder weer, maargoed het was vandaag niet anders en thuiszitten had ik ook geen zin in. De dag voldeed aan mijn verwachtingen en ik wist welgeteld één aanbeet te krijgen die ik helaas niet wist te verzilveren… Een week met toch redelijke vangsten, weliswaar geen grote vissen, althans ik heb mijn kans gehad maar trok ditmaal aan het kortste eind… Ook dat is vissen natuurlijk!

Tot volgende week!

Voor vragen kunnen jullie me altijd benaderen op Facebook of Instagram!

  


 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De haken en ogen van een Deense vistrip : deel 7
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars : Een paar leuke sessies.
Willem Moorman -