image description

Struinen met Jaimy Deel 13 Natuurlijk aas is de sleutel!

De afgelopen week zag het weer er prima uit om weer een paar sessies achter de zeebaars aan te gaan. Daarnaast zijn de vangsten voor mij de afgelopen weken aardig aangetrokken. De vraag was natuurlijk of ik deze lijn van de afgelopen weken kon doorzetten… Of dit gelukt is lezen jullie hieronder.

Afgelopen woensdag stond er een korte zeebaars sessie op de planning. Even een paar uurtjes gooien met de shad in het Europoort gebied. Het duurde even voordat de stroming erin kwam, omdat ik arriveerde tijdens het zogenoemde “agger tij”. Dit is het moment dat het water tijdens het lage water toch eventjes omhoog komt, om vervolgens weer te zakken. Dit agger tij zorgt ervoor dat het naar zee stromende water kort wordt gestagneerd met naar buiten stromen. Op sommige stukken in de Europoort zorgt dit voor wat extra turbulentie, maar er zijn ook stukken bij waar de stroming juist stagneert en zo ook op de stek die ik afgelopen woensdag aan deed. Door even op de getijde app te kijken zag ik dat dit niet heel lang meer duurde. Zodra het weer begon te stromen kreeg ik wat subtiele aanbeten. Dit zijn vaak toch wel de kleinere exemplaren en dat bleek wel, want ik wist uiteindelijk een handje vol ondermaatse baarsjes te vangen.  


Een handje vol ondermaatse baarsjes was het resultaat.

Ondanks dat de omstandigheden prima waren was het dus geen vetpot. Nu is dit de periode dat de zwemkrabben een ware explosie vormen in het Europoortgebied. Ik had ook al op Facebook diverse baarzen voorbij zien komen die helemaal vol zaten met deze zwemkrabben. Een jaarlijks terugkerend fenomeen. De exacte reden moet ik jullie verschuldigd blijven. Ik weet dat het iets te maken heeft met het verschalen en de paai. Dit gebeurt weer als de het water een bepaalde temperatuur heeft bereikt. Nu betekent dit niet dat je als kunstaasvisser geen zeebaars kan vangen in deze periode, maar weet wel dat de focus van veel zeebaarzen op dit moment ergens anders ligt.

Afgelopen vrijdag werd ik gebeld door mijn vismaatje Sven. Al snel werden er plannen gemaakt om er in de avond op uit te trekken. Sven was wat eerder op de locatie en had al een aantal strekdammen in de waterweg aangedaan. Hij kwam hierbij niet verder dan een paar scholenbaarsjes. Na kort overleg besloten we het kunstaasvissen even te laten voor wat het is en met de dobber aan de slag te gaan. Eerst even wat aas vangen in de vorm van zachte krab en steurkrab.


Steurkrabben van dit formaat… beter wordt het niet zal ik maar zeggen!

Toen we een aardige portie bij elkaar hadden geraapt konden de hengels worden klaargemaakt. De montage is heel simpel en bestaat uit een schuifdobber met de mogelijkheid om er een breekstaafje in te stoppen, een paar stuitjes, een schuifloodje, een tonwartel en een fluorocarbon onderlijn met hieraan een stevige haak gemonteerd. Als stuitje voor de dobber gebruik ik vaak een stukje gevlochten lijn wat ik strak op mijn hoofdlijn knoop. Dit, omdat je vaak in behoorlijk diep water vist en je het stuitje op de manier moeiteloos door je ogen kan draaien. Vergeet niet een kraaltje tussen het stuitje en de dobber te zetten, anders bestaat de kans dat het stuitje in het centrale gat van de dobber verdwijnt. Verder is het belangrijk een onderlijn te nemen die minder trekkracht heeft dan je hoofdlijn, omdat het anders een dure hobby kan worden.


Met natuurlijk aas waren ze dus wel te verleiden!

Het eerste half uur was het vrij stil en hadden we al het vermoeden dat we het van aanzwemmende zeebaars moesten hebben. Zeebaarzen die in dit geval langs het talud kachelen, waarachter wij onze aasjes aanboden. Op een gegeven moment schoot mijn dobber onder en na het zette van de haak voelde ik dat het om een degelijk exemplaar moest gaan. Een paar seconden later schoot ook Sven zijn dobber als een raket onder water en stonden we tegelijkertijd een mooie baars te drillen! Met twee zeebaarzen van tegen de 60cm die al behoorlijk vet waren was het geen slecht begin van de sessie. Dit ging de rest van de avond zo door en wisten we toch regelmatig een mooie zeebaars te foppen. Zo nu en dan toch nog even met de shad staan gooien, maar zonder succes. Ook nu bleek dus weer dat natuurlijk aas de sleutel tot succes kan zijn in een periode als deze. Uiteindelijk wisten we deze nacht 8 baarzen te vangen, waarvan diverse vissen rond de 60cm. Toen het inmiddels rond 03:00 uur snachts was vonden we het welletjes en vertrokken we weer huiswaarts, terugkijkend op een heerlijke sessie met mooie baarzen en lekkere omstandigheden.


Prima vissen als je het mij vraagt

Een belangrijke kanttekening bij het bovenstaande verhaal gaat over het vangen en vissen met natuurlijk aas. Het vangen van krabben en steurkrabben en eigenlijk alles wat je met een net o.i.d. kan vangen is alleen toegestaan in het kustwater, dus niet in het zoute binnenwater als de havens in het Europoortgebied of bijv. de Waterweg. Daarnaast worden schaal- en schelpdieren gezien als levend aas en is het vissen met dit aas dus officieel verboden. Het vissen hiermee is dus wel toegestaan als je deze beesten dood aan je haak doet. Helaas neemt de vangkracht hierdoor sterk af. Volgens mij wordt het vissen met dit aas een beetje gedoogd. Ook is het gebruiken van bovengenoemde aassoorten uitgebreid beschreven in diverse artikelen in verschillende magazines. Ook heb ik het meerdere keren voorbij zien komen in stukken gepubliceerd door Sportvisserij Nederland.

Als je de wetgeving erop naslaat wordt het er niet makkelijker op. Zo is te vinden op de website van Sportvisserij Nederland dat tijdens de “gesloten periode” die wij kennen van het roofvissen er dus ook niet mag worden gevist met levend aas in de vorm van schaal- en schelpdieren, maar dat dit in deze periode wel toegestaan is in ons zee en kustwater. Vervolgens is op de website van Sportvisserij Zuidwest Nederland te vinden dat het vissen met deze levende aassoorten per wet dus verboden is… Je moet het tijdens een controle dus een beetje treffen met de controleur. Daarnaast kan je ook op safe spelen en met steekzagers vissen, want dat is natuurlijk wel gewoon toegestaan.


Uiteindelijk wisten we 8 maatse zeebaarzen te vangen

De volgende sessie staat nog niet gepland, maar tijdens het schrijven van dit stukje begint het voor mij alweer te kriebelen…Tot volgende week!

Voor vragen kunnen jullie me altijd benaderen op Facebook of Instagram!