image description

Struinen met Jaimy deel 10: Van alles en nog wat…

Net als de voorgaande week was het ook deze week op zijn Hollands gezegd; “Gewoon klote” wat het weer betreft. Uiteraard tussen de wind en buien door hier en daar nog een aantal uurtjes aan de waterkant doorgebracht en niet geheel zonder resultaat.

Afgelopen dinsdag, omdat ik het niet kon laten, samen met Tim de vliegvisser even de zeebaars achternagegaan. Gezellig even een paar uurtjes vissen… Deze paar uurtjes werden uiteindelijk nog geen 1,5 uur vissen, omdat naast de harde wind ook nog eens de regen van geen ophouden wist. In deze anderhalf uur wisten we 3 aanbeten te krijgen waarvan we er één konden verzilveren. Zeker geen vetpot dus, maar als we niet vroegtijdig moesten stoppen i.v.m. de regen denk ik dat er best nog wel een zeebaarsje uit was gekomen.

Diezelfde avond kreeg ik van Thomas een berichtje of ik morgen in de avond tijd had voor een bellyboatsessie bij hem in de omgeving. Dit leek mij een prima plan en ook mijn agenda stond dit toe. Zogezegd, zo gedaan en na 1,5 uur sturen was ik in het begin van de avond ergens in Gelderland beland. Onderweg was er nog een kleine twijfel aangezien de weersvoorspelling enigszins gewijzigd was… Uiteindelijk de gok genomen en gelukkig nam de wind snel in kracht af.


Eén van de drie 80+ snoekbaarzen die de meester wist te strikken!

Voor mij stond deze dag in het teken van het leren van Thomas. Het bellyboat/pelagisch vissen is iets wat voor mij in de kinderschoenen staat, maar voor Thomas gesneden koek is! Snel werden de boten gereed gemaakt en konden we het water op. Een flinke plas die in verbinding staat met de Maas en sterke taluds kent. Volgens Thomas konden we hier snoekbaars, snoek en eventueel een meerval verwachten. Aangezien het pelagisch vissen niet echt de meest gezellige visserij is, omdat je veelal op je fishfinder aan het speuren bent naar grote signalen was ik Thomas met zijn Floatplus motor al snel uit het oog verloren.

Wat ging die gozer hard van signaal naar signaal… Binnen een uurtje kreeg ik van Thomas een belletje dat de eerste metersnoek was gevangen! Hij zag volop signalen op de overkant van de plas en adviseerde mij zijn kant op te komen. Eenmaal tegen de wind in gepaddeld te hebben kwam ik uiteindelijk bij Thomas aan die inmiddels ook al 2 80+ snoekbaarzen zijn boot had in weten te krijgen. Nog wat tips van Thomas ging ik weer verder met pionieren. Signalen genoeg, maar bijten ho maar… Vervolgens kreeg ik weer een belletje van Thomas die weer een dikke snoekbaars had weten te strikken! “Of ik deze jongen even wilde vereeuwigen!”

Bij het invallen van de duisternis was ik dan ook eindelijk aan de beurt. Na het laten afzakken van mijn shad tot een meter boven het signaal zag ik direct de vis omhoogkomen gevolgd door een flinke aanbeet, Yes! Hangen! Het was geen enorme snoekbaars, maar wel mijn eerste pelagische snoekbaars uit de bellyboat!


Geen monster, maar zeker blij mee!

Na nog een tijdje te hebben door gevist was het tijd om naar huis te keren. Geen meerval kunnen zien, maar met zo’n leermeester als Thomas is het niet de vraag of, maar wanneer! Ik kijk nu al uit naar de volgende sessie!

De dag erna had ik afgesproken met Tim, het leek Tim wel leuk om weer eens de snoekbaars te belagen met de shad, aangezien hij al jaren niet anders doet dan het vissen met de vliegenhengel. Zogezegd, zo gedaan en met de afspraak dat hij mijn zeebaars en snoek gaat laten vangen met de vlieg! Na snel een hengeltje voor Tim te hebben geprepareerd de rest van de spullen ingepakt en naar mijn figuurlijke achtertuin gereden. Na een korte uitleg over de techniek en het te gebruiken materiaal was het al vrij snel raak voor Tim! Een puntgave snoekbaars van een cm of 60 was de klos. Aangezien Tim normaal met de vliegenstok in zijn handen staat moest ik deze vis natuurlijk even samen met Tim vereeuwigen! En niet geheel onbelangrijk, de missie was geslaagd! Het was geen hele wilde avond, maar toch wist Tim een snoekbaars of 6 te vangen. Ik kwam niet verder dan 2 stuks deze avond… Je weet wat ze zeggen over die aap die je leert klimmen… Nee gekkigheid natuurlijk. Tim is in mijn ogen een goede visser die aan een half woord genoeg heeft en in het verleden wel vaker met de spinstok in zijn handen heeft gestaan.


Tim had aan een half woord al genoeg!
 
Het weekend leek behoorlijk onstuimig te worden en dat werd het ook. Even had ik de gedachte om de zeebaars te gaan belagen, maar al snel werd de zuidwestenwind die voorspeld werd, west… en met een westenwind kracht 6+ blijven er niet heel veel stekken over. Aangezien ik het weer eens niet kon laten besloot ik op de bank om even te kijken op een plekje uit de wind of ik misschien weer zo’n dikke snoekbaars kon strikken… Bij aankomst op de betreffende locatie was het tijdens de 2e worp al raak, Yes! Het bleek echter geen snoekbaars, maar een flinke snoek die zich in mijn shad had vergist. Weliswaar geen snoekbaars dus, maar meer dan welkom! Helaas bleef het hierbij, maar toch niet voor niets geweest!


Een prima vis zo midden in de nacht!

Ook zondagmiddag kon ik de drang niet weerstaan en besloot ik weer even te kijken of er een snoekbaars te strikken was. Na een aantal aanbeten die ik niet wist te verzilveren zakte de moed een beetje in mijn schoenen, zal ik ze hebben afgeschrikt of…? Ik besloot eens wat anders aan de spelt te hangen, want “verandering van spijs doet eten” luidt het gezegde. Een kikker van Spro mocht het proberen in combinatie met een offset haak met een gram of 5 aan loodgewicht. In de eerste worp over de stek waar ik al diverse aanbeten had gehad was het direct raak! Een flinke snoekbaars had zich vergrepen in die gekke kikker…Had deze snoekbaars trek in een kikker of was het simpel gezegd gewoon een stukje kunstaas dat hij nog niet eerder voorbij had zien komen? Ik denk persoonlijk een combinatie van beide. Na het terugzetten van deze vis begon de zon flink te schijnen en aangezien dit veel invloed heeft op het bijtgedrag van de snoekbaars, zeker in ondiep water, heb ik geen leven meer gezien.


De kikker volledig geïnhaleerd!

Bij het afsluiten van alweer deel 10 van mijn blog bedenk ik me dat ik ondanks het onstuimige weer toch nog de nodige uurtjes heb kunnen maken en zeker niet zonder resultaat! Het weer komende week ziet er stukken beter uit en ik hoop dan ook snel weer achter de zeebaarzen aan te gaan! Tot volgende week! Owja… Aanstaande week staat er weer een dagje haaivissen op de planning met een aantal gasten uit ons zeevisteam en van de zeehengelsportvereniging: “Terheide aan zee”.

Tot volgende week!

Voor vragen kunnen jullie me altijd benaderen op Facebook of Instagram!

  

ANDEREN LAZEN OOK