image description

Struinen met Jaimy deel 15: Helder weer en volle maan…

Een kort, en ik zou graag zeggen krachtig, verslag van afgelopen week. Dat krachtig moet ik helaas achterwegen laten gezien de vangsten de afgelopen week wat terugliepen. Uiteindelijk toch iedere dag sessie vis mogen vastleggen, Doesja mag ik wel klagen?

Vorige week dinsdag stond er weer een sessie op de planning, zowel de spinhengel als een hengel voor de dobber meegenomen. Eerst even een uurtje staan gooien met de minnow, maar helaas zonder succes. Dan maar de dobberhengel pakken. Binnen 10 minuten schoot de dobber onder. Na het zetten van de haak voelde ik dat het om een stevige vis ging. Een aantal malen wist deze baars de slip van mijn molen toch aardig te laten werken! Eenmaal bij de kant bleek het om een baars van rond de 60cm te gaan. Niet verkeerd dus!


Toch weer een 60+ vis!

Dit ging zo nog even door en binnen 1,5 uur heb ik 4 baarzen mogen landen. Ze waren niet allemaal zo groot, maar wel allemaal maatse vissen! Toen mijn dobber voor de 5e keer onder schoot ging het mis. Tijdens het contact zoeken met de dobber dacht ik contact te hebben gemaakt met de dobber, maar dit bleek een tros wier te zijn geweest. Dit resulteerde in een misser, omdat ik letterlijk een gat in de lucht sloeg. Op het moment dat ik voor een 2e keer aan wilde slaan zag ik de dobber alweer omhoogkomen… De baars was alweer gevlogen… Op het moment dat je met een dobber op zeebaars vist, en eigenlijk bij alle dobber visserijen, is het zaak dat je altijd contact blijft houden met je dobber. Doe je dit niet dan zal de stroming of wind je lijn in een bocht voor je dobber uit duwen. Als je dan geen contact met je dobber hebt gemaakt ligt er dus een aantal meters loze lijn in het water en gaat het bij het aanslaan finaal mis, omdat je dan dus puur de loze lijn een ruk geeft.


Deze wist ik nog wel te verzilveren…

Na het missen van deze vis was ik er dus maar weer attent op gemaakt op te blijven letten. Het vreemde is dat ik ook de volgende 4 aanbeten niet wist te verzilveren… Waarom? Geen idee. Eén zeebaars wist ik wel degelijk even te voelen, maar wist zich alsnog van de haak te ontdoen. Voor de andere 3 missers kan ik geen verklaring verzinnen. Waren dit misschien hele kleine zeebaarzen? Ik zal het nooit weten. Toch 4 mooie baarzen mogen vangen in een paar uurtjes tijd dus ik zal zeker niet klagen.


Het hoeft niet altijd groot te zijn om plezier te hebben!
 
Donderdag nog maar een poging gewaagd. Ik kwam niet verder dan 3 baarzen tussen de 40 en 45cm. De omstandigheden waren ook niet echt meer ideaal, althans het getij en de stroming waren prima, maar de maan was overduidelijk aanwezig in combinatie met een kraakheldere hemel. Iets wat voor mij in de loop der jaren nog nooit positief heeft uitgepakt. De volgende dag met wat vrienden contact gezocht en eigenlijk was het teruglopen van de vangst overal merkbaar. Zo was mijn maatje Sven de afgelopen week aan het zeebaarzen op Texel en wist hij meerdere sessies in de dubbele cijfers te vissen. Naarmate de week vorderde liepen ook bij hem de vangsten sterk terug en was het echt aanpoten om nog een baarsje te verleiden. Ook een aantal bootvissers die ik sprak zagen de vangsten teruglopen. Weliswaar overdag, maargoed. Toch wel opmerkelijk dat de vangsten voor iedereen verderop in de week tegenvielen.


Prachtige vissen zijn het toch!

Afgelopen zaterdag zag ik tegen de avond de lucht dichttrekken. Snel even op buienradar kijken en daar zag ik i.t.t. dat de bewolking de komende nacht zou aanhouden. Hierdoor werden de nadelige effecten van de afgelopen dagen tenietgedaan. Nu nog hopen dat de vis ook weer wat meer tot bijten zou aanzetten. Mijn maatje Alex had er ook wel zin en al snel werden de plannen gemaakt. We kozen er wederom voor om met de dobber te vissen, gewoon lekker relaxed aangezien het kwik rond middennacht nog steeds niet onder de 30 uitkwam. Ik stond al zo’n 1,5 uur te vissen en wist één aanbeet niet te verzilveren. Toen Aleks aankwam, bezweet van de korte tocht van de auto naar de stek, kwam hij naast me staan en stond binnen 30 seconden met een kromme hengel in zijn handen… Het ging wederom om een mooie vis van rond de 60cm. “Gaat het dan toch lopen?”, vroeg ik mij af. Helaas bleek het om een verdwaalde baars te gaan waarbij mijn maat zijn aasje precies voor de vis had laten zaken, want de gehele avond hebben we geen aanbeet meer gehad. Een aantal stekken aangedaan, maar tevergeefs.


Toch ook weer een mooie vis voor mijn maat! Al wordt het wel tijd dat hij een ademend waadpak aanschaft…

Een week met wat mindere vangsten dus, althans als ik het vergelijk met de voorgaande weken. De afgelopen week toch gemiddeld iedere sessie meer dan twee baarzen gezien en er waren weken bij dat ik ze niet had. Achja, het gaat een paar weken goed en je bent snel verwend…

Tot volgende week!

Voor vragen kunnen jullie me altijd benaderen op Facebook of Instagram!

  


 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De haken en ogen van een Deense vistrip : deel 7
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars : Een paar leuke sessies.
Willem Moorman -