Stroper Loosdrecht op heterdaad aangehouden

Stroper Loosdrecht op heterdaad aangehouden 

Door Don Schley
 
Het was weer eens zover. Via Recreatie Midden-Nederland, beheerder van de Loosdrechtse Plassen, kreeg de politie de tip dat er op de Vierde Plas illegaal visnetten geplaatst waren. Zaterdagmorgen 23 november gingen agenten, samen met de BOA’s (Buitengewoon Opsporing Ambtenaar) van Recreatie Midden-Nederland naar de aangewezen plek. Zij zagen dat een man de visnetten aan het binnenhalen was.
 
Met de politieboot benaderden ze de 52-jarige man uit Tiel en hielden hem aan op verdenking van stroperij. Er bleek voor bijna 1000 meter aan visnetten in het water te staan. Op het moment van de aanhouding zaten de netten vol met vis (voornamelijk brasem). De netten werden in beslag genomen en de vis is teruggezet in het water. Grootschalige visstroperij kan ernstige gevolgen hebben voor de visstand.
 

Handhavers zijn afhankelijk van meldingen en informatie.
 
Vorig jaar heeft de Eerste Kamer een aanpassing van de Visserijwet aangenomen om visstroperij strenger te kunnen bestraffen. De straffen zijn verhoogd en de opsporingsmogelijkheden uitgebreid. Stroperij is strafbaar gesteld als economisch delict. Een maximale straf van drie maanden hechtenis of een boete van 19.000 euro is hiermee mogelijk. Handhavers zijn mede afhankelijk van de informatie en de meldingen die zij krijgen. 
 
Meldpunt (vermoedelijke) visstroperij Eemland, Gooi- en Vechtstreek:  www.viswachter.nl
Landelijk meldpunt van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA):  www.vwa.nl
Bij deze instanties kunnen meldingen ook anoniem doorgegeven worden.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Producten nu online te bestellen
Willem Moorman -